درمان سریع سنگ کلیه از روش خانگی تا درمان پزشکی

درمان سریع سنگ کلیه

درمان سریع سنگ کلیه در مراحل ابتدایی بروز علائم سنگ کلیه امکان پذیر است. این بیماری دردناک بسیار شایع است. روش خانگی شاید علائم سنگ کلیه را کمرنگ کند ولی اگر به موقع صورت نگیرد؛ ممکن است درمان برعکس جواب دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی درمان سریع سنگ کلیه و تشخیص به موقع علائم سنگ کلیه با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

سنگ کلیه چیست؟

سنگ کلیه‌، بیماری دردناک است که افراد به دلایل مختلف دچار آن می‌شوند. سنگ کلیه یا نفرولیتیازیس رسوباتی از مواد معدنی و نمکی است که در کلیه‌ها انباشته شده است. جنس این رسوبات عمدتا اگزالات کلسیم است. این سنگ‌ها تیز و کریستالی هستند و در بزرگترین حالت؛ اندازه توپ گلف در کلیه تشکیل می‌شوند.

مردان نسبت به زنان‌، کلیه سنگ سازتری دارند. رنج سنی ابتلا به سنگ کلیه از ۳۰ تا ۵۰ سالگی است. سنگ کلیه شایع‌ترین علت هماچوری ( وجود خون در ادرار )، درد کشاله ران و درد شدید شکم است. اصولا وقتی ادرار غلیظ می‌شود؛ مواد معدنی در کلیه‌ها متبلور شده و سنگ کلیه می‌سازد.

ابعاد و اندازه سنگ کلیه

اگر بخواهیم ابعاد رسوبات اگزالات کلسیم را در کلیه بررسی کنیم باید در دو دسته آنها را قرار دهیم. شن کلیه که اصولا از ۶ میلی متر کوچکتر هستند و سنگ کلیه که عموما اندازه نخود یا در ابعاد بزرگتر اندازه توپ گلف هستند. شن کلیه و سنگ‌های ریز از مجرای ادراری میتواند عبور کند و دفع شود ولی اگر سنگ بزرگ باشد دفع آن دشوار، ناممکن و خطرناک است.

درمان سریع سنگ کلیه
انواع سنگ کلیه

علت ایجاد سنگ کلیه چیست؟

نمیتوان برای ایجاد سنگ کلیه علت خاصی را بیان کرد. نوزادانی هستند که از ابتدای تولد کلیه سنگ ساز دارند پس علت ایجاد سنگ کلیه میتواند مادرزادی باشد. اما اگر بخواهیم شایعترین علت ایجاد سنگ کلیه را بیان کنیم باید بگوییم که علت اصلی، کم آبی بدن است. کسانی که با شکایت علائم سنگ کلیه به پزشک مراجعه میکنند؛ کمتر از ۸ لیوان آب در روز مصرف میکنند.

وقتی آب کافی در بدن نباشد؛ رقیق سازی ادرار اتفاق نمی‌افتد و عملا ادرار غلیظ شده و تبلور مواد معدنی و اسیدی شدن ادرار باعث ایجاد سنگ کلیه می‌شود. پس دلایل سنگ ساز شدن کلیه‌ها به شرح زیر است:

  • وراثت
  • کم آبی بدن
  • رژیم غذایی نامناسب

علائم سنگ کلیه چیست؟

باید بدانید که تا سنگ کلیه حرکت نکرده، درد و علائم سنگ کلیه بروز نمیکند. حتی ممکن است فرد سالها به سنگ کلیه مبتلا باشد ولی هیچ علامتی نداشته باشد که به این نوع بیماری، سنگ کلیه خاموش گفته می‌شود. بیمار زمانی متوجه ابتلا به سنگ کلیه می‌شود که دچار علائم زیر باشد:

  1. کاهش حجم ادرار
  2. وجود گلبول سفید یا چرک در نتیجه آزمایش ادرار
  3. وجود خون در نتیجه آزمایش ادرار
  4. تب و لرز
  5. تهوع و استفراغ
  6. تغییر رنگ در ادرار ( ادرار صورتی و یا قهوه ای )
  7. سوزش ادرار
  8. درد در شکم و پهلو
  9. احساس درد در کشاله ران

علائم سنگ کلیه در مردان چگونه بروز می‌کند؟

مردان با احساس درد در پشت و یا پهلو و کشاله ران به پزشک مراجعه میکنند. در موارد حاد حالت تهوع، استفراغ و ادرار دردناک نیز به دنبال این علائم بروز میکند

علائم سنگ کلیه در زنان چگونه بروز می‌کند؟

علائم سنگ کلیه در زنان مثل مردان است. گاهی احساس درد در فرج در خانم‌ها هم حس می‌شود که مشابه درد عفونت‌های زنانه است. برای تمایز این علائم از عفونت‌های ادراری و عفونت‌های زنانه بهتر است به پزشک مراجعه شود.

تشخیص سنگ کلیه چگونه انجام می‌شود؟

آزمایش خون و ادرار

وقتی فردی با علائم سنگ کلیه به پزشک مراجعه میکند، پزشک با شک بر سنگ کلیه آزمایش‌هایی را در نظر میگیرد. یکی از این تست‌های مهم تست ادرار است که طی ۲۴ ساعت جمع آوری می‌شود. دو مجموعه از ادرار ۲۴ ساعته طی دو روز برای بررسی دفع مواد معدنی سنگین و سنگ ساز از بیمار دریافت می‌شود.

وجود خون در ادرار و وجود برخی مواد معدنی در ادرار مثل کلسیم، اسیداوریک و … نشان‌ دهنده‌ی سنگ کلیه است. گاهی عفونت ادراری نیز در تست ادرار خودش نشان دهنده‌ی سنگ کلیه است.

تصویربرداری

اگر فردی با درد شکم و پهلو بصورت اورژانسی به پزشک مراجعه کند انجام سی تی اسکن بدون کنتراست میتواند وضعیت حالب، مثانه و کلیه را فورا مشخص کند. اگر بیمار خانم باردار باشد که از قرار گرفتن در معرض اشعه X مصون است، از طریق سونوگرافی وجود و عدموجود سنگ کلیه را بررسی میکنند.

از کجا بفهمیم سنگ کلیه دفع شده؟

برای اینکه متوجه شویم آیا فرد سنگ کلیه را دفع کرده باز هم از آزمایش ادرار استفاده می‌شود. یکی از روش‌های تشخیص هم همان درد ناگهانی و ناراحتی است که فرد برای مدتی آن را احساس میکند. روش دیگر مشاهده بصری سنگ در هنگام ادرار کردن است که این مورد زمانی قابل روئیت است که شن کلیه نباشد و سنگ ابعادی داشته باشد.

درمان سریع سنگ کلیه چیست؟

بهتر است بدانید که اغلب سنگ کلیه‌ها نیاز به درمان تهاجمی ندارند و خودشان دفع می‌شوند. درمان سریع سنگ کلیه بیشتر برای سنگ‌هایی است که بزرگ هستند و در هنگام دفع ممکن است به سیستم مجرای اداری آسیب برسانند و نمی‌توانند به خودی خود دفعه شوند. اما سنگ کلیه‌هایی که کوچک هستند با مصرف زیاد مایعات، کرفس، ریحان، خیار، انگور، انار، ویتامین B6 و مکمل‌های پیروکسیدین قابل دفع کردن هستند. روش‌هایی که در ادامه اشاره خواهیم کرد بیشتر برای سنگ‌های بزرگ کلیه است که قابل دفع کردن نیستند:

۱. سنگ شکن یا عمل سنگ کلیه

لیتوتریپسی یا سنگ شکن کلیه برای سنگ‌های بزرگی که خود به خود دفع نمی‌شوند استفاده میشود. در این روش از امواج قدرتمندی برای شکستن سنگ بزرگ استفاده می‌شود تا به قطعات کوچک تبدیل شده تا خودش از طریق مجرای اداری دفع شود. طول مدت انجام لیتوتریپسی ۴۵ الی ۶۰ دقیقه است. این روش درد نسبی داد که به همین علت یک بیهوشی سبک برای بیمار در نظر گرفته می‌شود.

درمان سریع سنگ کلیه

۲. دارو درمانی

رایج ترین داروها برای دفع سنگ کلیه معمولا داروی تامسولوسین است. این دارو حالب را شل میکند و سنگ آسان‌تر دفع می‌شود. مصرف این داروها معمولا با داروهای ضد تهوع و ضد درد همزمان استفاده می‌شود.

پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه

  • در طول روز حدود ۲.۵ لیتر آب بنوشید.
  • اگر در مناطق گرم و خشک زندگی می‌کنید؛ ورزش کنید و به اندازه کافی آب بنوشید.
  • رنگ ادرار را بررسی کنید. رنگ روشن ادرار و رقیق بودن ادرار نشان دهنده‌ی سلامت کلیه‌هاست.
  • غذاهای حاوی اگزالات را کمتر مصرف کنید. بادام زمینی، آجیل، اسفناج، سویا، بامیه و … حاوی اگزالات است بهتر است مصرف آنها کنترل شده باشد.
  • آب لیمو و مشتقات آن مانند لیموناد برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه مفید است.
  • سطح کلسیم بدن خود را اندازه بگیرید و در مصرف مواد دارای کلسیم احتیاط کنید و سرخود مکمل‌های کلسیم دار استفاده نکنید.
  • اگر دیابت دارید؛ بهتر است با مصرف عرق بوقناق آن را کنترل کنید.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان سریع سنگ کلیه و علائم سنگ کلیه اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی بازدید کنید. برای مشاهده مقالات و تازه های پزشکی از وبلاگ سایت ما دیدن کنید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا