با بروز علائم لنفوم نمیتوان تشخیص قطعی را برای بیماری سرطان غدد لنفاوی صادر کرد. لنفوم باید با نمونه برداری و یا بیوپسی کردن مشخص شود. با توجه به علائم لنفوم، سرطان غدد لنفاوی میتواند چندین نوع داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی علائم لنفوم و سرطان غدد لنفاوی با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
لنفوم چیست؟
سلول سرطانی به طور کلی در بدن رشد میکند و قبل از آسیب رساندن به اجزای بدن و گسترش پیدا کردن، توسط بدن نابود میشود. اگر سلول سرطانی بتواند از تومور اصلی جدا شود و به دیوارهی بیرونی رگ خونی یا لنف متصل شود؛ میتواند خودش را به غدد لنفاوی و یا اندام لنفاوی برساند و انفوم ایجاد کند.
لنف و گرههای لنفاوی وظیفهی از بین بردن سلولهای سرطانی را دارند ولی وقتی سرطان غدد لنفاوی ایجاد میشود، ایمنی بدن زیر سوال است و متاستاز این سرطان از سایر سرطانها بیشتر است چون لنف در سراسر بدن جریان دارد.
در کل سرطان غدد لنفاوی و یا در اصطلاح پزشکی لنفوم به تقسیمات سرطانی گفته میشود که در غدد لنفاوی، تیموس، مغز استخوان
سرطان غدد لنفاوی از دو حالت خارج نیست که به شرح زیر است:
- سرطان غدد لنفاوی از جای دیگری از بدن به غدد لنفاوی رسیده و گسترش پیدا کرده است.
- سرطان غدد لنفاوی از خود لنف و اندام لنفاوی آغاز شده است.
سیستم لنفاوی چیست و چه وظایفی دارد؟
سیستم لنفاوی و لنفها سک بخش از سیستم ایمنی بدن است. این سیستم مجموعهای از عروق لنفاوی و غدد لنفاوی است. در عروق لنفاوی مایع شفافی به نام لنف جریان دارد. لنف حاوی گلبولهای سفید خون است که برای مبارزه با عفونت در بدن جریان دارند. این مایع باید به نحوی در قفسه سینه تخلیه شود. اگر این مایع تخلیه نشود؛ باعث تورم و تجمع در عروق میشود.
علت ایجاد لنفوم چیست؟
علت ایجاد سرطان غدد لنفاوی در علم پزشکی یک دلیل ثابت ندارد. اما طبق تحقیقت صورت گرفته، وقتی گلبولهای سفید مبارزه کننده در بدن، با لنفوسیتها، جهش ژنتیکی میکنند، این جهش به سرعت تکثیر میشود و تعداد لنفوسیتهای سرطانی بیمار افزایش پیدا میکند.
تورم غدد لنفاوی زمانی صورت میگیرد که در بدن فرد عفونتی وجود داشته باشد. برای مثال تورم غدد لنفاوی گلو در زمان سرماخوردگی رایج است که لنفادنوپاتی گفته میشود. لنفادنوپاتی باید بهبود پیدا کند. اگر این تورم در غدد لنفاوی کشاله ران، گردن، زیر بغل و … ماندگار باشد؛ باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد.
علائم لنفوم
در ادامه به علائم سرطان لنفوم خواهیم پرداخت. این نشانهها میتواند همزمان با هم و یا موردی رخ دهد:
- خارش پوست
- تنگی نفس
- عرق شبانه
- خستگی مداوم
- کاهش وزن بدون دلیل
- تورم و بزرگ شدن غدد لنفاوی که عمدتا بدون درد هستند.
- ورم شکم
- تب
- زود سیر شدن بعد از خوردن مقدار کمی غذا
لنفوم چگونه تشخیص داده میشود؟
در حالت عادی غدد لنفاوی کوچک هستند. بارزترین علامت لنفوم، التهاب و تورم در غدد لنفاوی است. اما گاهش تورم لنف اتفاق میافتد ولی چون غدد لنفاوی در اعماق بدن هستند قابل مشاهده و لمس نیستند که با تصویر برداری و انجام آزمایشات به لنفوم شک میکنند.
تنها راه تشخیص لنفوم؛ نمونه برداری و یا بیوپسی از موضع مورد شک است. نمونه بافتی را با استفاده از یک سوزن توسط پزشک پاتولوژی نمونه برداری میکنند و برای بررسی آسیب شناسی به پاتولوژی ارسال میکنند. درگیری غدد لنفاوی در تستهای پاتولوژی مشخص میشود.
انواع لنفوم
- لوسمی لنفوسیتی مزمن
- لنفوم پوستی سلول B
- لنفوم پوستی سلول T
- لنفوم هوچکین ( بیماری هوچکین )
- لنفوم غیر هوچکین
- ماکروگلبولینمی والندستروم
لوسمی لنفوسیتی مزمن
لوسمی لنفوسیتی مزمن نوعی سرطان خون و مغز استخوان است. این نوع از لنفوم پیشرفت کندتری دارد این نوع لنفوم اصطلاحا لنفوسیتیک نیز گفته میشود. در واقع در این نوع سرطان غدد لنفاوی لنفوسیتها تحت تاثیر قرار گرفته است. این بیماری در افراد مسن بیشتر دیده میشود و درمان این بیماری با کنترل به موقع حاصل میشود.
علائم لوسمی لنفوسیتی مزمن تب، لنفادنوپاتی بدون درد، درد در بالای سمت چپ شکم به دلیل تورم طحال، عفونت و … است. علت لوسمی لنفوسیتی مزمن جهش در DNA لنفوسیتهاست که باعث غیرطبیعی شدن لنفوسیتها و بی اثر شدن تولید لنفوسیت در سیستم ایمنی میشود.
لنفوم پوستی سلول B
نادرترین نوع لنفوم، لنفوم پوستی سلول B است. همانطور که از نامش پیداست اسن لنفوم از سلولهای ایمنی گروه B شروع میشود که این بیماری خودش چندین نوع دارد. در کل بصورت یک ندول غیر عادی، سفت ممکن است بر روی پوست در قسمتهای مختلف بدن بروز کند. این ندول میتواند همرنگ پوست باشد ولی گاهی صورتی و بنفش هم دیده میشود.
لنفوم پوستی سلول T
این نوع لنفوم هم لنفوسیتهای T را درگیر میکند. وقتی لنفوسیت T سرطانی میشود، به پوست حمله میکند و بثورات پوستی، لکه لکه شدن و پوسته پوسته شدن حاصل میشود. ریزش مو، ضخیم شدن پوست کف دست و پا، بثورات پوستی، لکههای پوستی از علائم لنفوم پوستی سلول T است.
لنفوم هوچکین ( بیماری هوچکین )
لنفوم هوچکین قبلا به عنوان بیماری هوچکین شناخته شده است. رایجترین نوع سرطان غدد لنفاوی، لنفوم هوچین و غیر هوچکین است. سن شایع ابتلا به لنفوم هوچکین ۲۰ الی ۴۰ و افراد بالای ۵۵ سال است. بطور کلی بیشتر افرادی که به لنفوم هوچکین مبتلا میشوند؛ جان سالم به در میبرند و حدود ۸۸% آنها تا ۵ سال و بیشتر عمر میکنند.
افراد بین ۱۵ الی ۳۰ و بالاتر از ۵۵ سال، افرادی که سابقه خانوادگی لنفوم دارند، بیشتر مردان، افرادی که سابقهی عفونت اپشتین بار ویروس را دارند بیشتر از سایرین به لنفوم هوچکین مبتلا میشوند.
لنفوم غیر هوچکین
لنفوم غیبر هوچکین در اندامهای لنفاوی مثل لوزه، آدنوئید، طحال، تیموس، مغز و استخوانها میتواند بروز کند. دقیقا مانند سایر لنفومها در سیستم لنفی رشد میکند و لنفوسیتهای غیرطبیعی تکثیر میشوند. اما با این تفاوت که لنفوم غیر هوچکین میتواند سایر اندامها را در خارج از سیستم لنفاوی نیز درگیر کند.
افرادی که داروهای سرکوب کننده ایمنی بدن مصرف میکنند؛ افرادی که به عفونتها و ویروسهایی مبتلا هستند مثل HIV ، کسانی که با مواد شیمیایی در ارتباط هستند مثل آفت کشها و افراد بالای ۶۰ سال بیشتر در معرض ابتلا به لنفوم غیر هوچکین هستند.
ماکروگلبولینمی والندستروم
این نوع از لنفوم از گلبولهای سفید خون شروع میشود. بیماران مبتلا به ماکروگلبولینمی والندستروم در مغز استخوانشان تعداد زیادی گلبول سفید غیرطبیعی و پروتئینی تولید میشود که تجمع آنها در خون باعث اختلال در گردش خون میشود.
کبودی در بدن، خونریزی بینی و لثه، خستگی، کاهش وزن، گیجی، تنگی نفس، سردرد، تغییرات بینایی، بی حسی دست و پا از علائم لنفوم ماکروگلبولینمی والندستروم میباشد. مردان و سفید پوستان و افرادی با رده سنی بالای ۶۵ سال بیشتر به بیماری ماکروگلبولینمی والندستروم مبتلا میشوند.
درمان سرطان غدد لنفاوی چیست؟
درمان سرطان غدد لنفاوی به نوع لنفوم و مرحلهی بیماری بستگی دارد. در ادامه به مراحل مهم درمان خواهیم پرداخت:
- باید بر لنفومهایی که رشد کندی دارند؛ نظارت داشته باشید. برخی لنفومها هنوز به مرحلهی درمان نرسیدهاند و میتوان آنها را با آزمایشات دورهای کنترل کرد و رشد آنها را بررسی کرد.
- شیمی درمانی برای سلولهایی که رشد سریع دارند توصیه میشوند. دارو از طریق سرم و یا به صورت قرص به بیمار تجویز میشود.
- پرتودرمانی با استفاده از اشعه X و پروتونها برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم لنفوم و سرطان غدد لنفاوی اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این باره اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید. برای دیدن مقالات و تازههای پزشکی از وبلاگ سایت ما بازدید نمائید.