علت لرزش دست گاهی به سادگی افت فشار است ولی گاهی به پیچیدگی پارکینسون! بررسی علت لرزش دست و درمان لرزش دست تخصص نورولوژیست است که امروزه با توجه به فشارهای محیطی موجود این اختلال بیشتر در جوانان دیده میشود. برای کسب اطلاعاتبیشتر در زمینهی علت لرزش دست و درمان لرزش دست، با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
لرزش دست به چه معناست؟
قبل از بررسی علت لرزش دست بهتر است با چیستی این عارضه آشنا شویم. لرزش دست یا hand tremor یک اختلال غیر ارادی است که در آن انقباضات عضلانی اتفاق میافتد. انقباضات در عضلات تا حدودی تحت کنترل انسان است ولی عضلات بصورت غیرارادی منقبض میشوند تا خون در اندامها جریان پیدا کنند.
رعشه دست و یا لرزش دست منوط به سن خاصی نیست؛ حتی یک کودک نیز ممکن است دچار این لرزش باشد. هرچند که انقباض بیش از حد عضلات بیشر در سنین بالا دیده میشود و عمدتا نشانهی بیماری یا مشکل است ولی سنین کمتر مثلا نوجوانان بشتر تحت تاثیر عوامل محیطی دچار این عارضه میشوند و ریشه عصبی – روانی در آنها بیشتر است ولی اگر پرتکرار باشد؛ باید پیگیری جدی کرد.
لرزش در دستان به معنای یکسری انقباضات غیر ارادی است که بیشتر ریتمیک اتفاق میافتد. این انقباضات فقط مخصوص دستان نیست و در بازو، پا، بالاتنه، سر و حتی تارهای صوتی نیز رایج است. متخصصان معتقدند که لرزش در اندامها تا حدودی طبیعی است و این یعنی فیزیولوژیک بدن این را پذیرفته است این به این معناست که همیشه اندامها لرزشهای خفیفی را دارند که چون برای انسان عادی شده؛ حس نمیشود. اما گاهی شدت این لرزشها طوری است که به وضوح دیده میشود و زندگی انسان را مختل میکند و در ابعاد گسترده، نشانهی پارکینسون تلقی میشود.
تفاول لرزش دست با پارکینسون چیست؟
برخی براین باورند که علت لرزش دست، پارکینسون است در حالی که این باور نادرست است. درست است که لرزش دست یکی از نشانههای پارکینسون است ولی بیماری پارکینسون فقط بهلرزش دست ختم نمیشود. یک لرزش دست ساده به نام لرزش دست اساسی شناخته میشود که خوش خیم است و یکسری عوامل خارجی و محیطی باعث آن میشوند که این لرزش بیشتر مواقع هنگام کار کردن و انجام روزمرگی به سراغ فرد میاید و در زمان استراحت رعشه دستان به صفر میرسد.
اما پارکینسون لرزش فقط به دستان منتهی نمیشود بلکه رعشه در سایر اندامها به وضوح دیده میشود. بیمار مبتلا به پارکینسون بر خلاف رعشه دست اساسی حتی در زمان استراحت نیز لرزش را در اندام به وضوح دارد.
بررسی علائم لرزش دستان
بارزترین علائم لرزش دستان، همان انقباض ریتمیک عضلات است. نشانههای خاصی بتوانید پیش از ابتلا آن را تشخیص دهید وجود ندارد. فرد با دیدن شواهدی در خود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت متوجه میشود که دچار لرزش دست شده است. این شواهد به شرح زیر است:
- اذیت شدن فرد هنگام یادداشت کردن و نوشتن
- فرد نمیتواند اشیا سنگین را بلند کند و جا به جا کند.
- در مواقع استرس و هیجان لرزش دستان بیشتر میشود.
- لرزش محتویات و مایعان درون لیوان به وضوح دیده میشود.
انواع لرزش دست
۱. در حال استراحت
برخی افراد در حالت استراحت لرزش را دارند. این لرزش به شدت پارکینسون نیست ولی وجود دارد. در حالت استراحت ماهیچهها نیز در استراحت هستند. اگر در این وضعیت لرزش دیده میشود باید بدانید علت لرزش دست در حالت استراحت ریشه عصبی دارد و بدن شما استرس و اضطراب را تجربه کرده است و هنوز دارد از آن رنج میبرد.
۲. در حال فعالیت
لرزش دستان در حالت فعالیت امری طبیعی است. وقتی فردی بعد از مدت طولانی کار کردن دچار خستگی میشود؛ لرزش دست در او طبیعی است. علت لرزش دست در حال فعالیت به دلیل ضعف عضلات است. اگر این نوع لرزش ادامه دار باشد و روزمره را مختل کند پزشک به ام اس و یا در موارد حاد به تومور مغزی شک میکند.
