تغذیه کودکان رفلاکسی چگونه باشد؟ چرا کودکان رفلاکسی وزن نمی‌گیرند؟

تغذیه کودکان رفلاکسی

تغذیه کودکان رفلاکسی یکی از دغدغه‌های مادران است. معمولا چون غذای کودکان رفلاکسی کم است و در کودکان مقدار زیادی از آن را بالا میاورند؛ وزن نمی‌گیرند و عمدتا ضعیف هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی رفلاکس معده در کودکان و تغذیه کودکان رفلاکسی با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

رفلاکس معده در کودکان چیست؟

قبل از بررسی تغذیه کودکان رفلاکسی بهتر است با چیستی این عارضه آشنا شوید. مری اندامی است که غذا را از دهان به معده میبرد. وقتی محتویات معده به مری برمیگردد، رفلاکس معده یا GER اتفاق میفتد. رفلاکس معده در کودکان، بزرگسالان و حتی در نوزادان میتواند اتفاق بیفتد.

رفلاکس معده میتواند دلایل زیادی داشته باشد و اینکه ۱۲ الی ۱۴ ماه میتواند طول بکشد. در بسیاری از کودکان بروز علائم رفلاکس معده میتواند مانع غذا خوردن شود. اگر این عارضه جدی گرفته نشود و درمان به موقع برایش صورت نگیرد؛ میتواند معضلی در تغذیه و وزن گرفتن کودک ایجاد کند.

تغذیه کودکان رفلاکسی
اولین علامت رفلاکس کودکان استفراغ مکرر است.

علت رفلاکس در نوزادان چیست؟

علت عمده رفلاکس در نوزادان، میتواند ضعف سیستم گوارشی است. در نوزادانی که تازه متولد شده‌اند، اسفنکتر تحتانی مری، بعد از تولد همچنان در حال رشد است وقتی نوزادی رچار رفلاکس معده است، به این معناست که دریچه مری به معده هنوز کامل رشد نکرده است و ضعیف بودن این دریچه اجازه می‌دهد محتویات معده به مری بازگردد. این مورد باعث می‌شود کودک بالا بیاورد و یا غذا را تف کند.

علائم رفلاکس معده در کودکان

اصلی‌ترین علائم رفلاکس معده در کودکان و نوزادان، آروغ خیس و تف کردن است. رفلاکس مداوم میتواند مری را تحریک کند در نتیجه سوزش سر دل و بی قراری در نوزادان از دیگر علائم رفلاکس معده است. بطور کلی علائم رفلاکس معده در کودکان را میتوان به صورت زیر لیست کرد:

  • خم شدگی در چشت هنگام غذا خوردن و یا فورا بعد از غذا خوردن
  • سکسکه حین غذا خوردن
  • گریه بیش از ۳ ساعت در روز و بدون هیچ علتی
  • سختی و مشکل در بلع و قورت دادن
  • استفراغ مکرر
  • کاهش وزن
  • وزن‌گیری ضعیف و کاهش رشد کودک
  • بدخلقی بعد از غذا خوردن
  • مشکل در تنفس و خس خس سینه

تغذیه کودکان رفلاکسی چگونه باشد ؟

تغذیه تاثیر به سزایی در رفع رفلاکس کودکان دارد. در ادامه به چند تغذیه مناسب برای کودکان رفلاکسی اشاره خواهیم کرد:

۱. شیر مادر به نوزاد بدهید

شیر مادر بهترین غذا برای کودکان و نوزادان رفلاکسی است. سرعت هضم شیر مادر در معده نوزادان دو برابر شیر خشک است. اما برخی کودکان از خوردن شیر مادر امتناع میکنند و یا مادر شرایط شیردهی به نوزاد را ندارد در این شرایط بهتر است با پزشک جهت انتخاب شیر خشک مناسب کودکان رفلاکسی باید مشورت کنید. معمولا شیر خشک‌های ضد حساسیت و یا شیر خشک‌های بدون لاکتوز بهترین گزینه هستند که میتوانند علائم رفلاکس را تسکین دهند.

تغذیه کودکان رفلاکسی
شیر مادر بهترین درمان برای رفلاکس در نوزادان است.

۲. وعده‌های کوچک و مکرر در طول روز به کودک بدهید

گاهی نوزاد با دریافت حجم زیادی غذا دچار رفلاکس‌های شدیدی می‌شود. نمی‌شود مقدار غذای نوزاد در حال رشد را کم کرد باید برای جلوگیری از ناراحتی معده در کودک، سه وعده‌ی اصلی غذا را در وعده‌های مکرر در طول روز ولی با حجم کمتر به نوزاد داد.

۳. غذاهای محرک را به نوزاد ندهید

منظور از غذاهای محرک، غذاهایی است که شامل چاشنی های تند‌، یا سرشار از کربوهیدرات است. مثلا شکلات، سس‌های تند، مواد غذایی با چربی بالا، نوشیدنی‌های حاوی کافئین مثل شیر کاکائو، نوشیدنی‌هایی حاوی اسید مثل نوشابه و شربت‌های گازدار، باعث تحریک مشکل رفلاکس در نوزادان می‌شود.

۴. از غذاهای ملین استفاده کنید

وقتی سیستم گوارشی خروجی بدن نوزاد درست کار کند؛ و نوزاد بتواند غذایی را که خورده به راحتی دفع کند، خود به خود مشکل رفلاکس معده‌ هم حل خواهد شد. مصرف موز، برنج و نخودفرنگی برای کنترل رفلاکس معده در کودکان توصیه میشود.

۵. پروتئین کم چرب به نوزاد بدهید

مصرف شیر گاو کم چرب برای درمان رفلاکس معده کودکان توصیه می‌شود. گاهی ممکن است کودکانی باشند که دچار حساسیت به شیر گاو شوند در این صورت از لبنیات‌های گیاهی کم چرب مثل شیر سویا و شیر بادام استفاده کنید. مصرف مرغ، ماهی و تخم مرغ و سویا برای درمان رفلاکس کودکان تاثیر گذار است.

۶. سبزیجات به کودکان بدهید

باید سبزیجات را بپزید و پوره کنید و بصورت خنک به خورد کودک بدهید. مثلا هویج، کدو را پخته و پوره کنید و بعد از خنک شدن در وعده غذایی کودک قرار دهید. مصرف غذاهایی مثل پوره‌ها بصورت خنک دیگر عارضه‌ی ترش کردن معده را برای کودک ایجاد نمیکند و هضم غذا برای سیستم گوارش آسانتر خواهد بود.

تغذیه کودکان رفلاکسی
پوره سبزیجات سرد شده هم مفید است هم رفلاکس ایجاد نمی‌کند.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به تغذیه کودکان رفلاکسی و رفلاکس معده در کودکان اشاره کردیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید؛ با ما به اشتراک بگذارید. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید. برای کسب اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی بازدید کنید. برای مشاهده مقالات و تازه‌های پزشکی از وبلاگ سایت ما بازدید کنید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا