برای پیشگیری از ابتلا به ام اس باید یکسری موارد و علائم بروز بیماری را بدانید و ریشه یابی این بیماری در پیشگیری بسیار کمک کننده است. برای اینکه در پیشگیری از ابتلا به ام اس موفق باشید بهتر است در این مقاله با ما همراه شوید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
بیماری ام اس چیست؟
قبل از بررسی نکات پیشگیری از ابتلا به ام اس، بهتر است با این بیماری بیشتر آشنا شویم. ام اس نام اختصاری بیماری به نام multiple Sclerosis است. در سال ۱۸۶۸ ژان-مارتن شارکو عصب شناس اهل فرانسه این بیماری را توصیف کرد.
در کل این بیماری یک التهاب در غلافهای میلین سلولهای عصبی در مغز و نخاع است. این بخش از سلول عصبی دچار نارسایی و آسیب شده است. غلاف میلین یک لایهای پروتئینی است که در سلول عصبی باعث هدایت پیام عصبی به سایر نقاط بدن میشود.
اگر بخواهیم سادهتر بیان کنیم؛ باید بگویم MS ناشی از فروپاشی ارتباط بین مغز و اعصاب است. برای درمان این بیماری باید این بافت تخریب شده، ترمیم شود که این نوع از درمان هنوز در مرحله اجرایی قرار نگرفته است چون ترمیم سلول عصبی کمی تا حدودی در علم تجربی مشکل است.
در MRI فرد مبتلا به MS لکههای سفید بصورت پلاکهایی در مغز و نخاع دیده میشود که این به معنای تخریب غلاف میلین در سلول عصبی آن موضع میباشد. این تخریب منجر به عدم انتشار صحیح پیامهای عصبی شده و در حرکات فرد مبتلا، اختلال ایجاد میکند.
MS چه علائمی دارد؟
برای پیشگیری از ابتلا به ام اس باید علائم آن را بدانید تا اگر این علائم در شما بروز کرد؛ بتوانید در مراحل ابتدایی بیماری را مهار کنید. علائمی مثل زود رنجی، کابوسهای شبانه، اختلال در گوارش، نیاز بدن به تغذیه از مواد غذایی با طبع سرد، تغییر در طبع آب و هوایی بدن، اختلال در حرکت، گوشه گیری و… در ادامه به این نشانهها خواهیم پرداخت.
۱. سرگیجه
سرگیجه از ابتداییترین نشانههایی است که فرد با شکایت از آن، به پزشک مراجعه میکند. سرگیجه باعث میشود فرد مبتلا نتواند در یک مسیر مستقیم حرکت کند و این عدم تعادل در حرکت فرد مبتلا، به دلیل تخریب سلولهای عصبی است.
۲. حواس پرتی
فرد مبتلا در مواردی دچار ضعف حافظه میشود و نمیتواند یکسری اطلاعات را در ذهنش نگه دارد. در افرادی که به نوع حاد MS مبتلا هستند، اختلال در تکلم و مشکلات زبانی دیده میشود. این فرد در مرحله روشهای پیشگیری از ابتلا به ام اس تا حدودی کم کاری کرده است.
۳. عدم کنترل ادرار و مدفوع
عملیات دفع در بدن بطور کامل با مغز در ارتباط است. چون بیماران مبتلا به MS ، در سیستم اعصاب مرکزی دچار اختلال هستند، در دفع ادرارو مدفوع دچار مشکل میشوند.
۴. بی حسی در انگشتان
گاهی بیمار با علائم مور مور شدن در نوک انگشتان مراجعه میکند که این مورد از علائم شایع در بیماران است. بیماران بیحسی را بیشتر در پاها حس میکنند و در موارد حاد این مور مور شدن و سر شدگی پاها منجر به اختلال در حرکت میشود.
۵. افسردگی
دانشمندان و پزشکان متخصص معتقدند که راه پیشگیری از ابتلا به ام اس، دور کردن فشارهای روحی و روانی از خودتان است. بیشتر مبتلایان به MS یا در دورهی افسردگی هستند یا یک دوره فشار روحی و روانی را تجربه کردهاند.
۶. اسپاسم عضلانی
اسپاسم عضلانی یکی از نشانههای حملهای در بیماری است. فردی که به حملات ام اسی دچار میشود، احساس گرفتگی شدید در عضلات را خواهد داشت. اما بعد از برطف شدن این حملات، اسپاسم عضلانی نیز برطرف میشود.
۷. اختلال در بینایی
تاری دید و دوبینی در حملات ام اس شایع است. ممکن است این حملات از عصب بینایی منشا گرفته باشد که در مبتلایان رایج است. گاهی بعد از برطرف شدن حملات، این اختلال در بینایی همچنان وجود دارد.
چه کسانی در ابتلا به MS، مستعد هستند؟ راه پیشگیری چیست؟
۱. افراد حساس
افرادی که با ناملایمات احتمالی در زندگی نمیتوانند سازگاری کنند و با کوچکترین مشکلی از تعادل خارج میشوند و ساعتها ذهنشان را درگیر مسائل کوچک میکنند؛ در ابتلا به ام اس مستعد هستند.
پیشگیری از ابتلا به ام اس در افراد حساس: باید درک کنند که در زندگی مشکلاتی هست که گاها برای حل آنها باید انرژی، وقت و هزینه کرد. اگر در مشکلات سطحی و کوچک قرار باشد تمام ذهن و انرژی را صرف کنند و ساعتها یک مشکل کوچک را بزرگ کنند، در بروز موانع عظیمتر، سلامتی و انرژی سابق را نخواهید داشت. پس مشکلات را طبق اصول خود و در حد و اندازهای که هستند حل کنید و از کاه کوه نسازید!
۲. افرادی که طبع سردی دارند
باید مزاج خود را بشناسید. فردی که طبع سردی دارد، دائم به خوردن غذاهای سردی تمایل دارند مثل: ترشی، ماست، قره قورت و…
پیشگیری از ابتلا به ام اس در افراد با طبع سرد: در خوردن غذاهای سردی دقت کنید. بهتر است مواد غذایی با طبع سرد را با خنثی کنندههای مخصوص خودش مصرف کنید تا سلامتیتان حفظ شود. برای مثال ماست را با نعناع، برنج را با زیره و سیر را با عسل میل کنید.
برای مطالعه و تشخیص طبع و مزاج خود اینجا کلیک کنید.
بیماری ام اس چگونه درمان میشود؟
بهترین درمان، پیشگیری از ابتلا به ام اس است. در حال حاضر درمان کامل و اختصاصی برای بیماری ام اس وجود ندارد. پزشکان متخصص در ابتدا به درک علت ابتلا میپردازند. در موارد زیادی حذف دلیل ابتلا فرد به بیماری، توانسته تا حدود زیادی بیماری را کنترل کند. اما در کل میتوان با حفظ شاخص توده بدنی، اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی، حذف استرس و فشارهای روانی و عدم استفاده از الکل و مواد مخدر، این بیماری را تا حد زیادی کنترل کرد.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به پیشگیری از ابتلا به ام اس پرداختیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید؛ با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این رابطه اطلاعاتی دارید، برایمان بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.