درمان سریع آسم موضوعی است که بیشتر افراد در زمان سرما و آلودگی به دنبال آن هستند. علائم آسم در بزرگسالان میتواند شدیدتر از کودکان بروز کند. آسم بیماری است که دستگاه تنفس را درگیر میکند در نتیجه آلودگی برای مبتلایان به آسم بسیار مضر است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان سریع آسم و بررسی علائم آسم در بزرگسالان، با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
آسم چیست؟
قبل از بررسی درمان سریع آسم ، توصیه میشود که ابتدا با این بیماری آشنا شوید. آسم حالتی است که مجرای تنفسی را تنگ یا باریک میکند و تنفس را دشوار میکند و باعث تنگی نفس و سرفه میشود. معمولا با هر نفسی که ما میکشیم، هوا را از طریق بینی یا دهانمان به مجاری هوایی وارد میکنیم و در آخر به ریههایمان میرسانیم.
آسم عمدتا باعث سرفه و تنفسی با صدا میشود. سیستم تنفس سیستمی است که هر گونه آلودگی میتواند آن را مختل کند. وظیفهی سیستم تنفس انتقال اکسیژن به دستگاه گردش خون است که عضو اصلی این دستگاه ریهها و ششها هستند. برای درمان سریع آسم به پاکسازی هوای تنفسی و پاک سازی ریهها نیاز داریم.
علائم آسم در بزرگسالی چیست؟
علائم آسم در بزرگسالان معمولا بعد از سن ۱۸ سالگی شروع میشود. برای تشخیص آسم در بزرگسالی معمولا بر اساس حال بیمار، معاینههای فیزیکی و برخی از دستگاه های سنجش عملکرد ریوی صورت میگیرد. علائم آسم در بزرگسالان به طور دائم بروز نمیکند بلکه در شرایط خاص مثل ورزشهای سنگین و هوای آلوده نشانههای نمایان میشوند.
علائم آسم در بزرگسالان عبارتند از:
- فشار در قفسهی سینه طوری که فرد حس میکند کسی روی قفسهی سینهاش پا گذاشته است.
- سرفههای خشک به خصوص هنگام شب در مواجه با محرک های خاص مثل خشک شدن راه تنفس در اثر سیستمهای گرمایشی.
- سرماخوردگی هایی که بیشتر از ۱۰روز در قفسهی سینه باقی میماند و درمان نشود و کهنه شود.
- تنگی نفس بعد از انجام فعالیت های ورزشی یا فعالیت های بدنی و یا قرارگیری در هوای آلوده
- خس خس سینه و تنفس صدادار.
- مشکل در تنفس که بیشتر حین صحبت کردن، زمان خستگی، زمان تشنگی و گرما بروز میکند.
روند کنترل آسم در بزرگسالان چگونه میسر میشود؟
- باید اول از همه آسم را بشناسیم از علائم و پیشرفت آسم با خبر باشیم
۲. در مرحله ی بعد باید داروهایی که برای ما تجویز شده را به صورت مرتب استفاده کنیم و از کم یا زیاد کردن آن بدون مشورت با پزشک خوداری کنیم و همچنین از داروهایی که بدون نسخه است استفاده نکنیم مگر اینکه با تجویز پزشک باشد. پزشک برای کنترل علائم آسم در بزرگسالان ممکن است پرهیز غذایی در نظر بگیرد پس باید آن را رعایت کنیم.
3. بیماران علائم آسم در بزرگسالان را دارند؛ باید روزانه از طریق دستگاه جریان سنجش (دستگاه اسپیرومتری) ریههای خود را در خانه بررسی کنند و برای انجام آزمایشات بیشتر به مطب پزشک خود مراجه کنند، آزمایشات ریه بدون درد است و به پزشک مربوطه در تنظیم داروها کمک میکند.
