علت خشکی لب در هر فردی متفاوت است. برای درمان خشکی لب باید علت خشکی لبها را پیدا کنید. آیا تغذیه مناسب در درمان خشکی لب تاثیر گذار است؟ آیا اصلیترین علت خشکی لب کم آبی در بدن است؟ برای کسب اطلاعات بیشت در زمینهی علت خشکی لب و روشهای درمان خشکی لب با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
خشکی لب و یا پوسته پوسته شدن لب به چه معناست؟
قبل از بررسی علت خشکی لب و درمان آن بهتر است با چیستی این مشکل پوستی آشنا شویم. خشک شدن پوست بدن انسان بسیار رایج است و این مورد تحت عوامل محیطی بیشتر اتفاق می افتد. خشک شدن لب و دستان در بین مشکلات پوستی عمدهتر است و خشکی در لبها اگر شدت داشته باشد باعث پوسته پوسته شدن و زخم شدن میشود. این مشکل در زمستانها که هوا خشک و سرد است بیشتر دیده میشود و ترک خوردن و سوزش در لبها در اکثر افراد حس میشود.
بررسی علائم خشکی لب
لبها میتوانند تحت تاثیر یکسری عوامل که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، خشک شوند. اما گاهی افراد بیماریهای پوستی و گاهی تبخال را با پوسته پوسته شدن اشتباه میگیرند و درمان اشتباهی را پیش گرفته و منجر به بدتر شدن اوضاع میشوند.
بطور کلی رایج ترین علائم خشکی لب به شرح زیر است:
- احساس خشکی و احساس نیاز به تر کردن لبها با زبان
- پوسته پوسته شدن سطحی
- ترک خوردن لب بصورت سطحی
- زخم شدن در اثر کندن پوستهها
- سوزش و گز گز در محل خشکی
علت خشکی لب چیست؟
پوست لب انسان با سایر ارگانهای بدن یک تفاوت عمده دارد و آن این است که این بخش از بدن، فاقد غدد چربی است در نتیجه استعداد خشک شدن را دارد. ترک خوردن در اثر خشک شدن پوست لب امری طبیعی است درست مثل سایر ارگانهایی که خشک شوند دچار ترک خوردن میشوند. علتهای زیادی در این عارضهی پوستی لب دخیل هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- یکسری داروها مسبب خشکی لبها میشوند و میتوان گفت از عوارض مصرف دارو این مشکل ایجاد میشود. مثل داروهای هورمونی مانند راکوتان
- کم آبی و بدن و مصرف کم آب توسط افراد بخصوص کسانی که فعالیت بدنی زیادی دارند.
- استفاده از محصولاتی که ذاتا پوست را خشک میکند مثل اسید سالیسیلیکها.
- کسانی که عادت دارند پوست لب خود را با دندانهایشان گاز میگیرند.
- هوای خشک و سردی که در شش ماه از سال حکم فرماست.
- نور خورشید مستقیم میتواند باعث تبخیر و ازبین رفتن رطوبت لبها شود.
- کسانی که دائم لبهایشان را با زبانشان تر میکنند.
- رژ لبها و یا نرم کنده لبب که اصطلاحا بالم لب نامیده میشوند؛ اگر بی کیفیت باشند و یا در مصرف آنها زیاده روی شود؛ باعث خشکی لب میشوند.
- عدم تهویه مناسب در منزل و عدم استفاده از بخور سرد و گرم مناسب فصل و خشکی هوای خانه باعث خشکی لبها میشود.
- کسانی که روتین پوستی مناسب برای لبها ندارند و از مرطوب کننده مناسب استفاده نمیکنند.
چه افرادی مستعد خشکی و ترک لب هستند؟
عمدتا این عارضه در کودکان دیده میشود. درست است که کودکان از رژلب و بالم لب استفاده نمیکنند ولی باز هم این موضوع در آنها رایج است و این مستقیما به تغذیه و محل زندگی آنها ربط دارد. کودکانی که به اندازه کافی آب مصرف نمیکنند و محیط خانه آنها از تهویه مناسبی برخوردار نیست و خشک است؛ دچار پوسته پوسته شدن لب میشوند.
کسانی که بهداشت لب را رعایت نمیکنند دچار ترک گوشه لب میشوند و این افراد به دلیل تجمع بزاق در کنار لبها ابتدا خشکی و بعد ترک خوردن را تجربه میکنند. به دلیل تجمع گرما و رطوبت در موارد حاد دچار قارچ و عفونت نیز میشوند.
