تکرر ادرار در شب نشانه چیست و چه علتی دارد؟

تکرر ادرار در شب

تکرر ادرار در شب موضوعی است که باید علت یابی شود. علت تکرر ادرار وقتی پیدا شود و رفع شود؛ بیمار ازخواب شبانه لذت میبرد. تکرر ادرار در بارداری هم مسئله‌ایست که باید جدی گرفته شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی تکرر ادرار در شب و تکرر ادرار در بارداری و علت تکرر ادرار با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پاسی همراه باشید.

تکرر ادرار در شب چیست؟

تکرر ادرار یا ناکچوریا یکی از مشکلات مربوط به کلیه است. در واقع میتوان گفت این عارضه بخصوص تکرر ادرار در شب یکی از شایع‌ترین مشکلات و بیماریهای کلیه است. در این عارضه تعداد دفعات دفع ادرار بیش از حد طبیعی است و شخص چندین بار برای تخلیه ادرار باید اقدام کند. تکرر ادرار در شب ایجاد اختلال در خواب میکند چون فرد مجبور است برای تخلیه ادرار هر دقیقه از خواب شبانه بیدار شود.

گاهی تکرر ادرار نشانه بیماری زمینه‌ای است که نگران کننده است. اما گاهی تکرر ادرار علت محیطی دارد مثلا مصرف مایعات زیاد قبل از خواب میتواند باعث تکرر ادرار در شب شود که این موارد جای نگرانی ندارد.

تکرر ادرار در شب
تکرر ادرار در بارداری طبیعی است

تفاوت تکرر ادرار با بی اختیاری ادرار چیست؟

بی اختیاری ادرار در واقع بیماری است که فرد مبتلا، در نگه داشتن ادرار خود دچار مشکل است و ممکن است با هر واکنشی مثل عطسه و یا سرفه، ادرار بصورت غیرارادی تخلیه شود. اما ادرار مکرر و حتی علت تکرر ادرار با بی اختیاری ادرار متفاوت است و فرد میتواند خودش را نگه دارد اما باید به دفعات برای تخلیه ادرار اقدام کند.

تفاوت تکرر ادرار با پر ادراری چیست ؟

پر ادراری به معنای زود پر شدن مثانه است که این مورد باعث افزایش حجم ادرار شده و فرد چون ادرار زیادی در مثانه تولید شده نیاز دارد که به تخلیه ادرار اقدام کند. اما در تکرر ادرار فرد با پر ادراری مواجه نیست فقط مداوم احساس میکند که باید ادرارش را تخلیه کند حتی اگر حجم ادرار کم باشد.

علائم تکرر ادرار چیست ؟

اولین علائم تکرر ادرار همانطور که از نامش پیداست، ادرار مکرر بیشتر در زمان شب است. اما علائم دیگری با این عارضه همراه میشوند که به شرح زیر است:

  • شب ادراری
  • درد مثانه
  • سوزش ادرار
  • طبیعی نبودن رنگ ادرار
  • درد و ناراحتی در هنگام تخلیه ادرار
  • خونریزی همراه با ادرار
  • درد کلیه
  • احساس درد در پهلو
  • تب و لرز و حالت تهوع و استفراغ در موارد حاد و نادر

علت تکرر ادرار چیست ؟

۱. عفونت

عفونت در دستگاه‌های تولید و دفع ادرار مثل کلیه و مثانه میتواند باعث تکرر ادرار شود. عفونت از دیابت کنترل نشده، سنگ کلیه، سیستم ایمنی ضعیف، عدم رعایت بهداشت، بعد از عمل جراحی و حتی افزایش سن میتواند حاصل شود.

۲. انواع سرطان

انواع سرطان بخصوص سرطان مثانه و کلیه از دلایل ابتلای ناگهانی به تکرر ادرار است. در مردان نیز سرطان پروستات در مراحل ابتدایی منجر به تکرر ادرار میشود.

۳. دیابت

دیابت یکی از شایع‌ترین علت برای تکرر ادرار است. بطور کلی دیابت کنترل نشده بر کلیه، مثانه، حجم ادرار و عفونت ادراری نقش دارد. در ۱۰ تا ۶۰ درصد بیماران دیابتی تکرر ادرار و در موارد حاد بی اختیاری ادرار دیده میشود و علت آن است که با افزایش قند خون در فیلتراسوین‌های کلیوی، تولید ادرار افزایش پیدا میکند و مثانه ملتهب شده و فرد نیاز دارد مکرر ادرارش را دفع کند.

