علائم اولیه تومور مغزی و درمان در مراحل پیشرفته بیماری

علائم اولیه تومور مغزی

علائم اولیه تومور مغزی میتواند با سایر بیماری‌های حرکتی و اعصاب اشتباه گرفته شود. هرگونه کوتاهی در شروع هرچه زودتر درمان تومور مغزی بدخیم میتواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. علائم تومور مغزی در جوانان گاهی تا مراحل پیشرفته این بیماری ممکن است علائم واضحی بروز نکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی علائم اولیه تومور مغزی و درمان تومور مغزی بدخیم با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

تومور مغزی چیست؟

قبل از بررسی علائم اولیه تومور مغزی بهتر است با چیستی این عارضه آشنا شویم. تومور مغزی به رشد غیر طبیعی سلول‌های مغز گفته میشود که عملکرد طبیعی مغز را به چالش میکشد و مختل میکند. شایع‌ترین علائم تومور مغزی در ابتدا خفیف و قابل چشم پوشی هستند اما به مرور این علائم شدت پیدا میکند. این تومور‌ها بسته به محلی که رشد کرده‌اند؛ میتوانند علائم متفاوتی از خود نشان دهند. برخی از این توده‌های بدخیم در مجاور اعصاب و برخی ممکن است نزدیک غده هیپوفیز رشد کنند.

علائم اولیه تومور مغزی

انواع تومور مغزی

۱. تومور مغزی اولیه

تومور مغزی در جوانان و بزرگسالان اگر از نوع اولیه باشد به این معناست که منشا توده مستقیما از بافت مغز است که خودشان انواع مختلفی دارند. این تومور‌ها ممکن است خوش خیم هم باشند و رشد کند و تدریجی را پی بگیرند اما در مراحل پیشرفته و بدخیم بافت مغز را تحت فشار قرار میدهند رشد سریعی دارند و بافت مغز را تخریب میکنند.

۲. تومور مغزی متاستاتیک یا تومورهای ثانویه

تومور مغزی ثانویه و یا همان متاستاز مغزی در واقع منشا مستقیمی از مغز ندارد و از بخش‌های دیگر بدن که درگیر تومور هستند؛ به مغز سرایت کرده است. تومور متاستاتیک مغز اینگونه ایجاد میشوند که تومور در سایر اندام‌های بدن از توده اصلی جدا شده و با جریان خون خودش را به مغز می‌رساند. رایج‌ترین نوع تومور مغزی همان تومور‌های ثانویه هستند که پنج برابر شایع‌تر از سایر انواع تومور مغزی هستند.

احتمال تومور متاستاتیک مغزی در سرطان‌های ریه، سینه، پوست، روده، کلیه و غده تیروئید خیلی بیشتر از سایر بیماری‌هاست.

در چه بخش‌هایی از مغز تومور مغزی اتفاق میفتد ؟

  • بخش قشر مغزی: قشر مغز شامل دو نیمکره بزرگ است که بیشتر عملکرد‌های مغزی مثل آگاهی، حافظه، ادراک، زبان و …. را تحت کنترل قرار میده. با بروز توده در این نواحی این عملکرد‌ها هم مختل میشوند.
  • ساقه مغز: بروز توده در ساقه مغز انقدر رایج نیست. حدود ۵ درصد از بیماران تومور مغزی در ساقه مغزشان توده مشاهده شده است. این تومور بر بلیعدن، تعادل، کنترل و توان بصری تتاثیر میگذارد.
  • مخچه: مخچه بر حرکات ارادی عضلات نقش موثری دارد. حدود ۱۵ درصد تومور‌های مغزی در مخچه بروز میکند پس برای حرکات ارادی اختلال ایجاد میکند.

علائم اولیه تومور مغزی

بروز علائم اولیه تومور مغزی در جوانان و افراد مسن میتواند با علائم بسیاری از بیماری‌ها همپوشانی داشته باشد که اگر پزشک ماهر نباشد، ممکن است دیر به تشخیص برسد و منجر به بروز مشکلات اساسی شود. این علائم به شرح زیر است:

علائم اولیه تومور مغزی

۱. تشنج

از اولین و بارزترین علائم تومور مغزی، تشنج است. تقریبا نیمی از افراد مبتلا به بیماری تومور مغزی دچار تشنج میشوند. تشنج در بیماران تومور مغزی به معنای از دست رفتن هوشیاری نیست و ممکن است فرد لرز، همراه با ضعف و ناتوانی و یا لختی و انقباض ناگهانی در عضلات و افت فشار یا افزایش فشار خون را تجربه کند اما هوشیار باشد.

