میخچه پا چگونه ایجاد میشود؟ بهترین درمان میخچه چیست؟

میخچه پا

میخچه پا یا foot corn یک نوع عارضه پوستی است که ممکن است علاوه بر پا، هر جای بدن ایجاد شود. درمان خانگی میخچه‌، اگر در مراحل ابتدایی باشد؛ میسر است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی میخچه پا، علت و علائم آن همچنین درمان خانگی میخچه با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

میخچه پا چیست؟

قبل از بررسی درمان خانگی میخچه‌، بهتر است با این عارضه آشنا شویم. میخچه یک واکنش پوستی است. پوست یک ناحیه از بدن، زمانی که به مدت طولانی تحت تاثیر سایش، اصطکاک و یا فشار قرار میگیرد، ضخیم، گرد و دردناک میشود. پی میتوان گفت میخچه در نواحی که تحت فشار است بیشتر ایجاد میشود. برای مثال رایج‌ترین نوع میخچه پا در روی یا بین انگشتان پا و یا زیر پنجه پا میباشد.

میخچه پا از نظر ظاهری کوچک هستند و دایره شکل‌اند که مرکز مشخصی دارند. عمدتا به لمس شدن حساس هستند و فرد مبتلا حین راه رفتن احساس ناراحتی میکند.

علت ایجاد میخچه چیست؟

رایج‌ترین مکان ایجاد میخچه، پاها هستند. پاها عضوی از بدن هستند که متحمل فشار زیادی در روز میشوند. پوشیدن کفش نامناسب، استفاده از کفش و پاپوش تنگ، کفش‌های بزرگ‌تر از سایز پا، استفاده از کفش‌های پاشنه بلند برای بانوان، پوشیدن کفش بدون جوراب میتواند باعث ایجاد میخچه شود. در این موارد اصطکاک بین کفش و پا افزایش پیدا میکند و پوست ضخیم و سفت شده و میخچه ایجاد میشود.

افرادی که اضافه وزن دارند، نسبت به سایر افراد، فشار بیشتری را در پاها احساس میکنند که این فشار خودش یک عامل ایجاد میخچه پا میشود.

علاوه بر این موارد یکسری اختلالات در پاها، نقص‌ مادرزادی، اختلالات ارتوپدی و غیرطبیعی بودن پاها خود میتواند بر ایجاد میخچه پا نقش داشته باشد. از طرفی افرادی که طولانی مدت سرپا هستند و به واسطه شغلشان پیاده‌روی‌های طولانی مدت دارند؛ و یا ورزشکار هستند مستعد این عارضه نیز هستند.

میخچه پا

انواع میخچه

۱. میخچه سخت

میخچه سخت رایج‌ترین نوع است که از اسمش پیداست که یک توده‌ی سفت و سخت است که بیشتر در مفاصل خارجی، مخصوصا مفاصل خارجی انگشتان پا ایجاد میشود برای مثال در مفصل خارجی انگشت پنجم بیشتر دیده میشود. این نوع میخچه نیازمند تداوم درمان طولانی‌تری است.

۲. میخچه نرم

علت ایجاد این نوع میخچه، جذب زیاد رطوبت است. رطوبت از طریق تعریق ممکن است در پا جذب شود که ایجاد میخچه بین انگشتان پا بصورت کوبیده و نرم دیده میشود. درمان این میخچه راحت‌تر است ولی اگر درمان نشود ممکن است به نوع سخت تغییر حالت دهد.

علائم میخچه پا

در ابتدا پوست آن ناحیه از پا پوسته پوسته شده و به مرور ضخیم میشود که این امر باعث میشود فرد به لمس حساس شود. کم کم سطح میخچه برامده میشود که این امر حین راه رفتن در فرد احساس درد ایجاد میکند.

درمان خانگی میخچه

۱. محلول نمک

نمک یک آنتی باکتریال قوی است. در این روش از نمک اپسوم استفاده کنید. یک تشت آب گرم را در نظر بگیرید و نمک را در آن بریزید و پاهایتان را در آن قرار دهید تا کاملا پاهیتان خیس شوند. سپس با یک حوله تمیز پاهایتان را خشک کنید و از کرم مرطوب کننده استفاده کنید. چند هفته این کار را تکرار کنید تا میخچه نرم شود و دیگر احساس درد نکنید و با یک سنگ پای تمیز، به آرامی آن را مالش دهید.

۲. روغن کرچک

در این روش پاها را مثل روش قبلی با محلول آب نمک خیس کنید و بعد از خشک کردن پاها از روغن کرچک استفاده کنید و با پد مخصوص میخچه، روی میخچه را بپوشانید. این درمان خانگی میخچه‌، باعث میشود که فشار کمتری را در ناحیه احساس کنید.

۳. چای بابونه

پاهایتان را در چای بابونه قرار دهید. چای بابونه درمان قطعی نیست ولی تسکین دهنده درد است تا شما بتوانید در طول روز راحت‌تر و با درد کمتری فعالیت کنید.

۴. سیر

سیر در درمان خانگی میخچه یک آنتی اکسیدان طبیعی و قوی است. این روش ساده است. یک حبه سیر را به محل میخچه بمالید اجازه دهید تا خشک شود، سپس با گاز استریل آن ناحیه را پانسمان کنید و اجازه دهید یک شب تا صبح بماند. صبح پانسمان را باز کنید و پاهایتان را با آب ولرم بشویید.

۵. زردچوبه

زردچوبه در تسکین درد میخچه بسیار موثر است. میتوانید یک قاشق چای خوری زردچوبه را با کمی عسل مخلوط کنید تا حالت خمیری ایجاد شود. این خمیر را روی میخچه بمالید و بگذارید خشک شود. این کار را در روز ۲ الی ۳ بار انجام دهید.

۶. چسب ضد میخچه

چسب‌های ضد میخچه در داروخانه‌ها قابل تهیه است. این چسب‌ها سالیسیلیک اسید ۴۰% دارند. برای استفاده از آن طبق یک پروتکل باید پیش بروید. ابتدا محل میخچه را شست و شو دهید. سپس چسب را روی ناحیه میخچه بگذارید و ۴۸ ساعت بگذارید چسب روی میخچه بماند. روند کلی استفاده از چسب ۱۴ روز هر ۴۸ ساعت یکبار است که باید تحت نظر پزشک انجام شود. بعد از باز کردن چسب، ۵ دقیقه لازم است که پاهایتان را در آب گرم قرار دهید.

۷. قطره ضد میخچه

این قطره نیز مثل چسب حاوی اسید آلی سالیسیلیک اسید است. برای استفاده ابتدا پاهایتان را ۱۵ دقیقه در آب گرم قرار دهید و بعد کاملا خشک کنید. سپس دو قطره از قطره ضد میخچه پا را روی ضایعه بریزید ولی دقت کنید فقط همان ناحیه را قطره بریزید و به اطرافش نباید این قطره نفوذ کند. اگر میخچه پا ملتهب است؛ به هیچ وجه از این قطره استفاده نکنید در این شرایط فقط پزشک میتواند نسخه مناسب را تجویز کند. این قطره نباید با چشمتان تماس پیدا کند چون بسیار خطرناک است.

۸. پماد ضد میخچه

این پماد بر پایه‌ی عصاره‌های گیاهی است. برای مصرف آن ابتدا ۱۰ دقیقه پاها را در آب ولرم ماساز دهید و بعد پماد را به اطراف میخچه بمالید ( نه خود میخچه ) و سپس آن ناحیه را چسب بزنید و با نایلون بپوشانید و این کار را هر ۲۴ ساعت انجام دهید.

اگر میخچه پا درمان نشود؛ چه عوارضی ایجاد میشود؟

به مرور فرد در کف پا احساس درد میکند و در موارد وخیم، کم کم ناهنجاری‌های استخوانی و بهم خوردن آناتومی استخوان‌ها دیده میشود. عوارض عدم درمان میخچه پا در مراحل ابتدایی لنگیدن هنگام راه رفتن است و برای افراد دیابتی بسیار خطرناک تلقی میشود.

چگونه از ابتلا به میخچه پیشگیری کنیم؟

  • بهداشت پا را رعایت کنید. تعریق پا باعث ایجاد رطوبت شده و این رطوبت منجر به ایجاد میخچه نرم میشود پس حتما در شستشوی پا، انتخاب جوراب تمیز کوشا باشید.
  • کفش مناسب انتخاب کنید. کفش باید کاملا اندازه‌ی پای شما باشد در غیر اینصورت اصطکاک پا و کفش زیاد میشود و بروز میخچه صورت میگیرد. بهتر است خانم‌ها از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند برای مدت طولانی خودداری کنند.
  • ناخن‌های پایتان را مرتب نگه دارید. بلند شدن بیش از حد ناخن‌های پا میتواند انگشتانتان را از نظر آناتومیکی در شرایط غیرطبیعی قرار دهد و فشار بیشتری روی آنها حس شود.
  • اگر در طول روز مدت زیادی کفش به پا دارید میتوانید از جدا کننده‌های انگشت استفاده کنید تا فشار زیادی بین انگشتانتان احساس نشود. و یا میتوانید از پدهای نمدی برای داخل کفش استفاده کنید.
میخچه پا

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به میخچه پا و درمان خانگی میخچه پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برای ما بنویسید. اگر در این باره اطلاعاتی دارید و یا تجربه‌ای دارید با نیز با اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا