تشخیص انواع مزاج از مسائلی است که با استفاده از آن میتوان بیماری و ناخوشیها را تشخیص داد. از نظر طب سنتی عدم توجه و نداشتن اطلاعات کافی مردم در این زمینه باعث بروز مشکلاتی شده که عدیدهی این مشکلات عدم پیشگیری افراد از مبتلا شدن به یکسری بیماریهاست که عمدتا فرد با توجه به طبع و مزاجش مستعد آن بوده است.
برخی بیماریها قطعا با رفتارهای اکتسابی امکان بروز بیشتری دارند؛ برای مثال سرطان ریه از مواردی است که احتمال بروز آن با مصرف دخانیات و تنفس هوای آلوده کلانشهرها بالا است. اما در کنار رفتارهای اکتسابی، مزاج انسانها میتواند نشان دهد که فرد به سرطان ریه مستعد است پس از قرارگیری در هوای آلوده و همچنین مصرف دخانیات جلوگیری میکند.
برای بررسی مقالات دربارهی تشخیص انواع مزاج در سایتهای معتبر خارجی از برنامه های رفع محدودیت اینترنت استفاده کنید و اینجا کلیک کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
منظور از مزاج چیست؟
قبل از بررسی راههای تشخیص انواع مزاج بهتر است با چیستی آن آشنا شویم. طبع و مزاج آدمی از دوره جنینی شکل میگیرد و ثابت باقی مانده و تغییر نمیکند. طبع در واقع وسیلهای است برای تعیین واکنشهای بدن در برابر شرایطی که ددر آن قرار میگیریم.
طبع آدمی توسط فرایندهایی که در ساقه مغز اتفاق میفتد؛ بروز میکند. در نتیجه چون ساقه مغز هر فرد یک عضو ثابت است؛ پس میتوان گفت طبع بدن هر کسی هیچ وقت تغییر نمیکند.
بررسی انواع مزاج
در زمینه تشخیص انواع مزاج دانشمندان زیادی نظیر جالینوس و سقراط پیشگام شدند. در نهایت ابن سینا ۹ مزاج را برای انسان در نظر گرفت که به شرح زیر است:
- سرد
- گرم
- خشک و تر ( مزاجهای منفرد )
- سرد و خشک
- گرم و خشک
- گرم و تر ( مزاجهای مرکب )
- معتدل
این طبقهبندی بسیار جزئی بود و در زمان خودش بحث پزشکی و درمانی محسوب میشد. اما به مرور متوجه شدند که مزاجهای منفرد و معتدل اثبات علمی ندارد. امروزه طب سنتی افراد را دو گروه کلی سرد مزاج و گرم مزاج طبقه میکند.
برای تشخیص انواع مزاج، متخصصان بالینی طب سنتی از طریق نشانههایی مثل رنگ پوست، حرارت بدن، نبض، وضع روحی فرد، موادی که فرد از بدنش دفع میکند، طبع انسانها را تشخیص میدهند. علاوه بر انسانها انواع داروها و غذاها هم طبعهای مختص خودشان را دارند که در مصرف باید بین مزاج مصرف کننده و طبغ مواد غذایی و دارویی ارتباط برقرار باشد.
روش تشخیص انواع مزاج چگونه است؟
تشخیص مزاج را خودتان هم در منزل میتوانید انجام دهید. در ادامه به انواع مزاج و ویژگیهای آنها خواهیم پرداخت. برای تشخیص باید ببینید کدام ویژگیها را دارید.
ویژگیهای انواع مزاج
۱. مزاج بلغمی ( سرد و تر )
برای تشخیص انواع مزاج در این مورد از نظر ظاهری و بالینی بررسی این افراد چهره و رنگ پوست سفیدی و درخشانی دارند که غالبا پوستشان از رطوبت زیادی برخوردار است. بواسطهی رطوبت زیاد پوست، زیر چشمشان و زیر گلویشان چروک دید میشود. زیاد تشنه میشوند. بزاق زیادی ترشح میکنند و گوشت بدنشان نرم و لطیف است. این افراد دچار رفلاکسهای معدهای میشوند. ادرار صبحگاهی کم رنگی دارند و در زمستان بیشتر دچار سرماخوردگی میشوند.