۲. سردرد

سردرد اولین و یک علامت مشترک بین بیماران با تومور مغزی است. سردرد در این بیماران مبهم و درد خفیفی دارد و اما اذیت کننده است. سر درد ضربان دار نمیتواند از علائم توده مغز باشد. سردرد‌های تومور مغزی در ابتدای صبح زیاد است و در طول روز بهبود پیدا میکند و علت سردرد صبحگاهی در این بیماران فشار توده بر مغز در طول شب است.

فعالیت بدنی، عطسه، سرفه و زور زدن هنگام اجابت مزاج میتواند سردرد را تشدید کند. سردرد در تومور مغزی میتواند با استفراغ همراه باشد. سردرد در علائم تومور مغزی در جوانان میتواند کل سر و یا یک قسمت خاصی از سر را درگیر کند.

۳. تغییرات شناختی

تومور مغزی تاثیر مستقیم بر مهارت‌هایی میگذارد که مغز آنها را کنترل میکند. در ابتدا تغییرات شناختی محسوس نیستند اما در موارد پیشرفته عوامل زیر تحت توده بدخیم تغییرات زیادی میکنند:

  • حافظه : فراموش و یا کاهش سرعت در پردازش اتفاقات و اطلاعاتی که در اطراف بیمار وجود دارد که هر چه توده رشد بیشتر کند، این علائم شدیدتر میشوند.
  • حل مسائل: نوشتن جملات، صحبت کردن، آشپزی کردن، ورزش و یا انجام مهارت‌هایی که هر فرد را منحصر به فرد کرده دچار اختلال شدید میشود و یا کلا متوقف میشود.
  • عدم تمرکز و گیجی: عدم ادراک، ناتوانی در تشخیص وقایع، حواس پرتی و … از علائم رشد سریع تومور مغزی بدخیم است.

۴. از دست دادن هوشیاری

افرادی که علائم تومور مغزی بدخیم دارند در اثر استفراغ، اسهال بیش از حد و یا افت فشار ناگهانی ممکن است فشار زیادی را به ساقه مغز وارد کنند و با تشنج پی در پی هوشیاری خود را از دست بدهند.

۵. از دست دادن تعادل

عدم تعادل، زمین خوردن پی در پی، احساس ضعف در یک طرف از بدن که مشابه علائم سکته مغزی است، در بیمارانی که تومور مغزی دارند بسیار دیده میشوند. اما این علائم با MS، پارکینسون و … اشتباه گرفته میشوند که خودش فرصتی برای رشد توده در مغز و نزدیک شدن بیمار به مرگ !

علائم تومور مغزی در زنان

علائم اولیه تومور مغزی که بیان شد در زنان و مردان یکسان است ولی در زنان تغییرات هورمونی یکی از رایج‌ترین علامت‌های این بیماری است. وقتی توده، هیپوفیز را تحت فشار قرار میدهد؛ منجر به ایجاد اختلال قاعدگی و یا خروج غیر طبیعی و غیر ارادی شیر از سینه‌ها میشود. گاهی علائم تومور مغزی در بانوان با اختلال قاعدگی و حالت تهوع و استفراغ همراه است که با علائم بارداری اشتباه گرفته میشود.

علائم تومور مغزی در کودکان

در کودکان تشخیص تومور مغزی سخت است. علائم اولیه تومور مغزی در کودکان به شرح زیر است:

  • اختلال رشد
  • بی اختیاری ادرار
  • تغییرات رفتاری و شناختی
  • عدم توانایی حرکت دادن چشمان برای دیدن چیزی که باعث میشود فرد برای دیدن بهتر کل سرش را بچرخاند.
علائم اولیه تومور مغزی

درمان تومور مغزی بدخیم

درمان تومور مغزی بدخیم بستگی به نوع تومور، اندازه و محل قرارگیری آن دارد. بررسی وضعیت سرعت رشد تومور برای انتخاب نوع درمان بسیار مهم است. برای مثال گیلوبلاستوما یک تومور بسیار تهاجمی و پیشرفته است که درمان ان بسیار سخت است.

اما معمولا درمان تومور مغزی بدخیم ترکیبی از جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی است اما اگر تومور در نواحی حیاتی مغز باشد و گسترش پیدا کرده باشد احتمال اینکه درمان نتیجه مطلوبی نداشته باشد زیاد است. برای درمان نمیتوان توده را کامل حذف کرد بلکه با دارو و کنترل و مدیریت بیماری علائم را بهبود میبخشیم و طول عمر بیمار را افزایش میدهیم.

کلام اخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم اولیه تومور مغزی و درمان تومور مغزی بدخیم پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازه‌های پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا