درمان خشکی چشم مستقیما میتواند ب شناسایی علت خشکی چشم از بین برود. خشکی چشم یک عارضه است که میتواند تبدیل به مسئله جدی شود و روزمره را دچار مشکل کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان خشکی چشم و علت خشکی چشم با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهرپارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
خشکی چشم ( dry eye syndrome )چیست ؟
قبل از بررسی درمان خشکی چشمف بهتر است با چیستی این عارضه آشنا شوید. سندروم خشکی چشم یا dry eye syndrome از بیماریهایی است که در آن ترشح اشک کاهش پیدا میکند و محیط چشم مرطوب نیست و یا اشک تولید میشود ولی سریع خشک و تبخیر میشود. خشکی چشم اگر درمان نشود میتواند باعث عفونت نیز شود. خشکی چشم میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد اما بطور کلی این عارضه در زنان بیشتر از مردان شایع است.
خشکی چشم چه علائمی دارد ؟
رایجترین و مشخصترین علائم خشکی چشم این است که غدد اشکی قادر به تولید و ترشح اشک نیست و یا اشک را به میزان کافی تولید نمیکند. اشک مادهای است که از آب، نمک و برخی الکترولیتها و حتی پروتئینهایی ساخته شده که لایهای طبیعی روی صفحه چشم ایجاد میکند تا فرد دیده واضحی داشته باشد. علاوه بر آن این مایع از چشم در برابر باکتریها و میکروبها و عوامل خارجی محافظت میکند.
وقتی غدد اشکی نتواند این لایه را بر روی چشم ایجاد کند؛ سوزش، درد، خارش و تاری دید بروز میکند که علائم خشکی چشم است. علائم خشکی چشم بصورت خلاصه به شرح زیر است:
- سوزش و خارش
- احساس داشتن زخم یا گرد و غبار در چشم
- احساس چسبندگی در پلک زدن
- حساس شدن چشم به نور و باد و …
- احساس ناراحتی بعد از مدت کوتاهی کار کردن با موبایل و لب تاب و حتی کتاب و …
- تاری دید در نور کم
- دو بینی
- سردرد
- دشواری در باز نگه داشتن چشم در طولانی مدت
علت خشکی چشم چیست ؟
۱. کاهش تولید اشک
با افزایش سن، میتواند یکی از دلایل کاهش تولید اشک باشد. این خودش باعث خشکی چشم میشود. از سن ۴۰ سالگی به بعد تا حدودی کاهش تولید اشک از غدد اشکی منطقی است ولی برخی بیماریها مثل سنگ یا انسداد غدد اشکی و قرارگرفتن در محیطهای آلوده میتواند از عملکرد درست غدد اشکی بکاهد.
۲. مصرف برخی داروهای خشک کننده چشم
یکسری داروها مثل آنتی هیستامینها، برخی دیورتیکها، داروهای خوابآور، داروهای ضد بارداری، داروهای ضد افسردگی، مسکنهای قوی مثل مورفین، داروهای ضد جوش و برخی دروهای مهار کننده آنزیم میتوانند عوارضی مثل خشکی چشم ایجاد کنند.
۳. عوامل محیطی
عوامل محیطی در ایجاد ناگهانی مشکلات چشم مثل خشکی چشم بسیار تاثیر گذار هستند. برای مثال خشکی بیش از حد هوا در زمستان، تابش اشعه شدید خورشید در تابستان، سفر متعدد با هواپیما و خشکی کابین هواپیما، رفتن به ارتفاعات، سیگار کشیدن، مصرف الکل و استفاده مکرر از لنزهای طبی از عوامل محیطی تاثیر گذار در ایجاد خشکی چشم است.
۴. تغذیه
عادات غذایی نادرست از رایجترین علت خشکی چشم است. عدم مصرف میوه، سبزیجات، ماهی و ویتامین A زمینه اساز مشکلات چشمی میشود که این مشکلات از خشکی شروع شده و به آب مروارید و دیگر بیماریهای چشمی تبدیل میشود.
۵. عمل لیزیک
لیزیک برای برداشتن عینک از چشمان؛ از جراحیهای پرطرفدار است. اما از عوارض این جراحیها تاری و خشکی چشم است. در کل جراحیهای مربوط به عیوب انکساری مربوط به چشم میتواند علت خشکی چشم باشد.
۶. مشکلات هورمونی
همانطور که گفته شد خشکی چشم در زنان بسیار رایجتر از مردان است. علت خشکی چشم در زنان میتواند اختلالات هورمونی و یائسگی باشد. خانمها در دوران بارداری و یائسگی به دلیل مشکلات هورمونی ایجاد شده؛ خشکی چشم را تجربه میکنند.
۷. مشکلات مربوط به پلک
پلک لایهای نازک روی چشم است که خشکی چشم باعث میشود کیفیت پلک زدن کاهش پیدا کند. در مشاغلی که افراد نیاز به دقت در انجام کاری دارند ممکن است دفعات پلک زدن فرد کاهش پیدا کند این عمل خودش باعث خشک شدن محیط چشم میشود. گاهی التهابی در لبه پلک ایجاد میشود که پلک زدن را سخت میکند و باعث ایجاد خشکی چشم موقتی میشود.
بهترین روشهای درمان خشکی چشم
۱. استفاده از قطره اشک مصنوعی
افرادی که در اثر بیماریهای زمینهای مثل پسوریازیس یا عفونتهای مضمن دچار خشکی چشم هستند باید از قطرههای چشمی اشک مصنوعی استفاده کننده تا از شر خشکی چشم خلاص شوند. این قطرهها التهابات را کم میکند و تولید اشک را زیاد میکند.
۲. درمان دارویی
در موارد شدیدتر باید درمان دارویی با یکسری آنتی بیوتیکها مثل تتراسایکلین یا داکسی سایکیلین، آنتی بییوتیکهای کاهندهی التهاب، پماد و قطرههای کم کننده التهاب مثل قطرههای استروئیدی به تجویز پزشک آغاز شود.
۳. درمان خانگی
در خانه بهتر است پلکهایتان را با آب ولرم شستشو دهید. کمپرس آب گرم، پارچهی گرم به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه میتواند به تولید اشک کمک کند. استفاده از روغن کرچک طبیعی در کنار قطره استریل چشمی، روغن نارگیل، ژل طبیعی آلوئه ورا بصورت ماساژ دورانی روی پلک به تولید اشک کمک میکند.
۴. تغذیه
مصرف خوراکیهای مفید به درمان خشکی چشم کمک میکند. مصرف امگا ۳، ماهی، تخم کتان، کنجد، بادام، گردو در درمان خشکی چشم بشیار موثر است.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان خشکی چشم و علت خشکی چشم اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید. برای مشاهده مقالات و تازههای پزشکی از وبلاگ ما دیدن کنید.