افراد با مزاج بلغم از نظر ذهنی و مغزی بسیار با حوصله هستند و آرام صحبت میکنند و در انجام کارهای خود آهسته عمل میکنند. معمولا خوش خواب هستند و گاهی دچار افت حافظه میشوند.
از نظر تغذیه این افراد دمایل به خوردن لبنیات مثل ماست و دوغ نیستند.
۲. مزاج سودایی ( سرد و خشک )
تشخیص انواع مزاج در طبع سودا راحت است. از نظر ظاهری چهره تیره و پوست خشک و دهیدراته و لکههای پوستی دارند. غلظت خون بالا و سوزش معده یار همیشگی آنهاست. گاهی دچار گرفتگی عضلات پشت ساق پا میشوند.
از نظر ذهنی در فصل بهار شادابتر هستند. بیقراری روحی زیادی دارند و خوابهای آشفته زیاد میبینند.
۳. مزاج دموی ( گرم و تر )
از نظر ظاهری رنگ چهره آنها به سرخی میزند. هیکل قوی و درشتی دارند. گاهی دچار خونریزی بینی و لثه میشوند.
از نظر ذهنی بسیار شجاع هستند. استعداد مدیریت دارند. گاهی مطالب را دیر میآموزند و گاهی هم مطالبی را که یاد گرفتهاند؛ زود فراموش میکنند. اجتماعی و خوش اخلاقاند. در جمعها بگو بخند میکنند و خوب ارتباط میگیرند. اما بیشتر در بهار ذهنشان آشفته میشود. گاهی هم کسلاندو خواب سنگینی دارند و حتی بعد از خواب بدنشان را کش و قوس میدهند و دهان دره میکنند.
۴. مزاج صفراوی ( گرم و خشک )
تشخیص انواع مزاج در نوع صفراوی این گونه است که از نظر ظاهری گاهی پوستشان به زردی میزند. بینی و زبان خشکی دارند. گاهی در دهانشان حس تلخی میکنند. تشنگی زیادی دارند. کم اشتها هستند و عمدتا لاغر میمانند. به سرما علاقه دارند. اغلب در بهار و تابستان دچار بیماری میشوند.
از نظر ذهنی حافظه بینظیری دارند. زود عصبانی میشوند. با عجله صحبت میکنند.
تفاوت طبع و مزاج در طب سنتی چیست؟
طبع یک مسئله است که در علم مزاج شناسی معتقدند که از بدو تولد با فرد همراه است و طبع عمدتا قابل تغییر نیست. ولی مزاج بر اساس نوع تغذیه و سبک زندگی شکل میگیرد در نتیجه مزاج در طب سنتی قابل تغییر است.
مزاج درمانی چیست؟
بعد از تشخیص انواع مزاج در افراد؛ میتوان با داروهای گیاهی خاص و تغییر نوع تغذیه، درمان بیماریها را آغاز کنیم. ایجاد تعدیل در طبع افراد، یکی از راههای درمان است. در این درمان بهتر است طبع انواع مواد غذایی را بدانید:
مواد غذایی که طبع سردی دارند
نان جو، گوشت گاو، مرغ، کرفس، گیلاس، زرشک، قارچ، ریواس، زردآلو، گلابی، انار، شلغم، باقلا، ماش، نخودفرنگی، توتفرنگی، سیب، آلو، بادمجان، کشک، مرکبات، ماهی، کره طبع سردی دارند.
افرادی که طبع صفراوی و دموی دارند؛ باید از این غذاها استفاده کنند.
مواد غذایی که طبع گرمی دارند
نان گندم، گوشت گوسفند، گوشت شتر، گوشت بوقلمون، انگور، عسل، توت، هویج، نخود، شیر بز، مرغ خانگی، گوشت شتر مرغ، گوشت بز، گردو، تخم مرغ، طالبی، انجیر، شیر بز طبع گرمی دارد.
افرادی که طبع سودایی و بلغمی دارند؛ باید از این غذاها استفاده کنند.
کلام آخر
ممنون که انتهای این مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به تشخیص انواع مزاج پرداختیم. امیدوارم این مطلب برایتان مفید بوده باشد. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با نیز به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.