تست پاپ اسمیر چیست؟ علت اهمیت انجام پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر تستی دقیق در تشخیص سرطان دهانه رحم برای بانوان است. این تست توسط متخصص زنان انجام میشود. حساسیت این آزمایش بسیار بالا است و باید در محیط مناسب و ابزار تمیز انجام شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

تست پاپ اسمیر چیست؟

پاپ اسمیر یک آزمایش بسیار مهم برای خانم‌هاست که از آن برای تشخیص سرطان دهانه رحم استفاده میکنند. در این تست، سلول‌هایی از دهانه رحم برداشته میشوند. دهانه رحم در بالای واژن قرار گرفته که اگر نمونه برداری دقیق و درست انجام شود؛ تشخیص به موقع میتواند بیمار را نجات دهد.

تست پاپ اسمیر فقط برای تشخیص سرطان دهانه رحم نیست بلکه این تست میتواند هرگونه تغییر در سلول‌های رحم و عملکرد غیرطبیعی این سلول‌ها را بررسی کند. اگر عملکرد غیر طبیعی سلول‌ها زود هنگام تشخیص داده شود؛ امکان جلوگیری از تبدیل سلول‌ها به تومور‌های بدخیم وجود دارد.

تست پاپ اسمیر

علت اهمیت تست پاپ اسمیر چیست؟

هدف از انجام این تست، تشخیص به موقع بیماری‌های مربوط به رحم است. این تست عمدتا با بررسی لگن، برای بیمار انجام میشود. با آزمایش پاپ اسمیر میتوان عفونت‌های مقاربتی را تشخیص داد. یکی از این بیماری‌های مقاربتی ویروس پاپیلومای انسانی است که اصطلاحا به آن HPV گفته میشود.

پاپیلومای انسانی یا HPV چیست؟

ویروس HPV نوعی ویروس است که باعث ایجاد زگیل تناسلی میشود که در صورت گسترش این بیماری فرد دچار سرطان دهانه رحم، حنجره ( در اثر رابطه اورال ) و … میشود. علائم این بیماری بروز زگیل تناسلی است که درد ندارد ولی خارش ایجاد میکند.

چه کسانی باید پاپ اسمیر انجام دهند؟

متخصصین زنان و زایمان توصیه میکنند که بعد از گذشت ۲۱ سالگی در بانوان، از ۳ سال یکبار تست پاپ اسمیر باید انجام شود. بخصوص افرادی که سابقه‌ی بدخیمی رحم در خانواده دارند و کسانی که رابطه جنسی پرخطر داشته‌اند.

گاهی پیش میاید که پزشک دستور تکرار تست پاپ اسمیر را میدهد. این میتواند چند علت داشته باشد. مثلا اگر فرد HIV مثبت باشد؛ دکتر متخصص برای مطمئن شدن؛ این تست را تکرار میکند و یا اگر فردی در اثر شیمی درمانی یا پیوند اعضا ضعیف شده باشد احتمال خطا در جواب پاپ اسمیر وجود دارد لذا پزشک به تکرار مجدد این تست دستور میدهد.

بطور خلاصه افراد زیر بدون در نظر گرفتن سن باید تست پاپ اسمیر بدهند:

  • افرادی که سابقه مصرف مواد مخدر دارند.
  • افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند و این به دلیل شیمی درمانی و پیوند اعضا است.
  • اگر در فردی سلول‌های پیش سرطانی تشخیص داده شده باشد.
  • کسانی که عفونت HIV دارند.
  • کسانی که ترشحات غیرطبیعی واژن دارند.
  • کسانی که خارج از دوره‎ی قاعدگی؛ خون‌ریزی یا لکه بینی دارند.
  • کسانی که رابطه جنسی دردناک دارند و بعد از رابطه دچار خون ریزی میشوند.

آیا احتمال خطا در تست پاپ اسمیر وجود دارد؟

دقیق ترین تست برای تشخیص سرطان دهانه رحم پاپ اسمیر است ولی در هر تستی خطاهایی وجود دارد. گاهی نتایج کاذب در این تست مشاهده میشود. یکسری موارد میتواند در تشخیص خطاهایی ایجاد کند که بصورت زیر است:

  • ممکن است سلول‌های غیر طبیعی توسط خون و یا سلول‌های التهابی پوشیده شده باشند و پزشک نتواند آن سلول‌ها را به عنوان سلول غیر طبیعی شناسایی کند و نمونه برداری کند.
  • ممکن است سلول کافی برای نمونه برداری وجود نداشته باشد و یا تعداد سلول‌های غیر طبیعی خیلی کم باشد و نتوان از آن‌ها نمونه‌برداری کرد.

