علائم افسردگی بعد از زایمان تا درمان آن

علائم افسردگی بعد از زایمان

علائم افسردگی بعد از زایمان چیست؟ آیا افسردگی بعد از زایمان، درمانی دارد؟ برای درمان این بیماری‌ ذهنی باید به موقع اقدام کنید؛ در غیر اینصورت ممکن است مادر دچار عواقب سختی شود که هم بر خودش و هم بر اطرافیانش اثر بگذارد. مطالعه این مقاله به کسانی که به تازگی صاحب فرزند شده‌اند و کسانی که قصد بچه دار شدن دارند، توصیه می‌شود. برای کسب اطلاعات با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

افسردگی بعد از زایمان چیست؟

شناخت این بیماری میتواند به شما در تشخیص علائم افسردگی بعد از زایمان کمک کند پس میتواند در پی آن، منجر به درمان سریع‌تر شود. postpartum depression یا همان افسردگی بعد از زایمان نوعی بیماری روحی و روانی است که یا در دوران بارداری اتفاق می‌افتد و یا بعد از آن ممکن است مادر را درگیر کند. علائم افسردگی بعد از زایمان از دامنه خفیف آغاز می‌شود و اگر به موقع تشخیص و درمان نشود؛ گسترده شده و علائم شدید‌تر می‌شود و به این سبب، طول درمان افسردگی بعد از زایمان را دراز مدت خواهد بود.

گاها مشاهده شده که این علائم در دوره‌ی بارداری تا حدی شدید بوده که جان جنین و مادر، هر دو به خطر افتاده است. اما علم روانشناسی و پزشکی به صراحت اعلام کرده که درمان افسردگی بعد از زایمان وجود دارد و ممکن است.

در یک نگاه کلی میتوان گفت بروز علائم افسردگی بعد از زایمان یک اختلال در خلق و خوی خانم باردار و یا مادری است که به تازگی صاحب فرزند شده است. افسردگی پریناتال نام دیگر این اختلال است که واژه‌ی پریناتال در واقع به معنای بعد از زایمان است.

گزارشات و بررسی‌ها درباره‌ی علائم این اختلال روحی نشان داده که عمده مادران در این دوره از بیماری، اضطراب، خستگی، تغییرات خلق و خو، ناراحتی، افکار منفی و نگرانی را تجربه میکنند.

علائم افسردگی بعد از زایمان

افسردگی بعد از زایمان چقدر طول میکشد؟

مدت زمان این اختلال وابسته به روحیات مادر، شرایط زندگی، سختی و راحتی زایمان برای مادر و رفتار اطرافیان متغیر است. ولی طبق بررسی‌ها این علائم در دو هفته اول بعد از زایمان بروز میکند که دو هفته بنا بر شرایط جسمانی مادر این اختلالات نرمال تلقی می‌شود. ولی اگر این علائم بیش از دو هفته ادامه دار بود باید علائم افسردگی بعد از زایمان را جدی گرفت. بهتر است بدانید که علائم افسردگی بعداز زایمان خود محدود‌شونده نیست و باید درمان آغاز شود تا مادر بهبود پیدا کند.

علت افسردگی بعد از زایمان چیست؟

همه‌ی مادران بعد از زایمانشان، صرف نظر از هر آنچه که او را با سایرین متمایز میکند، در خطر ابتلا به این اختلال هستند. مطالعات اثبات کرده، بروز علائم افسردگی بعد از زایمان ریشه در عوامل محیطی و ژنتیکی مادر دارد. فردی که سابقه‌ی اختلالات روحی دارد؛ مستعد این بیماری است. علاوه بر این موارد، تغییرات هورمونی و فیزیکی و عاطفی که در مادر اتفاق می‌افتد؛ میتواند منجر به ابتلا این بیماری شود.

چه کسانی مستعد افسردگی پریناتال هستند؟

علائم افسردگی بعد از زایمان در افرادی که موارد زیر را تجربه‌ کرده‌اند؛ بیشتر بروز میکند:

  • فردی که تجربه‌ی بارداری ناخواسته داشته است.
  • فردی که بعد از زایمان، حمایت لازم و مد نظرش را نمیبیند.
  • ناتوانی مادر در شیر دهی به نوزاد .
  • متولد شدن نوزاد نارس .
  • مادری که در گذشته اتفاقات ناخوشایندی را تجربه کرده باشد و یا دوره‌ی بارداری سختی را گذارنده باشد.
  • مادری که سابقه‌ی افسردگی در خودش و یا نزدیکانش وجود داشته باشد.
  • مشکلات مالی و نگرانی‌های از عدم تامین نیاز نوزاد .
  • مشکلات زناشویی و ارتباط سرد بین زن و شوهر .
  • سابقه‌ی بروز علائم افسردگی بعد از زایمان‌، در زایمان‌های قبلی.

علائم افسردگی بعد از زایمان

همانطور که ابتدا گفته شد؛ طیف علائم افسردگی بعد از زایمان از خفیف به شدید است. تدریجی و جزئی آغاز می‌شود. این علائم به شرح زیر است:

  1. فرد دائم به فکر آسیب زدن به خود یا نوزاد است. طوری که به مرگ و خودکشی فکر میکند.
  2. نمیتواند با طفل تازه متولد شده؛ ارتباط عاطفی نزدیک و صحیح بگیرد.
  3. فرد بی اشتها می‌شود و گاها وزن زیادی از دست می‌دهد. این باعث شده که نتواند شیردهی خوبی داشته باشد.
  4. فرد نمیتواند بدون فعالیت یک جا بشیند و احساس بی قراری میکند.
  5. به سرگرمی‌های مورد علاقه‌ی قبلی خود، انگیزه و علاقه‌ای نشان نمی‌دهد.
  6. با کوچک‌ترین مسائل تحریک می‌شود و واکنش نشان می‌دهد.
  7. احساس غم میکند و دائم استرس را تجربه میکند.
  8. گاها حس میکند بی پناه شده و درمانده‌تر از این نمیتواند باشد.
  9. انرژی‌اش بصورت غیر طبیعی کاهش پیدا کرده و احساس خستگی مفرط دارد.
  10. خواب راحتی ندارد و گاها بیش از حد میخوابد.
  11. ناگهان از خواب میپرد و مضطرب و عصبی می‌شود.
  12. مشکلات جسمانی فراوانی قبیل گوارش و سردرد را تجربه میکند.
  13. در نگهداری از فرزندش تردید دارد.

راه‌های درمان افسردگی بعد از زایمان چیست؟

درمان افسردگی بعد از زایمان قطعی است. اما همکاری مادر و انتخاب مشاور و روانشناس ماهر یکی از واجبات درمان افسردگی بعد از زایمان است. راه درمان این اختلال درمان روان‌شناسی و دارویی است. گاها در موارد حاد پزشکان از درمان الکتروشوک استفاده میکنند.

اما در کل فردی که درمان را آغاز میکند، باید اطلاعات ژنتیکی در زمینه بیماری‌های روحی و روانی را در اختیار مشاور خود قرار دهد و به روانشناس خود در این زمینه اطمینان کند و با او همکاری کند. علاوه بر خود بیمار، همسر بیمار و سایر فرزندانش نیز باید با چزشک معالج هماهنگ باشند و شرایط را برای بهبودی فراهم کنند.

علائم افسردگی بعد از زایمان

در این دوره تقویت ذهن و مغز با داروهای مکمل و تقویتی بسیار کارآمد است و بیمار باید در مصرف زینک، ویتامین‌های گروه ب، مواد غذایی حاوی منیزیم کوشا باشد. ورز‌ش‌های ذهنی، مطالعه کتاب و قرار گرفتن در جمع خانواده و دوستان و همچنین وقت گذراندن با همسر در طول درمان افسردگی بعد از زایمان توصیه می‌شود.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم افسردگی بعد از زایمان و روش‌های درمان افسردگی بعد از زایمان اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بود؛ نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این زمینه اطلاعات بیشتری دارید و یا تجربه‌ای دارید؛ برای ما بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما نیز به اشتراگ بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا