درمان خروپف موردی است که بیشتر بانوان به دنبال آن هستند چون خروپف در مردان امری رایج است. درمان خروپف بصورت قطعی یافت نشده ولی بهترین راه این است که علت را پیدا کنید تا بتوانید این عارضه را کنترل و به مرور درمان کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان خروپف با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
خروپف چیست؟
قبل از بررسی درمان خروپف بهتر است با چیستی و مکانیسم این عارضه آشنا شویم. سادهترین تعریف برای خروپف این است که این عملی است برای تنفس راحتتر در خواب! بله درست است؛ خروپف یک مکانیسم طبیعی است. اما چون این نوع تنفس با صدا همراه است و اطرافیان را آزار میدهد؛ بیشتر افراد به دنبال راههای درمان خروپف هستند. فردی که خروپف میکند در واقع به دنبال باز کردن راه هوایی در حلق برای تنفس راحت تر در زمانی است که خوابیده است.
وقتی فردی خواب است، هوا از میان بافتهای نرم عبور میکند؛ طی عبور هوا از بخش فوقانی راههای هوایی؛ صدایی ایجاد میشود. در طول خواب، ماهیچههای پشت بینی و دهان شل شده و تحت جریان هوا به ارتعاش درمیایند و صدا ایجاد میشود. خروپف در سن ۳۰ الی ۶۰ سالگی ایجاد میشود. اما عمدتا یک مشکل جدی محسوب نمیشود. این موضوع در ۴۴ درصد مردان و ۲۰ درصد زنان رایج است.
بررسی علت خروپف
در حالت عادی تنفس از طریق راه هوایی فوقانی رخ میدهد که از پشت بینی تا گلو مسیرش ادامه دارد. اما وقتی فرد خواب است و مسیر تنفسی مسدود شده و یا باریک و تنگ شده است؛ خروپف صورت میگیرد. پس اصلی ترین علت خروپف انسداد و یا باریک شدن جریان تنفسی میباشد. این انسداد به چند علت اتفاق میافتد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت:
- یکسری تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی و یا یائسگی
- افزایش وزن در سن بلوغ و یا در ورود به سن میانسالی
- آسیب به فک و دهان و بینی
- جراحی بینی
- بالشت نامناسب و وضعیت خوابیدن
- آلرژی و یا سینوزیت
- افزایش سن
چه عواملی باعث تشدید خروپف میشود؟
هر آنچه که راه تنفس را تحت تاثیر قرار دهد؛ میتواند منجر به افزایش خروپف شود. این عوامل مانند استعمال دخانیات و مصرف الکل هستند که پوشش گلو را تحریک میکنند. کسانی که شرایط کاریشان طوری است که در محیطهای آلوده به غبار و دود کار میکنند؛ بیشتر از سایرین خروپف میکنند. افرادی که پولیپ بینی ؛ انحراف بینی؛ دهان کوچک؛ تورم لوزه دارند؛ بیشتر از سایرین خروپف میکنند و پزشک علت خروپف را در این افراد؛ این موارد گزارش میکند.
اگر درمان خروپف صورت نگیرد؛ چه اتفاقی میافتد؟
اگر شدت خروپف مشا طوری است که اطرافیانتان را اذیت میکند و همه شکایت میکنند؛ باید به دنبال درمان خروپف باشید چون صدای شما بیش از حد نرمال بوده که اطرافیانتان را اذیت کرده است. برخی افراد در موارد حاد به آپنه خواب دچار هستند و خودشان خبر ندارند. این بیماری است که فرد گاهی در خواب تنفس قطع میشود.
از عوارض رایج عدم درمان خروپف میتوان به سردردهای صبحگاهی، خستگی و خواب آلودگی مفرط در طول روز، رفلاکس اسید معده، دندان قروچه، بیماری قلبی، فشار خون بالا، و در موارد شدید سکته مغزی اشاره کرد.
روشهای درمان خروپف
پزشکان داروی خاصی را برای درمان خروپف ندارند. بیشتر توصیه میشود یکسری اعمال را انجام ندهید تا در کمتر شدن این عارضه به خودتان و اطرافیانتان کمک کنید. در ادامه به چند روش درمان خروپف اشاره خواهیم کرد که برای جواب گرفتن از این روشها باید تداوم در درمان داشته باشید وگرنه بی تاثیر خواهد بود:
۱. تغییر سبک زندگی
سبک زندگی موردی است که در هر بیماری نقش دارد. امروزه مردم بخصوص در کلان شهرها سبک زندگی درستی ندارند و اولین موردی که باعث ناهنجاری در افراد شده، بی تحرکی است. تغییر سبک زندگی در کنار درمانهای شیمیایی و خوراکی بهترین راهحل برای جواب گرفتن در زمینهی حل عارضههای ساده مثل خروپف است.
۲. تناسب اندام
تناسب اندام و ایجاد وزن مناسب و ایدهآل و موازی با سن و قد، خودش یک عمل تاثیرگذار در درمان خروپف است. اگر سنتان بالاست و وزنتان زیاد است و در ناحیهی شکم؛ تجمع چربی دارید؛ توصیه میشود به رفع این مشکل بپردازید و با ورزش و فعالین وزنتان را ایدهآل کنید.
۳. عدم مصرف محرکها
الکل، دود و دخانیات و قرصهای آرامبخش مواردی هستند که باعث تشدید خروپف شما میشوند. پس بهتر است این محرکها را استفاده نکنید.
۴. تنظیم وضعیت خواب
وضعیت خواب بسیار مهم است. درمان خروپف بصورت فیزیکی با این مورد تا حدود زیادی امکان پذیر است. حتما پیش آمده که وقتی فردی خروپف میکند؛ زیرسرش را تنظیم میکنید میبینید که دیگر خروپف نمیکند یا حداقل برای مدت کوتاهی این سروصدا کاهش پیدا میکند. بیشتر مواقع اگر فردی سرش را بالاتر بگذارد خروپفش کاهش پیدا میکند.
۵. استفاده از دهان گیرهای خروپف
این وسیله کمک میکند تا زبان و فک در یک وضعیت ثابت قرار بگیرد تا راه هوایی تنفس مسدود نشود. دو نوع از این دهانگیرها وجود دارد که یکی فک پایین را نگه میدارد و نوع دیگر نگهدارندهی زبان هستند.
۶. دستگاههای فشار مثبت راه هوایی
این دستگاهها CPAP نام دارند که بیشتر در افرادی که دچار آپنه خواب هستند استفاده میشود. مکانیسم این دستگاه یک شیلنگ و یک ماسک است که با پمپ هوا از انسداد مسیر جلوگیری میشود. در نتیجه ارتعاش دستگاه تنفس فوقانی دیده نمیشود و صدای خروپف کاهش میابد و یا به کل از بین میرود.
۷. عمل جراحی
آخرین راه درمان خروپف عمل جراحی است. اگر سایر روشهایی که اشاره شد؛ موثر واقع نشود؛ جراحی باید صورت بگیرد. در این عمل بافت مجاور را برمیدارند تا راه هوایی باز شود. البته کسانی که پولیپ بینی دارند یا انحراف بینی دارند، با جراحی این موارد را رفع کنند؛ خروپفشان کاهش پیدا میکند.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان خروپف و علت خروپف پرداختیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید برای ما بنویسید. اگر در این رابطه تجربهای دارید و اگر این مطلب برای شما مفید بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.