نکات مهم قبل از انجام پاپ اسمیر

  • تست پاپ اسمیر در دوره‌ی پریودی نباید انجام شود پس بعد از اتمام دوره برای آن اقدام کنید.
  • دو روز قبل از انجام تست از دوش گرفتن، رابطه جنسی، مصرف داروهای واژینال، فوم، اسپری‌های اسپرم کش خودداری کنید. زیرا در اثر این موارد ممکن است سلول‌های غیر طبیعی پنهان شوند و یا با شستشو از بین رفته باشند و نتوان از آنها نمونه برداری کرد.

پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟

این تست باید در مطب پزشک انجام شود. متخصص زنان زایمان از دستگاهی بنام اسپیکولوم استفاده میکند تا دیواره‌های واژن از هم باز شود تا بتواند دهانه رحم را مشاهده کند. سپس پزشک با دستگاه اسپاتول نمونه‌هایی از سلول‌های دهانه رحم را برمیدارد و زیر میکروسکوپ نگاه میکند و تشخیص را بیان میکند.

نتایج تست پاپ اسمیر

۱. نتیجه طبیعی

اگر تغییراتی در سلول‌های دهانه رحم ایجاد نشده باشد و مورد مشکوکی دیده نشود، فرد سالم است و دیگر نیاز به تکرار پاپ اسمیر ندارد و تست پاپ اسمیر منفی گزارش میشود.

۲. نتیجه غیر طبیعی

اگر سلول‌های غیر طبیعی دیده شوند؛ میگویند این تست نتیجه‌اش مثبت است. ولی این به این معنا نیست که فرد قطعا به سرطان رحم مبتلا است. این نتایج غیر طبیعی با عنوان‌های زیر بیان میشوند:

سلول‌های سنگفرشی آتیپیک

این سلول‌ها نازک و مسطح هستند و در دهانه رحم سالم وجود دارد. اگر این سلول‌ها غیر طبیعی جلوه کنند؛ به معنای ایجاد سلول‌های پیش سرطانی نیست. تغییرات در این سلول‌ها میتواند نشانه از ویروس HPV باشد که پزشک دستور بررسی HPV میدهد. اگر فرد از نظر HPV نیز سالم باشد؛ سلول‌های غیر طبیعی سنگفرشی آتیپیک نگران کننده نیست.

ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی

اگر سلول‌های اپیتلیال سنگفرشی غیر طبیعی دیده شوند؛ میتوان گفت فرد ممکن است سلول‌های پیش سرطانی را داشته باشد. اگر دامنه تغییرات در این سلول‌ها چندان نباشد؛ به این معناست که این سلول‌های پیش سرطانی تا تبدیل شدن به تومور خیلی فاصله دارند. ولی اگر تغییرات در اپیتلیال سنگفرشی زیاد باشد، احتمال بروز سرطان وجود دارد.

آدنوکارسینوما

وقتی نمونه‌های برداشت شده از رحم بسیار غیر طبیعی به نظر برسند؛ متخصص از ابتلای بیمار به سرطان مطمئن است. برای بررسی دقیق‌تر نمونه برداری بیشتری انجام میشود تا ناحیه و اندازه دقیق تومور مورد بررسی قرار بگیرد.

تست پاپ اسمیر

افرادی که به انجام پاپ اسمیر نیازی ندارد

  • افرادی که بالای ۲۱ سال هستند ولی رابطه جنسی نداشته‌اند.
  • کسانی که رحم‌شان را کامل برداشته‌اند
  • افرادی که بالای ۶۵ سال هستند و سابقه‌ی پاپ اسمیر‌های قبلی آنها سالم بوده است.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به تست پاپ اسمیر و اهمیت انجام آن اشاره کردیم. اگر در این باره اطلاعاتی دارید دارید با ما اشتراک بگذارید. اگر در این زمینه تجربه‌ای دارید برای ما بنویسید. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا