با شناسایی علائم ابتدایی سرطان روده تا حدود زیادی میتوانید در درمان پیشرفت داشته باشید. اینکه آیاسرطان روده کشنده است یا خیر بستگی به آن دارد که بیماری در چه مرحلهای است و چقدر پیشرفت داشته است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی علائم سرطان روده بزرگ بدخیم و علائم ابتدایی سرطان روده با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
سرطان روده بزرگ چیست ؟
قبل از بررسی علائم سرطان روده بزرگ بدخیم بهتر است با چیستی این عارضه آشنا شوید. سرطان روده بزرگ یا سرطان کلورکتال به تودههایی گفته میشود که در اثر رشد و تکثیر غیر طبیعی سلولها در ناحیهی کولون یا رکتوم تشکیل شدهاند. این تودهها قابلیت متاستاز و انتشار در سایر قسمتهای بدن را دارند پس باید هرچه سریعتر مورد درمان قرار بگیرند.
علائم ابتدایی سرطان روده بزرگ
سرطانهای دستگاه گوارش به خصوص سرطان روده بزرگ عمدتا در مراحل ابتدایی علامتی ندارند و ناگهان با پیشرفت بیماری علائم سرطان روده بزرگ بدخیم خودش را نشان میدهد. این علائم به شرح زیر هستند:
- کاهش وزن ناگهانی و غیر عمد
- وجود خون در مدفوع
- خستگی
- ضعف
- تغییر در حرکات و دفعات انقباض روده که منجر به یبوست یا اسهال مداوم و یا مدفوع نواری میشود.
- از دست دادن اشتها به دلیل سختی در دفع مواد غذایی
- تهوعی که منجر به استفراغ میشود.
- بعد از اجابت مزاج، احساس تخلیه نشدن رودهها وجود دارد.
- درد شکم
- نفخ
- کم خونی در اثر خونریزی روده
- خون ریزی مقعدی خون به رنگ قرمز روشن و یا صورتی که بعد از دفع دیده میشود و گاها با خون ریزی هموروئید اشتباه گرفته میشوند.
- تغییر چرخهی قاعدگی در زنان
این علائم در مردان و زنان بصورت یکسان بروز میکند. زنان به دلیل داشتن تغییرات هورمونی در طی یک ماه ممکن است بروز یکسری از علائم بالا را جدی نگیرند و طبیعی تلقی کنند ولی مردان در این زمینه سریعتر میتوانند تغییرات سیستم دفع بدنشان را متوجه شوند.
فرق خون ریزی هموروئید و سرطان روده بزرگ در چیست ؟
خون ریزی مقعدی و مدفوع خونی در هر دو بیماری وجود دارد. هموروئید بیماری است که بیشتر در سنین کم شایع است و همچنین در اثر زور زدن هنگام اجابت مزاج خون ریزی بافت بیرونی مقعد ممکن است اتفاق بیفتد و خون غالبا رنگ قرمز دارد و بعد از اجابت مزاج درد و ناراحتی احساس میشود. همچنین خون ریزی در بواسیر اپیزودیک است یعنی نیاز به نیروی خارجی مثل زور زدن هنگام دفع دارد.
ولی توده و پولیپهایی که در روده هستند غالبا با اسهال و یبوست همراه است و خون از داخل مقعد و راست روده خارج میشود و درون مدفوع خون دیده میشود که با کاهش وزن و ناتوانی در تخلیهی کامل روده همراه است.خون ریزی در سرطان روده قرمز تیرهاست و ادامه دار و شدید است و خون در مدفوع پنهان شده است.
چه کسانی مستعد سرطان روده هستند؟
۱. افرادی که زمینهی ژنتیکی دارند
ژنتیک عامل بسیاری از بیماریهاست. وقتی ژن بیماری سرطان روده به ارث میرسد یعنی فرد مستعد ابتلا به سرطان روده است. ژن این بیماری ازبستگان درجه ۱ و ۲ بهاث میرسد. افراد نمیتوانند هیچ دخالت و تغییری در محتوای ژنتیکی به ارث رسیده ایجاد کنند.
۲. سبک زندگی
افرادی که عموما سبک زندگی خوبی را در پیش نگرفتهاند مستعد ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند. افزایش وزن در اثر عدم تحرک کافی، عدم درمان اختلالات دفع مدفوع مثل یبوست، اسهال، بواسیر و …،مصرف غذاهای با فیبر کم منجر به افزایش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ میشود.
آیا سرطان روده کشنده است ؟
در نظر داشته باشید که سرطان روده میتواند کشنده باشد درست مثل هر سرطان دیگری ! اما اینکه آیا هر نوعی کشنده است باید دید که بیماری در چه مرحلهای قرار دارد. برای مثال سرطان روده در مراحل کارسینوم یک توده است که داخل روده قرار دارد و با جراحی ساده قابل برداشتن است و با پیگیری درمان، خطر مرگ اکثر بیماران را تهدید نمیکند. اما گاهی این تودهها به لایههای بیرونی روده هم آسیب رسانده و رشد کرده پس جراحی سنگینتری برای بیمار احتیاج است.
اما در ابعاد گستردهتر ممکن است این تومورها غدد لنفاوی و سایر بافتها و ارگانها را درگیر کرده باشد که در این شرایط بیماری در مرحله پیشرفته است و اگر بیمار در درمان کوتاهی کند ممکن است منجر به مرگ شود.
درمان سرطان روده بزرگ
درمان ترکیبی برای بیماری سرطان روده رایجترین و موفقترین درمان بوده است. ترکیب جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی برای درمان علائم سرطان روده بزرگ بدخیم محدود به دیواره کولون بسیار خوب جواب داده است. اما اگر سرطان در مراحل پیشرفته باشد؛ معمولا قابل درمان نیست.
کلام اخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم ابتدایی سرطان روده و اینکه آیا سرطان روده کشنده است یا خیر پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازههای پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.