درمان روماتیسم زانو در طب سنتی،روشی است که بسیاری از بیماران بهآن روی میاورند. علت روماتیسم زانو متنوع است و روش طب سنتی ممکن است در موارد حاد و مزمن بیماری در این افراد پاسخگو نباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان فوری روماتیسم زانو با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
روماتیسم زانو چیست ؟
قبل از بررسی درمان روماتیسم زانو در طب سنتی بهتر است با چیستی این عارضه آشنا شوید. روماتیسم زانو یا آرتریت روماتوئید یک بیماری در دستهی بیماریهای خود ایمنی است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن اشتباها بافت پوشانندهی مفاصل را در زانو و هرجایی از بدن که مفصل وجود دارد را مورد هدف قرار میدهد و در آن نواحی التهاب و درد ایجاد میکند.
آیا درمان فوری روماتیسم زانو گزارش شده یا خیر هنوز در دست بررسی است ولی از گسترش روند این بیماری میتوان جلوگیری کرد و سرعت پیشرفتش را کند کرد.
علت روماتیسم زانو چیست ؟
همانطور که گفته شد روماتیسم بطور کلی یک بیماری خود ایمنی مانند ام اس است که علت بروزش مشخص نیست ولی موارد در ابتلا به روماتیسم دخیل هستند که باعث میشود سیستم ایمنی بدن اشتباها به مایع سیناویال ( مایعی درون غشای پوشانندهی مفصل زانو ) حمله کند که به شرح زیر است:
- تنشهای جسمی و روحی که نیاز است بدن از خودش واکنش نشان دهد.
- سن
- ژنتیک
- اضافه وزن و چاقی
- عفونتهایی که بصورت مزمن در بدن میمانند و درمان نمیشوند مثل ویروس کرونا و ابتلا به یکسری باکتریها
علائم روماتیسم مفصلی زانو
- کاهش وزن ناگهانی و تحلیل رفتن مایع سیناویال در مفاصل
- کاهش اشتها
- کم خونی و خستگی
- علائم سرماخوردگی که بیش از یک ماه طول میکشد شامل تب، لرز، مشکلات درد بدن و …
- مشاهدهی برامدگی و یا ندولهای سفا زیر پوست مخصوصا نزدیک مفاصل
- تورم زانو، مچ پا، مچ دستان، سر انگشتان که ناشی از تجمع مایع زیر پوست است.
- تشکیل کیستهای غده مانند و حاوی مایع به نام کیست بیکر در پشت زانو و ادامه دار شدنش تا ساق پا
چگونه روماتیسم زانو را تشخیص میدهند ؟
با توجه به سوابق خانوادگی، بروز علائم روماتیسم و احتمال و بررسی علت روماتیسم زانو پزشک یک روند پیگیری را برای بیمار در نظر میگیرد که که به ضرح زیر است:
آزمایشاتی قبیل :
- فاکتور روماتیسم ( RF )
- بررسی میزان بالای پروتئین واکنشی ( CRP )
- بررسی تعداد گلبول قرمز خون از نظر کم بودن یا آنمی
- بررسی حضور و یا عدم حضور آنتی بادی پپتید سیترولینه حلقوی ( CCP )
- بررسی نرح رسوب گلبول قرمز ( SED )
همچنین برای بررسی میزان آسیب دیدگی بافتهای مفصلی از روش MRI و نمونه برداری از مایع سیناویال زانو جهت مطالعهی عناصر التهابی استفاده میکنند.
درمان فوری روماتیسم زانو
سرمادرمانی و گرما درمانی
استفاده از کمپرس سرد و گرم برای تسکین درد زانو یکی از روشهای درمان و از بین بردن موقتی درد است. کمپرس سرد موضع را بی حس و کمپرس گرم گرفتگی عضلات اطراف مفاصل را برطف میکنند تا به کاهش درد زانو کمک کند. اما اگر دچار مشکلات گردش خون هستید از سرمادرمانی خودداری کنید.
دارو درمانی
چند دارو از رایجترین داروهای غیر استروئیدی برای درمان فوری روماتیسم زانو به شرح زیر هستند:
- ایبوپروفن، آسپرین
- انواع مسکن که خاصیت ضد التهابی ندارند و فقط درد را کاهش میدهند.
- گلوکوکورتیکوئیدها که برای کند شدن پروسه تخریب مفاصل استفاده میشوند.
- داروهای اصلاح کنندهی ضد روماتیسم ( DMARDS ) که همزمان با داروهای ضد التهابی تجویز میشوند.
- داروهای اصلاح کنندهی پاسخ بیولوژیکی ( BRMs ) که مستقیما بر سیستم ایمنی اثر میکنند و پروتئینهای سیتوکین را کنترل کرده که این پروتئینها عامل التهاب در بیماری روماتیسم هستند.
- مصرف مکملهای دارویی گیاهی، مکملهای خوراکی مثل روغن ماهی، و همچنین استفاده از کرمهای موضعی و ژلهای ضد درد
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و ورزش برای درمان روماتیسم زانو اگر بصورت درست و منظم انجام شود میتواند تاثیر گذار باشد. این درمان برای کاهش درد و کاهش ناتوانیهای ایجاد شده ناشی از روماتیسم توسط پزشک متخصص فیزیوتراپ برای بیمار در نظر گرفته میشود. تا درنتیجه با ورزشهای روزانه تقویت استخوانها و مفاصل و عضلات بتواند با پیشرف بیماری مقابله کند.
طب سوزنی
با طب سوزنی، هورمون اندوفورمین در بدن رها میشود. معمولا طب سوزنی به تنهایی نمیتواند باعث درمان فوری روماتیسم زانو شود باید حتما همراه با دارو درمانی، فیزیوتراپی و درمانها و رعایتهای خانگی همراه باشد.
درمان روماتیسم زانو در طب سنتی
امگا ۳
مصرف روغن ماهی که سرشار از امگا ۳ است در سال ۲۰۱۸ یکی از عوامل تاثیر گذار برای تشکین درد ناشی از روماتیسم مفصلی عنوان شده است. در دسترسترین نوع تغذیهی سرشار از امگا ۳ ، ماهی و میگو و غذاهای دریایی هستند که باید کامل پخته شوند.
روغن گل مغربی
روغن گل مغربی یک اسید چرب به نام گاما لینولنیک در ترکیبات خود دارد که در تسکین درد ناشی از روماتیسم مفصلی بسیار تاثیر گذار هستند. روغن گل مغربی از پیشرفت بیماری میتواند جلوگیری کند وتاثیر آن با مصرف همزمان با امگا ۳ بیشتر نیز میشود.
سیر
ترکیب سیر له شده، لیمو ترش و عسل و مصرف آن بصورت خوراکی و موضعی در کاهش التهاب و درد روماتیسم مفصلی بسیار کاربردی است. اما این روش باید با پیگیری منظم با درمان دارویی همراه شود تا تاثیرگذاریش بیشتر شود.
هویج
مصرف خود هویج، یا آب هویج به دلیل وجود بتاکاروتن موجود در آن به درمان آرتریت روماتوئید بسیار کمک میکند. دقت کنید آب هویجی که مصرف میکنید با داروها اختلال و مسمومیت ایجاد نکند.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان روماتیسم زانو در طب سنتی و علت روماتیسم زانو پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازههای پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.