خشکی لب در افرادی که در ماه رمضان روزه میگیرند و دچار کمبود آب میشوند رایج است. این افراد در این دوره باید از مصرف شیرینی جات پرهیز کنند تا بتوانند خشکی لب را کنترل کنند و کمتر به این موضوع دچار شوند.
افرادی که نمیتوانند تنفس راحتی از بینی داشته باشند و با دهان نفس میکشند بیشتر از سایر به خشکلی لب دچار میشوند. و همچنین کسانی که در مصرف مواد غذایی شیرین زیاده روی میکنند نیز بیشتر دچار خشکی لب میشوند.
خشکی لب نشانهی چیست؟
اگر ترک و خشکی سطحی باشد، و کم پیش بیاید و با اصلاح سبک و تغذیه رفع شود؛ لازم نیست نگران باشید. اما اگر این خشکی ادامه دار است و عفونت میکند و خون ریزی زیادی دارد؛ میتواند نشانهی مشکلات تیروئیدی، اختلالات خودایمنی و آلرژی به مواد خاصی و یا داروی خاصی باشد.
روشهای درمان خشکی لب
خشکی لب باید موضعی درمان شود. یعنی بیشتر درمانها و تجویزها بصورت پماد و محلول میباشد. البته تغذیه نیز موثر است که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت:
۱. استفاده از پماد
پمادها میتوانند با پوشش دادن یک لایه از لب از رسیدن بیش از حد هوا و تبخیر رطوبت لبها جلوگیری کند. به همین دلیل پرطرفدارترین درمان خشکی لب استفاده از پمادهای مخصوص است. علاوه بر پماد استفاده ازیکسری روغنها نیز توصیه میشود مثل روغن شاهدانه و روغن کرچک ! اما بطور کلی پمادهای سرامید، دایمتیکون و وازلین سفید برای درمان مورد استفاده هستند. برخی پزشکان توصیه میکنند که از اکسید تیتانیوم برای محافظت لبها از آفتاب استفاده کنید تا رطوبت لبها در اثر نور خورشید تبخیر نشود.
۲. استفاده از بالم لبهای مرغوب
بالم لب امروزه وارد روتین مراقبتهای پوستی شده که اکثرا از آن استفاده میکنند. بالم لب یک مادهی نرم کننده و بی رنگ است که طرز استفاده آن مثل رژ لب است و به دلیل بی رنگ بودن آنها حتی برای استفادهی آقایان نیز مناسب است. اما دقت کنید بالم لب مرغوب باید ترکیباتی داشته باشد که به شما کمک کند نه اینکه بدتر منجر به خشک شدن لب های شما شود. برای مثال ترکیباتی مثل منتول در بالم لب و یا طعم دهندههایی مثل نعناع باعث تشدید خشکی لب میشود. بالم لب مرغوب حاوی لانولین و موم عسل یا سرامید است.
۳. استفاده از درمانهای طبیعی موضعی
برخی گیاهان و مواد خوراکی میتوانند کار یک بالم لب حرفهای را برای شما انجام دهند. برای مثال گیاه آلوئهورا حاوی آنتی اکسیدان و ضد التهاب است که به دلیل دارا بودن مواد معدنی میتواند پوست را آبرسانی کند. روغن نارگیل از خواص نرم کنندگی بالایی برخوردار است و عسل از عفونت ناشی از ترک خوردن لبها جلوگیری میکند. پلی فنول موجود در چای سبز میتواند التهاب لب را کاهش دهد و خیار نیز آبرسانی قوی را به لب انجام میدهد.
۴. لبها را لایه برداری کنید
لایه برداری ضعیف برای لبها توصیه میشود. پوست خشک لب میتواند مانع رسیدن ماده درمانی به لبها شود، بهتراست با اسکراب مخصوص لب این لایههای مرده لب جدا میشود. میتوانید از سکرابهای طبیعی مثل شکر و جوش شیرین استفاده کنید.
۵. تغذیه مناسب
درمان خشکی لب بطور قطعی با اصلاح تغذیه ممکن است. اولین قدم برای اصلاح تغذیه، مصرف آب است تا بدن در شرایط هیدارته قرار بگیرد. همچنین از مصرف بیش از حد شیرینی جات پرهیز کنید تا بدن شما کم آب نشود. همچنین سبک زندگی خود را تغییر دهید و از مصرف سیگار و تنباکو جلوگیری کنید.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مثاله به علت خشکی لب و روش های درمان خشکی لب پرداختیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این باره تجربهای دارید برای ما بنویسید. اگر این مطلب برای شما مفید بوده است نظراتتان را برای ما بنویسید و با ما اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.