سن عمل لوزه در کودکان حدودی دارد. برخی منابع اعلام کردهاند که عمل لوزه دربزرگسالان خطرناک است. لوزه در بدن یک بخشی از سیستم ایمنی است. امروزه ترجیح پزشکان بر آن است که لوزه را برندارند. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی سن عمل لوزه در کودکان و عمل لوزه دربزرگسالان با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
لوزه چیست و در بدن چه مسئولیتی دارد؟
لوزهها پشت زبان کوچک، ابتدای حلق قرار دارند. در واقع لوزه نوعی غدد لنفاوی است که به کمک مقادیر زیادی گلبول سفید، از حمله عفونت و میکروب به دستگاه تنفسی و گوارشی جلوگیری میکند. دو عدد لوزه کامی دو سوی گلو در ابتدای حلق و یک لوزه سوم در مسیر تنفسی بینی در راستای نازوفارنکس واقع شده است.
برای بررسی سرطان نازوفارنکس اینجا کلیک کنید.
همانطور که گفته شد لوزهها یا همان غذذ لنفاوی ابتدای حلق بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند. اینها خودشان ممکن است عفونی و یا متورم شوند. یعنی این سیستم ایمنی میتواند خودش علیه خودش نیز کار کند و برای بدن دردسر ساز شود. گاهی تورم بیش از حد لوزهها در ابتدای حلق و التهاب لوزه سوم در نازوفارنکس مانع تنفس صحیح میشود. در این مواقع باید جراحی برداشتن لوزه اتفاق بیفتد.
علت ورم لوزهها چیست؟
همانطور که گفته شد لوزهها مرکز تولید گلبولهای سفید خون هستند و میتوانند از ورود باکتری و میکروبها به بدن جلوگیری کنند. این به این معنا نیست که خود این لوزهها از هرگونه عفونتی مصون هستند و دچار التهاب نمیشوند. اتفاقا التهاب و ورم لوزه بسیار شایع است چون لوزهها مستقیما با آلودگی در ارتباط هستند؛ سریعتر ملتهب میشوند. علت ورم لوزه هم همین آلودگیهای ورودی به حلق میباشد.
البته که درمان هر التهابی، جراحی برداشتن لوزه نیست. امروزه با پیشرفت علم، برداشتن لوزه خیلی کمتر شده چون راههای درمانی جایگزین برایش وجود دارد.
چه زمانی جراحی برداشتن لوزه واجب است؟
اگر دارو درمانی به مشکل ایجاد شده در لوزهها جوابگو نباشد؛ جراحی برداشتن لوزه توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی باید انجام شود. هر چند که عمل لوزه در بزرگسالان کمی مشکل و خطرناک است ولی اگر فعالیت فرد را مختل کند و سلامتی او به خطر بیفتد باید این کار صورت بگیرد. اگر علائمی که در ادامه اشاره خواهیم کرد را در فردی بصورت حاد وجود داشته باشد؛ باید جراحی برداشتن لوزه صورت بگیرد:
- خشکی گردن
- حساس شدن فک و گردن
- گلو درد شدید
- مشکل در بلع
- سردرد
- دل درد
- تب و لرز
- درد در گوش
- تغییر رنگ لوزهها به رنگ سفید یا قرمز
- ترشح بیش از حد آب دهان
- کم اشتهایی
آیا عمل لوزه در بزرگسالان خطرناک است؟
محققان بارها اعلام کردهاند که عمل لوزه در بزرگسالان ریسک بالایی دارد. علت این موضوع آن است که افراد بزرگسال زودتر از کودکان به داروهایبیهوشی واکنش نشان میدهند و در آینده نزدیک ممکن است داروی بیهوشی برای آنها مشکلات ریوی ایجاد کند.
از طرفی در بزرگسالان بافت لوزه دیگر کاملا با حلق و کام اتصال گوشتی برقرار کرده است در نتیجه برداشتن آن ممکن است باعث خونریزی شدید حین عمل و یا بعد از عمل شود که این خودش مدت درمان را طولانیتر میکند.
سن عمل لوزه در کودکان چند سالگی است؟
سن عمل لوزه در کودکان ۴ سالگی به بعد است. تا ۴ سالگی سیستم ایمنی بدن کودک کاملا شکل میگیرد. اگر جراحی برداشتن لوزه قبل از سن ۴ سالگی انجام شود؛ ممکن است سیستم ایمنی بدن کودک دچار اختلال شود و در آینده بیماریهای خود ایمنی برای فرد ایجاد شود.
اگر قبل از سن ۴ سالگی کودک با لوزههای متورم دچار مشکلات باشد باید با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت شده و سعی در کنترل تورم و التهاب لوزهها با دارو باشید. اما اگر ریسک مشکلات تنفسی و کمبود اکسیژن وجود دارد؛ و راهی جز جراحی برداشتن لوزه وجود ندارد؛ باید عمل لوزه در هر سنی سریعا انجام شود.
جراحی لوزه ( Tonsillectomy ) چه عوارضی دارد؟
برداشتن لوزهها یا Tonsillectomy به معنای آن نیست که دیگر گلودرد نخواهید داشت و یا دیگر به بیماریهای عفونی مبتلا نخواهید شد. احتمال ورم مجدد لوزه حتی بعد از عمل جراحی وجود دارد. و در نظر بگیرید با جراحی لوزهها، یک سد سیستم ایمنی را از بدن حذف کردهاید پس احتمال سرماخوردگیهای بیشتر و ابتلا به عفونتهای ویروسی و باکتریایی تنفسی و گوارشی بیشتر از قبل شده است.
مراقبتهای بعد از جراحی برداشتن لوزه
بعد از جراحی لوزهها به دستور پزشک مصرف یکسری مسکنها و داروها تا مدت کمی باید ادامه داشته باشد. بعد از جراحی مصرف مایعات و مصرف خوراکیهای خنک مثل بستنی وانیلی و پودینگ وانیلی بسیار توصیه میشود. بهتر است از خوراکیهایی استفاده شود که تند و سفت نباشند و جویدن و بلیعدن آنها راحت باشد. چند روز پس از جراحی استراحت کردن و عدم انجام کارهای سنگین توصیه میشود.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به سن عمل لوزه در کودکان و جراحی برداشتن لوزه اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برای ما بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید. برای مشاهده مقالات و تازه های پزشکی از وبلاگ سایت ما بازدید کنید.