درمان سیاتیک با ورزش مسئلهای است که پزشکان برای کاهش دردهای سیاتیکی بسیار به بیماران توصیه میکنند. علائم پاره شدن رگ سیاتیک بسیار دردناک است و برای اینکه این عارضه به وضعیت حاد و وخیم نرسد؛ عموما پزشکان بهترین دارو برای گرفتگی رگ سیاتیک را ورزش میدانند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان سیاتیک با ورزش و علائم پارگی رگ سیاتیک با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
سیاتیک (Sciatica)چیست ؟
قبل از بررسی درمان سیاتیک با ورزش بهتر است با چیستی آن آشنا شوید. سیاتیک بزرگترین عصب در بدن انسان است که از باسن تا پشت ران مثل یک خط راست قرار گرفته است. این عصب در قسمت زانو به دو شاخه تبدیل میشود که عصب پرونئال سطحی و عمقی نام دارد. این انشعاب عصب باعث حرکات راه رفتن، ایستادن و … میشود.
عصب سیاتیک هم در سمت راست و هم در سمت چپ بدن قرار دارد که از کمر تا پشت پا کشیده شده و وقتی دچار اختلال میشود؛ درد و ناراحتی ایجاد میکند. همانطور که گفته شد سیاتیک رگ نیست بلکه عصب است و کارکرد رگ و عصب متفاوت است. اما در اصطلاح عامیانه از کلمه رگ سیاتیک استفاده میشد. عصب سیاتیک برخلاف رگ، توپر است و مسئولیت انتقال پیام عصبی از مغز به اندامها و برعکس را دارد.
علائم آسیب به سیاتیک
علائم پاره شدن رگ سیاتیک با نشانههای آسیب به این عصب متفاوت است. بیماران اغلب از درد ناشی از آسیب به سیاتیک دچار اختلال در زندگی عادی خود میشوند و درد شدیدی را در ناحیهی کمر، باسن و پشت زانو احساس میکنند. علائم آسیب به رگ سیاتیک به شرح زیر است:
- درد شدید در اثر حرکت و راه رفتن و یا ایستادنهای طولانی مدت
- احساس سوزن سوزن شدن و گزگزی در پاها و انگشتان پا
- بی حسی و ضعف در پاها و عدم توانایی در حرکت دادن پاها
- بی اختیاری ادرار و مدفوع که در موارد حاد ایجاد میشود و در حالت آسیب سطحی نادر است.
علت ابتلا به سیاتیک چیست ؟
فاکتورهای زیادی برای تحریک عصب سیاتیک وجود دارد. سن، تغییرات آرتروزی، اضافه وزن و سبک زندگی به دور از تحرک و یا سبک زندگی که فرد دائم در آن درحال فعالیت بدنی شدید باشد از عوامل ایجاد درد سیاتیک است که علائم پاره شدن رگ سیاتیک همین علائم را دارد ولی با شدت بیشتر و طول درمان طولانیتر. مواردی که نقش به سزایی در گرفتگی رگ سیاتیک دارند به شرح زیر است:
۱. دیسکهای بیرون زده
وقتی غضروفها در استخوانهای نخاع و مهرهها، انعطاف پذیری خود را از دست میدهند و آسیب میبینند؛ موجب اختلال در دیسک مهرهها میشود. دیسک گردن و کمر از مواردی است که میتواند علت ابتلا به سیاتیک را افزایش دهد. دیسکهای بیرون زده موجب تحریک و فشرده شدن عصب سیاتیک میشود.
۲. تنگی کانال نخاع
تنگی غیر طبیعی در کانال نخاعی باعث ایجاد فشار بر عصب سیاتیک و رگهای اطراف میشود. وقتی کانال نخاعی تنگ است؛ فشار به ریشه عصب سیاتیک افزایش پیدا میکند و درد در ناحیه کمر و پشت پا بسیار آزاردهنده است و به صراحت حس میشود.
۳. سندرم (Piriformis)
این سندروم یک اختلال عضلانی است. در این بیماری عضلهای گلابی شکل بطور غیر ارادی منقبض میشود و در این شرایط عصب سیاتیک تحریک شده و درد ایجاد میشود. این عضله گلابی شکل؛ بخش تحتانی در ستون فقرات را به استخوان ران متصل میکند وقتی این عضله سفت میشود؛ به رگ سیاتیک فشار وارد میکند.
درمان سیاتیک با ورزش
ورزش بهترین درمان برای کاهش درد سیاتیک است. رعایت روزمره و کاهش وزن در کنار ورزش، تاثیر کاهش درد را دو چندان میکند. در ادامه با چند مورد از درمان سیاتیک با ورزش آشنا خواهیم شد:
۱. شنا
بهترین ورزش برای درمان سیاتیک، شنا کردن است. شنا کمترین فشار را بر پاها و کمر دارد و ضربان قلب را بالا میبرد. با بالا رفتن ضربان قلب، کالری سوزی انجام میشود.
۲. پیلاتس
پیلاتس یک ورزش کششی است که منجر به تقویت عضلات میشود. وقتی قدرت عضلات شما بهبود پیدا کند، درمان سیاتیک با ورزش پیلاتس به صورت چشم گیری اتفاق میافتد. پیلاتس ورزش است که در آن کشش عضلات با حرکات آهسته صورت میگیرد.
۳. یوگا
یوگا ورزشی است که برای هر دردی درمان است. این ورزش با تکنیکهای صحیح تنفسی و کششی منجر به تسکین درد ناشی از سیاتیک میشود.
بهترین دارو برای گرفتگی رگ سیاتیک چیست ؟
بهترین دارو برای گرفتگی رگ سیاتیک در یک نگاه مسکن و داروهای ضد التهابی است. ترجیحا دارو باید غیر استروئیدی (NSAID) باشد. حتما باید تحت نظر پزشک تجویز شود و در دوز مشخص مصرف شود. این داروها مثل :
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- آسپرین ( در صورت بروز عوارض مثل خون ریزی باید فورا مصرف آن متوقف شود . )
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان سیاتیک با ورزش و علائم سیاتیک پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازههای پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.