فرق تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار

۴. انواع سنگ

سنگ کلیه و سنگ مثانه مستقیما میتوانند باعث تکرر ادار شود. سنگ‌ها فضای زیادی از مثانه را اشغال میکنند پس مثانه با حجم کم ادرار پر میشود و فرد احساس میکند که باید فورا ادرارش را تخلیه کند در حای که حجم ادرار خیلی کم است. گاهی این سنگ‌ها در مجرای ادرار قرار میگیرد و باعث تنگی مجرای ادرار میشود.

۵. بیماری ‌های عصبی

بیماری‌های عصبی مثل سکته مغزی اگر باعث بی اختیاری نشود، در بهترین حالت ممکن میتواند باعث تکرر ادرار شود. در بیماری‌های عصبی مثل بیماری‌های خود ایمنی هم تکرر ادرار در شب ظاهر میشود اما اگر نخاع درگیر نباشد قابل درمان و کنترل است.

علت تکرر ادرار در زنان

زنان به دلیل تغییرات هورمونی و سیستم تناسلی و تولید مثلی بیشتر از مردان دچار تکرر ادرار میشوند. اگر این عارضه درمان نشود، بیمار خانم میتواند دچار مشکلات دیگری بجز تکرر ادرار شود. در زنان، التهاب واژن، رابطه جنسی با شریک جنسی که بهداشت را رعایت نمیکند، بارداری، فیبروم رحمی و مثانه‌ای، سطح پایین استروژن، سرطان تخمدان از دلایل بارز تکرر ادرار هستند.

تکرر ادرار در بارداری

علت تکرر ادرار در بارداری همان هورمون HCG است که جریان خون را به کلیه‌های زن از ۳۵ الی ۵۰ درصد زیادتر میکند پس ۲۵ درصد بیشتر از حالت عادی ادرار در کلیه‌ها تولید میشود. تکرر ادرار در بارداری از هفته ۹ام اغاز و تا هفته ۱۶ام ادامه دارد و بعد برطرف میشود.

علت تکرر ادرار در مردان

تکرر ادرار در مردان میتواند مربوط به پروستات باشد، هیپرپلازی پروستات یا خوش خیمی توده پروستات، ورم پروستات، عفونت باکتریایی پروستات و در بدترین حالت ممکن سرطان پروستات از دلایل تکرر ادرار در مردان است.

درمان تکرر ادرار

درمان دارویی

برای درمان دارویی اول باید علت عارضه تشخیص داده شود. اگر علت عفونت است، باید برای عفونت دارو مصرف شود، اگر علت بدخیمی است باید درمان دنبال شود. اگر علت تکرر ادرار بارداری است باید زیر نظر متخصص زنان پیش رفت. اما اگر تکرر ادرار علت یابی شد و مورد قابل تهدید پیدا نشد؛ معمولا مصرف آنتی بیوتیک میتواند در کنترل است عارضه کمک کننده باشد.

داروهای داریفناسین، اکسی بوتینین، ایمنی پرامین، دسموپرسین استات، میرابگرون از داروهای رایج برای درمان تکرر ادرار در شب هستند.

درمان خانگی

بهتر است کسانی که تکرر ادرار در شب دارند، از نوشیدن مایعات قبل از خواب پرهیز کنند تا خواب راحتی داشته باشند. الکل و کافئین را مصرف نکنند و یا مصرفش را محدود کنند. برای تقویت عضلات لگن تمرینات کگل انجام دهند. برای جلوگیری از نشت ادرار از پر بهداشتی استفاده کنند و برای جلوگیری از عفونت مرتب آن را تعویض کنند. مصرف داروهای گیاهی با طبع گرم مثل زنجبیل، پونه کوهی، دمنوش بذر چمن در کنترل این عارضه اثر دارند.

تکرر ادرار در شب
تمرین کگل برای تقویت عصلات کف لگن جهت درمان تکرر ادرار

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به تکرر ادرار در شب، تکرر ادرار در بارداری و علت تکرر ادرار پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازه‌های پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا