از سرطانهای رایج که امروزه بسیار دیده میشود؛ سرطان زبان و حفره دهان است. درمان سرطان بدخیم زبان در صورت تشخیص در مراحل ابتدایی بیماری قابل کنترل و درمان است در غیر این صورت متاستازو بدخیمی برای مریض مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
سرطان زبان چیست؟
قبل از بررسی درمان سرطان بدخیم زبان بهتر است با چیستی آن آشنا شویم. میتوان گفت حدود ۹۰% سرطانهای حفره دهان در بوکال، لثه، لب و زبان دیده میشود. از بین این موارد ایجاد تومور در زبان رایجتر است که اولین علائمی که بروز کند، توسط خود بیمار حس خواهد شد چون زبان قابل دید است و به راحتی تغییراتی که در زبان ایجاد شود، توسط خود فرد قابل تشخیص است.
برای درمان سرطان بدخیم زبان باید تشخیص درست داشته باشیم. قطعا هر تغییری به معنای ابتلا به این سرطان نیست اما عمده علائم این بیماری، با بروز زخمهای بزرگ شونده میباشد. گاهی بیماران فکر میکنند این بثورات آفت دهانی است، اما در نظر داشته باشید که مدت زمان آفت دهان نهایت دو هفته است و اگر بیشتر طول بکشد باید با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت شود.
علائم سرطان زبان
درمان سرطان بدخیم زبان با توجه به وسعت بروز علائم، در نظر گرفته میشود. علائم این بدخیمی به شرح زیر است:
- ایجاد عفونت و زخم بر روی زبان که بیش از ۳ هفته باقی بماند.
- فردی که در مزه کردن مواد غذایی ترش، در زبان احساس سوزش کند؛ ممکن است به این بیماری مبتلا شده باشد. البته این سوزش باید اذیت کننده و غیرقابل تحمل باشد
- قرمزی و برجستگی روی زبان میتواند از علائم سرطان زبان باشد.
- احساس درد در زبان و همچنین احساس درد در گلو بطور مداوم
- گرفتگی صدا و احساس توده در گلو
- ایجاد اختلال در حرکت دادن فک و دهان
- آستر دهان و مخاط لثهها ضخیم میشود.
- احساس سستی در دندان
- خون ریزی بی دلیل از زبان
مراحل سرطان زبان
برای درمان سرطان بدخیم زبان، باید دید که بیماری در چه مرحلهای قرار دارد. تشخیص مراحل بیماری با بروز علائم ارتباط مستقیم دارد. پزشکان متخصص بر اساس وسعت و متاستاز بیماری، سرطان زبان را به مراحل مختلفی طبقهبندی میکنند. در سیستم طبقهبندی، از حروف و اعداد انگلیسی استفاده میشود. این مراحل به شرح زیر است که در درمان سرطان بدخیم زبان دانستن اینکه بیمار در چه مرحلهای است مهم است:
T : نشانهی تومور است
N: اشاره به غدد لنفاوی گردن دارد.
حالا این حروف با استفاده از اعداد ۰، ۱، ۳، ۴ طبقهبندی میشوند. حالا افرادی که T1 هستند، کمترین درجه تومور را دارند و کسانی که T4 هستند به بیشترین درجه تومور مبتلا هستند.
افرادی که N0 هستند، نشان میدهد سرطان در هیچ یک از غدد لنفاوی گسترش نیافته است. اگر این توده در غدد لنفاوی بصورت گسترده گسترش بیابد با N3 طبقه بندی میشود.
البته طبقه بندی این سرطان به زبان سادهتر نیز دیده میشود که به شرح زیر است:
درجه کم
درجه متوسط
درجه بالا
در کل هرچه توده تهاجمیتر باشد، احتمال گسترش آن در سایر نقاط بدن بیشتر است.
علتهای ابتلا به سرطان زبان
علت این بیماری به طور دقیق یافت نشده اما یکسری عوامل خطرزا هستند که میتواند امکان ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش میدهد. عوامل خطر آفرین به شرح زیر است:
- سیگار کشیدن
- عدم استفاده کافی از سبزیجات و میوجات و همچنین فراوردههای گوشتی
- سابقهی این سرطان در خانواده نیز مورد توجه است چون ممکن است زمینه ارثی این سرطان وجود داشته باشد. حتی افرادی که در خانواده سابقه ابتلا به سایر سرطانها را دارند، ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
- تومور در سنین بالای ۵۰ سال بروز میکند که بیشتر در مردان شایع است.
- افراد سیگاری و الکلی، ۱۵ برابر بیشتر از سایر در معرض این بیماری هستند.
- بیماران مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
- افرادی که رفلاکس معده دارند.
- افرادی که در معرض مواد شیمیایی مثل فرمالدئی و اسید سولفوریک هستند.
- کسانی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنند.
آیا درمان سرطان بدخیم زبان میسر است؟
هر نوع سرطانی اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درمان میشود. در نتیجه کسانی که دچار این بیماری هستند، اگر توده در بدنشان گسترش نیافته باشد، امکان درمان بیشتری دارند. برای درمان سرطان بدخیم زبان قطعا در کنار درمان شیمیایی، اصلاح سبک زندگی بسیار تاثیر گذار است.
سرطان زبان چگونه درمان میشود؟
اولین مرحله درمان این تومور، برداشتن بافت سرطانی است. عمدتا تودههای کوچک برداشته میشود و اگر توده بزرگتر باشد، با یکسری عملیاتهای متعدد و پیچیده آن را برمیدارند و گاهی ممکن است بخشی از زبان را بردارند که به این عملیات گلوسکتومی گفته میشود.
در این جراحی ممکن است آسیب به ناحیه دهان برسد اما متخصصان در ایجاد کمترین آسیب تلاش میکنند. بعد از گلوستکومی، طبق نظر پزشک، پرتودرمانی، شیمی درمانی برای تومورهای باقی مانده آغاز میشود.
گلوسکتومی چه اثری در بدن دارد؟
عملیات گلوسکتومی میتواند صحبت کردن، غذا خوردن، تنفس و بلع را تحت تاثیر قرار دهد.
آیا سرطان زبان کشنده است؟
در تحقیقات نشان داده که افرادی که در مراحل ابتدایی متوجه بیماری خود شدهاند و اقدام به درمان کردهاند؛ کمتر دچار مرگ و میر شدهاند. در کل آمار مرگ و میر این سرطان نسبت به سایر موارد بسیار کمتر است به شرط آنکه تومور بدخیم در قاعده جمجمه، حلق و گلو قرار نگیرد.
روشهای پیشگیری از ابتلا به سرطان زبان
اصلیترین عامل سرطان زبان سیگار کشیدن، مصرف منظم الکل و آلوده شدن با ویروس پاپیلومای انسانی است. پس با توقف مصرف تنباکو، الکل میتوانید تا حدود زیادی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید. همچنین از قرارگیری دائم جلوی آفتاب خودداری کنید. اگر نیاز به دندان پزشکی هم ندارید، برای چکاپ حتما مراجعه کنید تا نواحی غیرعادی در دهان شما اگر وجود دارد؛ سریعتر مطلع شوید.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله با درمان سرطان بدخیم زبان آشنا شدیم و دربارهی علتهای ابتلا به این بیماری آشنا شدیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر دربارهی این موضوع تجربهای دارید، برای ما بنویسید. پیشنهاد میکنم از سایر محتواها از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.