خواص شیر شتر مدتهاست که دانشمندان و متخصصان تغذیه را متوجه خود کرده است. فرهنگ عشایری در ایران توانسته ایرانیان را با این ماده آشنا کند. طریقه مصرف شیر شتر برای کودکان و بزرگسالان اهمیت دارد و باید طبق آن مصرف شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی خواص شیر شتر و طریقه مصرف شیر شتر با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
شیر شتر چیست؟
شیر شتر یک نوع شیر غیر گاوی بسیار مقوی به حساب میآید که منبع غنی از کلسیم، پتاسیم، ویتامینهایA، C وE محسوب میشود و بیشتر در مناطق بیابانی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع شیر منبع تغذیهای بسیار مهمی برای مردم عشایری در بیابانها بوده است. بسیاری از کشورها به صورت تجاری این نوع شیر را تولید میکنند. قابل ذکر است که این نوع شیر در سالهای اخیر به عنوان یک غذای سالم در کشورهای پیشرفته مورد توجه قرار گرفته بود. با در دسترس بود شیر گوسفند و گاو شاید به این فکر کنید که چرا بعضی از افراد شیر شتر را انتخاب میکنند. علت آن این است که خواص شیر شتر چندین برابر شیرهای دیگر است.
در ادامه مقاله به خواص شیر شتر و طریقه مصرف شیر شتر پی میبریم.
ارزش غذایی شیر شتر
کالری و چربی اشباع شده شیر شتر بسیار کمتر از شیرهای گاو و گوسفند است. یک لیوان شیر شتر فقط شامل ۱۱۰ کیلو کالری است در حالی که همین مقدار شیر گاو دارای ۱۵۰ کیلو کالری است . شیر شتر نیز تا حدودی نصف شیر گاو چربی اشباع شده دارد . یعنی ۳ گرم در برابر ۸ گرم است.
شیر شتر نسبت به سایر شیرها مقدار بیشتری ویتامین B3، آهن و ویتامین C دارد و لاکتوز کمتری نسبت به سایر شیرها دارد. افرادی که مشکل عدم تحمل لاکتوز دارند میتوانند از این نوع شیر استفاده کنند. لازم به ذکر است که شیر شتر نسبت به شیر گاو سالم تر است.
شیر شتر چه مزهای است؟
اغلب مردم شیر شتر را به شکل تازه مصرف میکنند. شیر شتر از نظر طعم مشابه با شیر معمولی است. برخی از مردم معتقدندد که طعم شیر شتر کمی شیرین است. با اینکه درصد چربی آن کم است اما طعم خامهای خوشمزه دارد.این نوع شیر کمی مزه نمک هم میدهد. البته باید این را هم بدانید که طعم این شیر بستگی به چیزی دارد که حیوان میخورد و همچنین به این که چگونه از حیوان مراقبت میشود. در برخی موارد نیز طعم و مزه شیر شتر میتواند بستگی به شرایط بهداشتی عملیات دوشیدن داشته باشد.
مصرف شیر شتر بصورت خام و سنتی که تحت عملیات حرارتی یا پاستوریزه شدن قرار نگرفته باشد توصیه نمیشود چون این ماده بصورت خام باعث مسمومیت غذایی، عفونت، نارسایی کلیه و تب مالت و … میشود.
خواص شیر شتر
۱. درمان و پیشگیری از بیماریهای کبدی
اولین خواص شیر شتر درمان و پیشگیری از بیماریهای کبدی است که این نوع شیر خاصیت آنتی ویروسی دارد و همین باعث میشود تا افراد از بیماریهای کبدی در امان باشند. در واقع میتوانیم بگوییم مصرف این نوع شیر مانع از اثرگذاری ویروسها در بدن میشود و همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. استفاده از این شیر کمک میکند تا آنزیمهای کبدی به درستی کار کنند و همچنین کمک میکند بدن از بیماریهای فراوانی در امان بماند.
۲. درمان هپاتیت C
مواد معدنی که در شیر شتر وجود دارد به خصوص آهن و روی با اثرگذاری بر روی ویروس هپاتیت C موجب بهبودی این نوع بیماری میشود. میتوانیم بگوییم که خواص ضد باکتری، ضد قارچی و ضد ویروسی این نوع شیر و همچنین تقویت سیستم ایمنی در اثر مصرف آن باعث میشود تا افراد مبتلا به هپاتیت نوع C بعد از مصرف این شیر اثراتی از بهبودی را در خود مشاهده کنند.
۳. درمان دیابت
از جمله بیماریهایی که میتوانیم با مصرف شیر شتر آن را درمان کنبم دیابت است. در واقع میتوانیم بگوییم که مصرف این نوع شیر میتواند به صورت قابل توجهی قند خون را کنترل کند. علاوه بر اینها مصرف شیر شتر میتواند نقش زیادی در کاهش کلسترول بدن داشته باشد. با مصرف این شیر فرد میتواند نقش زیادی در کاهش گلوکز در بدن داشته باشد.
۴. درمان سرطان
تحقیقات نشان داده است که شیر شتر میتواند باعث مرگ سلولهای سرطانی در بدن شود و همچنین از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند. در واقع میتوانیم بگوییم که وجود ویتامینهای C و E مانع از بروز بیماریههای سرطانی میشود.
۵. بهبود علائم اوتیسم
یکی از مهمترین خواص شیر شتر این است که میتواند علائم اوتیسم را کنترل کند و حتی در برخی موارد اوتیسم را از بین ببرد. تحقیقات در این باره نشان داده است که استفاده از این شیر علائم اوتیسم را به مرور زمان بهتر کرده است البته نمیتوان ثابت کرد که شیر شتر چگونه این شرایط را تحت کنترل قرار داده است.
۶. کاهش وزن و لاغری
شیر شتر به دیلی دارا بودن کالری کم و چربی کمتر نسبت به سایر انواع شیر یک نوشیدنی بسیار مفید برای افرادی است که قصد کاهش وزن و لاغری دارند. همانطور که قبل گفته سد یک فنجان شیر شتر حدودا ۱۱۰ کیلو کالری و ۴ گرم چربی دارد در حالی که شیر گاو ۱۵۰ کیلو کالری و ۸گرم چربی دارد.
۷. درمان مشکلات پوستی
آلفا هیدروکسی اسیدها AHas نوعی اسید طبیعی است که در شیر شتر وجود دارد و میتواند باعث لایهبرداری پوست شود. آنها سلولهای مرده پوست را از بین میبرند و باعث ایجاد پوستی تازه و درخشان میشود. همین موضوع سبب شده تا در بسیاری از شرکتهای داروسازی برای ساخت محصولات مراقبت پوستی از این شیر استفاده میکنند. همچنین شیر شتر میتواند موجب نرمی و مرطوب شدن پوست نیز شود.
۸. درمان مشکلات گوارشی
این نوع شیر شامل مقادیر بالایی از پروبیوتیکها است که میتوانند به بهبود سلامت گوارش کمک فراوان کنند. پروبیوتیکها میتوانند به کاهش التهاب، جذب مواد مغذی و بهبود هضم کمک کند. تحقیقات نشان داده است که استفاده از شیر شتر میتواند به بهبود علائم اختلالات گوارشی مثل سندرم روده تحریک پذیر ، کولیت اولسراتیو و یبوست کمک کند.
۹. کاهش علائم آلرژی
با وجود مقدار کمی لاکتوز در این شیر نسبت به شیر گاو باعث میشود که شیر شتر برای افرادی که به شیر گاو حساسی دارند یا آلرژی غذایی دارند قابل تحملتر باشد. برخی از تحقیقات نشان میدهد که استفاده از شیر شتر میتواند سبب کاهش علائم آلرژی شود.
۱۰. مبارزه ضد التهابی
شیر شتر میتواند یک ماده ضد التهابی باشد که آن را برای درمان بیماریهای التهابی مثل سرفه و برونشیت مورد استفاده قرار میدهند. این شیر رماتیسم و ورم مفاصل را نیز بهتر میکند.
۱۱. تنظیم قاعدگی
برخی تحقیقات نشان داده است که شیر شتر خاصیت تسکین دهندگی دارد و همچنین میتواند در دوران قاعدگی باعث کاهش درد شود. علاوه بر اینها مواد مغذی و معدنی موجود در این نوع شیر بدن فرد را قدی نگه میدارد تا از این دوره چند روزه به راحتی گذر کند در واقع میتوانیم بگوییم که یکی از خواص شیر شتر تسکین درد در زمان قاعدگی است.
مصرف شیر شتر برای چه کسانی مناسب است؟
افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند میتوانند به راحتی این شیر را مصرف کنند. میتوانیم بگوییم که همه افراد مجاز به مصرف شیر شتر هستند به غیر از کسانی که بیماریهای خاص دارند و پزشکان آنها را از مصرف شیر شتر منع کرده است . البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که متخصصان توصیه میکنند که کودکان تا قبل از یک سالگی نباید از این شیر استفاده کنند.
خواص شیر شتر برای کودکان
یکی از خواص شیر شتر برای کودکان است که به دلیل فواید تغذیهای فراوان و شباهت آن به شیر انسان ، شیر شتر به یکی از انتخابها برای نوزادان و کودکان بوده است.
- شیر شتر ۱۰۰ درصد طبیعی است
- فاقد بتا لاکتوگلوبولین است و به راحتی هضم میشود
- سرشار از کلسیم، منیزیم، پتاسیم و ویتامین C است.
- لاکتوفرین بسیار بالایی دارد
- بهترین جایگزین برای شیر مادر است
- دارای لاکتوز بسیار کم است
طریقه مصرف شیر شتر
شیر شتر یک نوع نوشیدنی بسیار قوی است که ما میتوانیم آن را به روشهای مختلف استفاده کنیم. سادهترین طریقه مصرف شیر شتر، نوشیدن آن به صورت مستقیم است. ما میتوانیم این شیر را به صورت جوشیده مورد استفاده قرار دهیم.
تفاوت شیر شتر با شیر گاو چیست؟
شیر شتر در مقابل شیر گاو چربی بسیار کمتری دارد و طعم آن تقریبا به طعم شیر گاو نزدیک است. این شیر دارای ترکیبات مقوی مانند ایمونوگلوبولینها ، پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، ویتامینهای A و C و روی فراوان است.
بهترین زمان مصرف شیر شتر چه موقعی است؟
بهترین زمان مصرف شیر شتر در سنینی است که بدن بتواند هر نوع شیری را هضم کند. اما فرد بالغ میتواند در هر زمانی از روز شیر شتر را بنوشد اما بهتر است این ماده ارزشمند در صبح مصرف شود.
مضرات شیر شتر چیست؟
تا به امروز هیچگونه عارضه خاصی در مورد مصرف شیر شتر در دسترس نیست برای همین میتوانیم بگوییم که شیر شتر یک ماده غذایی بسیار مفید برای همه سنین است اما باید توجه داشته باشیم که حتما قبل از مصرف شیر را بجوشانید و بعد میل کنید و لذت ببرید.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به خواص شیر شتر و طریقه مصرف شیر شتر پرداختیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید باما به اشتراک بگذارید و اگر در این باره تجربهای دارید برای ما بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش مقالات و تازهها پزشکی و سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی بازدید کنید.