علائم بیماری لوپوس در زنان و مردان تفاوت چندانی ندارد. درمان لوپوس روش قطعی ندارد و این بیماری به بیماری هزار چهره معروف است. اینکه آیا بیماری لوپوس خطرناک است مسئلهای است که باید مرحلهی بیماری را در نظر گرفت. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی علائم بیماری لوپوس در زنان و مردان و درمان لوپوس با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
لوپوس چیست ؟
لوپوس یا SLE یک بیماری خود ایمنی است که مثل سایر بیماریهای خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن اندامهای خودی را مورد هدف قرار داده و به آنها حمله میکند. مرکز هدف لوپوس مفاصل، پوست، مغز، ریه، کلیه و عروق است. از این رو این بیماری به بیماری هزارچهره معروف است. شدت لوپوس از خفیف تا مراحل وخیم قابل دسته بندی است و اینکه آیا بیماری لوپوس خطرناک است بستگی به آن دارد که این بیماری در چه مرحلهای است.
معمولا تشخیص لوپوس سخت است و در مراحل ابتدایی کمتر قابل تشخیص است. بارزترین علائم بیماری لوپوس در زنان و مردان ، بروز بثورات پوستی در صورت به شکل بالهای پروانه است که روی هر دو گونه دیده میشود.
علت بیماری لوپوس چیست ؟
لوپوس عمدتا یک بیماری نادر است در هر ۱۰۰ هزار نفر در ایران، ۴۰ نفر ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. علت دقیقی برای بیماری لوپوس و سایر بیماریهای خود ایمنی گزارش نشده است. اما شواهد و بررسیهای کلی نشان از آن است که علت بروز لوپوس ناشی از عوامل ژنتیکی، محیطی و هورمونی است.
مثلا اگر در کروموزومهای فردی، زمینهی بروز لوپوس وجود داشته باشد، آن فرد در اثر عوامل محیطی مثل مصرف برخی داروها، عفونتهای مکرر و گاهی قرارگیری در نور آفتاب ممکن است به مرور زمان به لوپوس مبتلا شود.
این بیماری در افرادی که سابقهی خانوادگی دارند، حدود ۴ درصد دیده شده است. ریسک فاکتورهای ابتلا به لوپوس به شرح زیر است:
- عوامل ژنتیکی (۴%)
- جنسیت: لوپوس در زنان بیشتر از مردان شایع است.
- سن : لوپوس اغلب در سنین ۱۵ الی ۴۵ سالگی شیوع بیشتری دارد.
علائم بیماری لوپوس در زنان و مردان
افراد مبتلا به لوپوس زمانی در معرض خطر قرار میگیرند که به مراقبتهای درمانی دسترسی نداشته باشند، دیر به تشخیص رسیده باشند و رژیمهای درمانی را رعایت نکرده باشند. شایعترین علائم لوپوس با توجه به درگیر شدن چندین عضو در این بیماری به شرح زیر است:
- علائم قلبی : التهاب بافت پوششی اطراف قلب
- علائم عمومی بدن: کاهش وزن شدید، تب، خستگی و بی اشتهایی عصبی
- علائم عصبی – روانی: سایکوز و تشنج پی در پی
- علائم عضلانی – اسکلتی: تورم مفاصل و درد
- علائم پوستی – مخاطی: بثورات پروانهای روی گونهها، ریزش مو، زخم دهانی و حساسیت به نور
- علائم کلیوی: دفع پروتئین و گلبول قرمز با ادرار
ریزش مو در بیماری لوپوس
لوپوس باعث بروز التهاب پوستی و تنبل شدن فولیکول مو شده و این امر باعث ریزش مو در سر و صورت میشود. در مراحل ابتدایی لوپوس منجر به کم پشت شدن تدریجی موی سر شده و بعد ریزش مو سکهای ایجاد میشود. با درمان لوپوس، موهای از دست رفته دوباره رشد خواهد کرد. اما اگر لوپوس منجر به دیسکوئید پوستی شود، میتواند منجر به از دست رفتن همیشگی موها شود.
کاهش وزن در بیماری لوپوس
کاهش وزن ناخواسته در بیماری لوپوس در راستای از دست رفتن ناگهانی اشتها و مشکلات گوارشی است. برخی داروها در درمان لوپوس مستقیم بر متابولیسم بدن تاثیر کرده و کاهش وزن را به دنبال خواهد داشت. گاهی ممکن است افزایش وزن رخ دهد که علت ان احتباس مواد معدنی و آب به دلیل مشکل در عملکرد کلیههاست.
انواع لوپوس
۱. روماتیسم لوپوسی
ترکیب لوپوس و روماتیسم مفصلی (RA) بیماری روماتیسم لوپوسی را ایجاد میکند. در این بیماری بافت مفصلی مورد هدف قرار میگیرد و مشکلات حرکتی عضلانی در راستای تخریب بافت مفصل اتفاق میفتد.
۲. لوپوس پوستی
لوپوس پوستی زمانی اتفاق میفتد که سیستم ایمنی بدن اشتباها به سلولهای پوست سالم حمله میکند. علائم لوپوس پوستی شامل: خارش، درد، زخم، قرمزی و … است.
۳. لوپوس سیستمیک
لوپوس سیستمیک جدیترین نوع لوپوس است که کل بدن مثل کلیه، ریه، قلب، عروق، مغز و … را درگیر میکند. اگر لوپوس پوستی با علائم ریوی، قلبی، گوارشی همراه باشد؛ لوپوس اریتماتوز سیستمیک رخ داده که از انواع خطرناک لوپوس است.
۴. لوپوس مفصلی
ارتریت مفصلی که با لوپوس درگیر شده باشد؛ مفاصل زانو، دست را درگیر میکند. در لوپوس مفصلی ساختارهای اطراف مفصل ملتهب میشوند و منجر به پارکی تاندون میشوند. نکروز آواسکولار (AVN) یک عارضهی لوپوس مفصلی گسترده است که در لگن و زانو دیده میشود که باید تحت درمان داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی و کورتیکو استروئیدی و داروهای سرکوب کننده ایمنی قرار بگیرد.
درمان لوپوس
بروزر لوپوس میتواند با ظاهر شدن تدریجی هورمونهای بلوغ همزمان باشد اما در بزرگسالان این عارضه با علائم شدیدتر بروز میکند. درمان لوپوس به شرط تشخیص به موقع به شرح زیر است:
۱. داروهای ضد مالاریا
داروهای درمان مالاریا بر سیستم ایمنی اثر میکند که میتواند علائم بالینی لوپوس را کنترل و تا حدودی درمان کند. داروی هیدروکسی کلروکین یکی از این داروهاست.
۲. داروهای مهار کننده سیستم ایمنی
در موارد حاد و وخیم و پیشرفته از داروهای مهار کننده سیستم ایمنی استفاده میشود. این داروها با سرکوب سیستم ایمنی، منجر به کاهش حملات سیستم ایمنی به بافت سالم بدن میشود. این داروها شامل آزاتیوپرین، مایکوفنولات و متوترکسات و سیکلوسپورین میشود. البته مصرف مکرر این داروها زمینه را برای ناباروری، آسیب کبدی، عفونت قارچی و باکتریایی و بروز سرطانهای مختلف فراهم میکند.
۳. طب سنتی
مصرف داروهای گیاهی، رعایت تغذیهای بسیار در درمان لوپوس موثر است. در ادامه گیاهانی که در درمان لوپوس موثر هستند را برایتان خواهیم گفت :
- سرکه سیب
- زنجبیل
- زردچوبه
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم بیماری لوپوس در زنان و مردان و درمان لوپوس اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازههای پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.