علت لرزش دست در افراد مختلف چیست؟
لرزش دستان به طور طبیعی نگران کننده نیست اما عمدتا علت لرزش دست در صورتی که باعث مختل شدن روزمره شده باید پیدا شود. دلایل زیادی در لرزش دستان دخیل هستن که به شرح زیر تعریف شدهاند:
- اضطراب و افسردگی در کسانی که دچار بیماریهای روانشناختی هستند.
- بیمارانی که مبتلا به ام اس (مالتیپل اسکلروزیس) هستند.
- سکته مغزی که شریان اصلی مغز با لخته مسدود شده است.
- اصابت ضربات متعدد به سر
- ابتلا به بیماری دیستونی که تحت تاثیر این بیماری افزایش غیرعادی انقباضات عضلات اندامها شروع به لرزیدن میکند.
- مصرف دارو و عوارض ناشی از مصرف یکسری داروهای خاص
- کمبود خواب
- ورزشهای سنگین و مکرر
- فشار عصبی
- کمبود ویتامینها بخصوص ویتامین B12
- قند خون پایین و یا افت ناگهانی قند خون
- مصرف مواد مخدر و الکل
- تیروئید پر کار
- خستگی
- مصرف بیش از حد کافئین و انرژیزا
عوارض دارویی و لرزش دست
یکی از رایجترین علت لرزش دست عوارض و تداخل دارویی است. برای مثال کسانی که از داروهای ضد افسردگی، تشنج، آسم، سرطان، استروئیدها، کافئین و داروهای سرکوب کننده ایمنی استفاده میکنند؛ لرزش را دست را بیشتر از سایرین دارند.
ام اس و لرزش دست
ام اس یک بیماری است که ریشه عصبی دارد و در آن غلاف میلین در سلولهای عصبی مغز و نخاع آسیب دیده و یا کاملا از بین رفتهاند. چون سیستم عصبی در این بیماری مورد تهاجم قرار گرفته است؛ عمدتا اعصاب در اندامها تا حدود زیادی باعث انقباض عضلات میشوند که در نتیجه لرزش دست دراین افراد ایجاد میشود.
چگونه از لرزش دست پیشگیری کنیم؟
- کنترل داروهای مصرفی، اطلاع از عوارض آنها و عدم مصرف داروهایی که باعث تشدید لرزش دست میشوند.
- قوی کردن ماهیچههای دست با استفاده از ورزش مناسب
- حفظ آرامش و دوری از استرس و اضطراب
- عدم استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی
- استفاده از ویتامینها و مکملها به خصوص ویتامین B
درمان لرزش دست
۱. تغییر سبک زندگی
با تغییر در رژیم غذایی و مصرف سبزیجات و میوه و ورزش کردن و انجام مدیتیشن و دوری از استرس و اضطراب تا حدود زیادی میتوانید بهدرمان لرزش دست برسید . همچنین حذف سیگار، الکل و مشروبات و کافئین تاثیر التیام این عارضه را میبینید. توصیه میشود در طول روز آب بیشتر بخورید تا سموم از بدن شما دفع شود.
۲. فیزیوتراپی
اگر لرزش دست به حدی باشد که با تغییر سبک زندگی برطرف نشود، پزشک برای شمافیزیوتراپی در نظر میگیرد. فیزیوتراپی در ناحیه دست و مچ دست میتواند منجر به درمان لرزش دست برای مدت طولانی شود.
۳. توپ استرس
اگر علت لرزش دست، استرس تشخیص داده شود؛ میتوانید از وسیلهای توپی شکل که توپ استرس نام دارد استفاده کنید و ۱۰ ثانیه فشار دهید و بعد استراحت کنید. این کار را چندین بار در طول روز انجام دهید.
۴. درمان گیاهی
دمنوشهای گیاهی به شرطی که تداخل دارویی نداشته باشند برای به دست آوردن آرامش به شما کمک میکند. میتوانید از چای بابونه، چای والری و اسطوخودوس استفاده کنید. همچنین مصرف سبزیجات برای کسب ویتامین B12 به شما بسیار کمک میکند.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مطلب به علت لرزش دست و درمان لرزش دست و تفاوت لرزش دست اساسی را با پارکینسون اشاره کردیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظرراتتان را برای ما بنویسید. اگر در این رابطه تجربهای دارید؛ تجربتان را با ما نیز به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.