افت کلسیم بعد از عمل تیروئید مسئلهای است که بسیاری از متخصصان در راستای جراحی و تیروئیدکتومی برای جلوگیری از آن نهایت دقت را به عمل میاورند. طول عمر بعد از برداشتن تیروئید مسئلهای است که یک عاملش به کلسیم و مراقبت های پس از عمل تیروئید بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی افت کلسیم بعد از عمل تیروئید و مراقبت های پس از عمل تیروئید با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
عمل تیروئیدکتومی چیست ؟
قبل از بررسی افت کلسیم بعد از عمل تیروئید بهتر است با چیستی این عمل آشنا شوید. تیروئید یک غده پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد و مسئولیت ترشح هورمونهای حیاتی بدن را بر عهده دارد. وقتی عملکرد تیروئید مختل شود، تاثیر این اختلال در تمام اندامها و ارگانهای بدن مشهود خواهد بود.
تیروئیدکتومی یا همان جراحی برداشتن تیروئید اصلیترین روش برای مبارزه با سرطان تیروئید یا PTC (papillary thyroid carcinoma) است. برداشتن تمام تیروئید و یا بخشی از آن بستگی به تشخیص پزشک متخصص انجام میشود و ضایعه حذف خواهد شد.
انواع تیروئیدکتومی
۱. جزئی
تیروئیدکتومی جزئی به معنای برداشتن بخشی از تیروئید است که خودش چند مدل دارد:
hemi-thyroidectomy
در همی تیروئیدکتومی، یک لوب یا نصف تیروئید برداشته شده است.
Isthmusectomy
ایسموسکتومی به معنای جراحی بافت بین دو لوب تیروئید است. این جراحی برای از بین بردن و برداشتن تومورهای کوچک در تنگه هستند استفاده میشود.
open thyroid biopsy
به طور کلی این جراحی خیلی نادر است. در این روش تیروئید را باز کرده و ندولی که دچار مشکل هست را خارج میکنند.
۲. کامل
در این نوع از تیروئیدکتومی، غده تیروئید بطور کامل برداشته میشود. این روش برای درمان گواترهای بزرگ و سرطان استفاده میشود.
علت انجام عمل تیروئید چیست ؟
۱. سرطان
سرطان تیروئید یا papillary thyroid carcinoma که اختصارا PTC نام دارد یکی از علتهای اصلی جراحی تیروئید است که معمولا با برداشتن کامل انجام میشود و فرد باید مراقبت های پس از عمل تیروئید را به جا بیاورد و تا اخر عمر با درمانهای خاص پیگیر باشد تا این بدخیمی عود نکند. سرطان تیروئید به سرطان نجیب معروف است به این معنا که با برداشتن غده تیروئید دیگر این سرطان به نقاط دیگر انتشار و متاستاز پیدا نمیکند و درمان حاصل میشود.
۲. گواتر
گواتر در دسته بیماریهای آزار دهنده است که در آن افزایش یا کاهش ترشح هورمونات تیروئیدی اتفاق میفتد. در این عارضه بزرگ شدن غیرعادی تیروئید مشهود است و پزشک متخصص بخشی از تیروئید را با عمل جراحی برمیدارد. گواتر حاد که نیاز به عمل جراحی دارد با علائم مشکل بلع و تنفس خودش را نشان میدهد.
۳. پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید باعث شده که غده تیروئید بیش از حد نیاز بدن هورمون تیروکسین ترشح کند. در مراحل ابتدایی اگر پزشک متخصص به تشخیص پرکاری تیروئید یا hyper thyroidism برسد، با تجویز دارو و ید رادیواکتیو میتواند این بیماری را کنترل کند ولی اگر با این موارد پرکاری مهار نشود؛ بیمار ممکن است به جراحی احتیاج پیدا کند.
۴. توده و گره در تیروئید
توده و گره در تیروئید با نمونه برداری قابل تشخیص است اگر این گرهها در معرض سرطانی شدن باشند در صورت صلاحدید پزشک عمل برداشتن تیروئید انجام میشود.
مراقبت های پس از عمل تیروئید
معمولا بعد از عمل تیروئید بدون هیچ مشکلی بیمار میتواند بیمارستان را ترک کند. تا ۱۰ روز فرد باید از انجام فعالیتهای شدید پرهیز کند. احساس درد در ناحیه گلو تا چند روز بعد از عمل جراحی طبیعی است و تنها راه کم کردن درد در این بازه زمانی استفاده از مسکنهای ایبوپروفن، استامینوفن و … تحت نظر پزشک است.
پس از عمل تیروئید فرد با کم کاری تیروئید مواجه است پس پزشک متخصص غدد این اختلال را با لووتیروکسین کنترل میکند که باید طبق آزمایشات خون، میزان دوز دارو تشخیص داده شود.
اهمیت پاراتیروئید در عمل تیروئیدکتومی چیست ؟
غدد پاراتیروئید ۴ عدد است که اندازه آن بسیار کوچک و در حد برنج هستند که پشت غدد تیروئید قرار گرفتهاند. این غدد مسئولیت تنظیم سطح کلسیم را در بدن دارند. مهارت پزشک جراح بسیار باید بالات باشد تا اقدام به حذف این غدد نکند در غیر این صورت عوارض جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت و بیمار با افت کلسیم بعد از عمل تیروئید مواجه میشود و حتی در موارد حاد منجر به مرگ و اغما میشود.
عوارض افت کلسیم بعد از عمل تیروئید
بطور کلی عوارض عمل تیروئید با اینکه جراحی شناخته شدهای است؛ بسیار زیاد است. افت کلسیم بعد از عمل تیروئید بسیار رایج است چون تیروئید منشا تامین کلسیم بدن است. کم شدن سطح کلسیم در خون تا حدود زیادی بعد از عمل تیروئید طبیعی است ولی اگر پزشک در جراحی، پاراتیروئیدها را از سر عدم مهارت برداشته باشد فرد تا مرگ هم ممکن است برود! افت کلسیم باید با دارو و مکمل و تغذیه با مواد لبنی جبران شود. اگر فرد بعد از عمل جراحی تیروئید دچار موارد زیر شد باید فورا به بیمارستانی که جراحی در آن انجام شده مراجعه کند:
- آسیب به تارهای صوتی به علت آسیب دیدن اعصاب ریکارنت حین عمل
- کاهش سطح کلسیم خون که با بی حسی و سوزن سوزن شدن و گرفتگی عضلات خودش را نشان میدهد به علت حذف غدد پاراتیروئید
- خون ریزی و مسدود شدن مسیر تنفسی
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به افت کلسیم بعد از عمل تیروئید و مراقبت های پس از عمل تیروئید پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازههای پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.