۴. شما باید با پزشک خود یک برنامه برای مدیریت آسم تهیه کنید که در هنگام بدتر شدن علائم آسم با توجه به دستوالعملها، آن را کنترل یا مدیریت کنید. این برنامهی مدیریت وابسته به ظرفیت ریه افراد متغیر است پس نباید دستورالعمل سایر بیماران را استفاده کنید.
روشهای درمان سریع آسم
بیش از شروع حملات آسم پیشگیری و کنترل طولانی مدت آسم اهمیت بسیار زیادی دارد. بهترین روش درمان سریع آسم ، پیشگیری از آن است. معمولا درمان شامل کنترل، مدیریت و اجتناب محرک ها میشود. در صورت تشدید علائم آسم ممکن است به اسپری آسم نیاز داشته باشیم. تجویز دارو برای کنترل آسم بستگی به سن، علائم آسم و محرکهای آسم دارد. یکی از انواع داروهای آسم، داروهای کنترل کنندهی طولانی مدت است که این دارو روزانه استفاده میشود و اساس درمان آسم را تشکیل میدهد.
یکی از روش های درمان آسم که بیشتر افراد به دنبال آن هستند، درمان آسم با دارو های گیاهی در خانه است. این روش در طب سنتی بسیار ذکر شده ولی طب سنتی علمی است که باید با احتیاط از آن برای درمان استفاده کرد. توصیه میشود برای درمان سریع آسم در کنار درمان شیمیایی، از درمان گیاهی هم به حد کافی استفاده شود.
برای درمان سریع آسم میتوانید رژیم صحیح گیاه خواری را انتخاب کنید. برای مشاهدهی رژیم غذایی گیاهخواری اینجا کلیک کنید.
زنجبیل و سیر هم از گیاهانی هستند که در طب سنتی در راستای درمان آسم استفاده میشوند. که خواص دارویی و ضد التهابی دارد و در بهبود آسم شدید بسیار مؤثر است و همچنین استفاده از این گیاه دارویی بسیار مفید است.
عوامل تشدید کنندهی آسم
برخی از عوامل میتواند خطر ابتلاء به بیماری آسم را افزایش دهد و همچنین علائم آسم را تشدید کند.
- اول از همه سابقهی خانوادگی ابتلا به آسم است که این شامل اعضای خانواده مثل پدر،مادر،خواهر یا برادر میشود که اگر یکی از آنها به آسم مبتلا باشند امکان ابتلاء شما به آسم زیاد است
۲. اضافه وزن داشتن
۳. در معرض دود مستقیم قرار گرفتن
۴. در معرض آلودگی قرار گرفتن همچون آلودگی هوا
۵.سیگار کشیدن
۶. سیگار کشیدن مادر حین بارداری
۷. قرار گرفتن در معرض مواد آلرژی زا و برخی انگل ها
برای آسم چه بخوریم؟ چه نخوریم؟
غذاهای مفید
غذاهایی که شامل ویتامینD هستند بسیار مفید هستند بدن ما معمولا ویتامین D را از طریق خورشید جذب میکند، بهترین مواد غذایی که شامل ویتامینD هستند؛ ماهی های چرب مثل سالمون و در دستهی بعدی آب پرتقال و لبنیاتهایی مثل شیر هستند که به کاهش تورم و التهاب مجرای تنفسی کمک میکند. سطوح پایین ویتامین D در بدن باعث تشدید علائم و حملات آسم میشود.
یکی دیگر از مواد غذایی که برای کاهش علائم آسم مفید است؛ شامل آجیل ها و مغز ها میشود که شامل مواد مغذی زیادی هستند و یکی از مواد مغذی موجود در آجیل ها گروه ویتامین E هستند. فندق، بادام، مغزیجات خام و همچنین سبزیجاتی مثل کلم بروکلی منابع خوبی برای ویتامین E هستند. در ویتامین E یک مادهای به نام توکوفرول هست، یک ماده شیمایی برای درمان سرفههای خس خس ناشی از آسم مفید است و تنفس صدادار را درمان میکند.
یکی دیگر از انواع غذاهایی که میتواند برای افراد مبتلاء به آسم مفید باشد غذاهایی هستند که با گوجه فرنگی تهیه میشوند. برخی از تحقیقات نشان میدهد مصرف طولانی مدت گوجه فرنگی میتواند تنفس افراد مبتلاء به آسم را بهبود ببخشد.
تحقیقات نشان داده که زردچوبه هم یکی دیگر از موادی هست که میتواند التهاب را در مجرای هوایی کاهش دهد البته این موضوع به مطالعه بیشتری نیاز دارد.
غذاهای مضر
یکی از مواد غذایی مضر برای افراد مبتلاء به آسم میوه های خشک است چون ممکن است باعث تشدید علائم آسم شود،در صورتی که برعکس آن استفاده از میوه های تازه مثل سیب به کنترل آسم کمک میکند.
یکی دیگر از مواد غذایی مضر برای افراد مبتلاء به آسم غذاهای آلرژی زا مثل فست فود ها و غذاهای روغنی و تند هستند، قابل ذکر است کسانی که مبتلاء به آسم هستند احتمال ابتلاء به آلرژی غذایی بیشتری نسبت به سایر افراد دارند.
قهوه هم یکی دیگر از مواد غذایی است که برای افراد مبتلا به آسم مضر است زیرا در آن مادهای شیمیایی به نام سالیسیلاتها وجود داره که در چای و برخی از ادویهجات و حتی در قرصهایی مثل آسپرین وجود دارد، با اینکه بسیاری از افراد نسبت به آن واکنش نشان نمیدهند ولی در مبتلایان به آسم ممکن است باعث سختتر شدن تنفس در آنها شود پس برای افراد مبتلاء به آسم بهتر است کمتر از این مادهی غذایی استفاده کنند.
افراد مبتلا به آسم در معرض چه چیزهایی قرار نگیرند؟
- گرد وخاک
۲. گرده گل
۳. برخی اجزای بدن حیوانات خانگی سگها و گربهها
۴. برخی از انواع مواد غذایی
انواع آسم
۱. آسم شغلی
آسم شغلی رایج ترین نوع آسم است. آسم شغلی آسمی است که افراد خاصی به آن مبتلا میشوند. این افراد کسانی هستند که در کارخانههای مواد شیمیایی، آزمایشگاهها، خط تولید، مغازههای فروش حیوانات مثل پرندگان و گل فروشی و گلخانه کار میکنند. علت بروز علائم آسم در بزرگسالان در نوع شغلی؛ به دلیل وجود بو، پر، گرد و خاک، پشم و گرده و … میباشد.
۲. آسم شبانه
آسمی است که در شب علائمش تشدید میشود . به این معنا نیست که فرد در روشنایی روز علائمی ندارد؛ بلکه این علائم بیشتر در شب خودشان را نشان میدهد. علائم این نوع از آسم، با یکسری محرکها مثل سوزش سر دل، غبار، از بین رفتن تعادل خواب تشدید میشود.
تفاوت آسم با آلرژی چیست؟
علائم آسم را جدی بگیرید ممکن است برخی علائم آسم شبیه به علائم آلرژی باشند. آسم فقط ریهها و راههای هوایی را تحت تأثیر قرار میدهد ولی آلرژی روی چندین عضو بدن تأثیر میگذارد و حتی ممکن است آلرژی با بثورات پوستی خودش را نشان دهد ولی آسم فقط دستگاه تنفس را دچار مشکل میکند.
آلرژی یک حالت ناخوشایند است که دستگاه ایمنی بدن در برابر برخی مواد آلرژیزا، نشان میدهد ولی آسم اینگونه نیست، آسم راههای هوایی و لولههای تنفسی را ملتهب میکند.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم آسم در بزرگسالی ، درمان سریع آسم و تفاوتهای آسم و آلرژی پرداختیم .اگر در این زمینه تجربه دارید برای ما بنویسید اگر این مطلب برایتان مفید بوده است، نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.