بی اشتهایی عصبی یا آنورکسیا یک بیماری است که گاهی به بیماری مانکنها معروف است. باید بدانید که تشخیص این بیماری با آزمایشات بالینی تقریبا امکان ناپذیر است چون این بیماری ارتباط مستقیم با روح و روان فرد مبتلا دارد.
فرد مبتلا به آنورکسیا، بصورت غیر ارادی به خوردن غذا میل ندارد در حالی که گرسنه هستند. وقتی این روند ادامه دار باشد و طولانی شود، قطعا فرد دچار یکسری مشکلات عدیده میشود و حتی در مواردی ایست قلبی و گاها اقدامات خودکشی نیز گزارش شده است.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
بی اشتهایی عصبی چیست؟
بی اشتهایی عصبی با عنوانهای بی اشتهایی روانی و آنورکسیا شناخته میشود. این بیماری بیشتر از آن که یک بیماری جسمی تلقی شود، بیماری روحی و ذهنی تلقی میشود. به همین سبب آن را در دسته بیمارهای روح و روان طبقه بندی میکنند چون منجر به اختلالات روانی میشود.
فرد مبتلا میل به تغذیه سالم و وعدههای غذایی مناسب ندارد؛ علی رغم گرسنگی از غذا خوردن امتناع میکند و این موضوع به دلیل وسواس فکری است که روح و روان بیمار را فرا گرفته است.
علائم آنورکسیا چیست؟
این بیماری با یکسری علائم مختص خودش بروز میکند. اما بروز این اختلال روانی، کاملا تدریجی است. طوری که فرد مبتلا و اطرافیانش متوجه بروز این نشانهها نمیشوند. به دلیل تدرجی بودن این علائم، امکان کنترل بیماری در ابتدای آن دشوار و عملا غیر ممکن است چون زمانی اطرافیان و خود فرد متوجه بیماری میشود که وارد مرحله حاد شده باشد.
علائم بی اشتهایی روانی به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- علائم جسمانی و فیزیکی
- علائم ذهنی و بروز در عادات غذایی و روتین
علائم جسمانی
- فرد در مدت زمان کوتاهی، دچار کاهش وزن شدید میشود و لاغری غیرعادی در ظاهر فرد نمایان میشود.
- بیخوابی فرد، علی رغم خستگی مفرط حتی برای چندین شب متوالی و پی در پی.
- ریزش موی شدید
- رنگ انگشتان به دلیل عدم خونرسانی کامل، تغییر میکند و نسبت به سایر قسمتهای بدن متفاوت میشود.
- در ابتدای بیماری بازوها و پاها ورم میکند، طوری که فرد وقتی انگشتانش را روی موضع فشار دهد، رد انگشتانش تا مدتی باقی خواهد ماند.
- بروز نشانههای بالینی روانی در خواب مثل دندان قروچه کردن مداوم در خواب
- خشک شدن پوست بواسطه کم آب شدن بدن که در صورت ادامه دار بودن این موضوع، مشکلاتی مثل سنگ کلیه، سنگ مثانه و… را منجر میشود.
- فشار خون و قند خون پایین
- در موارد حاد، بیمار دچار تپش قلب شدید میشود که این مورد ادامهدار است. هنگامی که بدن تمام املاح و ماهیچه خود را از دست داده است، برای رفع نیاز خود به پروتئینهای موجود در سایر اندامهای داخلی روی میآورد. یکی از این اندامها قلب است که بدن برای تامین انرژی مورد نیاز خود از اندامکی بنام میتوکندری واقع در سلولها استفاده میکند.
- سرگیجههای متوالی و غیرقابل کنترل ناشی از کم آبی بدن و کمبود ویتامینها
علائم ذهنی و و بروز در عادات غذایی و روتین
- رفتارهای وسواس گونه در یکسری مواردی که افراد سالم نیز در حد معمول آنها را اجرا میکنند. ولی فرد بیمار این اعمال را غیرعادی و وسواس گونه دنبال میکند برای مثال مصرف غذای رژیمی بیش از حد و یا روزه گرفتن بیش از حد
- فرد مبتلا دوست ندارد شرایطش را دربارهی غذا خوردنش به دیگران توضیح دهد و دربارهی میزان مصرف غذای خود دروغ میگوید و برای فرار از موقعیتهایی که اشتهای افراد باز میشود، درموقعیتها شرکت نمیکنند. برای مثال به مهمانی نمیروند.
- فرد مبتلا به آنورکسیا نسبت به اتفاقات اطرافش بیتفاوت است چون ذهنش بر افکار وسواس گونه متمرکز است به همین دلیل به وقایعی که اتفاق میافتد احساس گنگی میکند.
- دچار کاهش میل جنسی میشوند.
- این افراد برای مصرف مواد غذایی آنها را وزن و اندازهگیری میکنند و دائم خودشان را وزن میکنند و در مواردیده شده که دور مچ و دور کمر خودشان را دائم با متر اندازهگیری میکنند.
- آنها به دلیل لاغری بیش از حد احساس سرما میکنند و در نتیجه لباس زیادی میپوشند. البته پوشش زیاد میتواند به دلیل پوشاندن نقص ظاهری هیکلشان نیز باشد چون با این ظاهر لغر خجالت میکشند که در جمعی حاضر شوند به این منظور برای توپر تر دیده شدن، لباس زیادی میپوشند.
- این افراد بصورت غیرعادی از چاقی میترسند و در این زمینه مراقبت بیش از حد انجام میدهند. در نتیجه روتین غذایی عجیب غریب دارند. برای مثال این افراد بعد از مصرف غذایشان، دستشان را در دهانشان میکنند تا غذایی که خوردند را بالا بیاورند. گاهی این افراد یک وعده غذا میخورند و گاهی یک نوع غذا را برای مدت طولانی انتخاب میکنند.
- آنورکسیا در زنان باعث از بین رفتن نظم قاعدگی میشود.
چرا افراد به بی اشتهایی عصبی مبتلا میشوند؟
این بیماری منشا بیولوژیکی ندارد چون کاملا با روح و روان افراد در ارتباط است. میتوان گفت علت ابتلا به این بیماری مبهم است اما اثبات شده که در مواردی ممکن است این بیماری موروثی باشد. بیشتر کسانی که به وسواس فکری مبتلا هستند، بیشتر از سایرین در معرض این بیماری قرار میگیرند و روند بروز علائم سریعتر از سایرین خواهد بود.
افرادی که یکسری باورهای غیرعادی دارند و بیش از حد تحت تاثیر تبلیغات قرار میگیرند در صدر جدول مبتلایان هستند.
عوارض بی اشتهایی عصبی چیست؟
لاغری بیش از حد در بدن به مرور باعث یکسری مشکلات بالینی میشود که زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. این عوارض به شرح زیر است
- اختلالات شخصیتی: برای مثال ابتلا به این بیماری میتواند منجر به افسردگی شود. گسترش این افسردگی بسیار حاد است
- بیماریهای گوارشی: یوبوست، رسوبات گوارشی، سنگهای کلیه از عوارضهای کم آبی و کمبود پروتئین در بدن افراد است.
- مشکلات عضلانی: به دلیل تحلیل رفتن ماهیچهها افراد دچار عدم حرکت درست میشوند و استخوانها نمیتوانند حرکت کنند و به مرور پوکی استخوان و استحکام بدن دچار اختلال میشود.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به بیماری بی اشتهایی عصبی و آنورکسیا اشاره شد. اگر در این زمینه تجربهای دارید با ما به اشتراک بگذارید و اگر اطلاعات بیشتری دارید برایمان بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.