دانستن لیست آزمایشات بارداری برای هر خانمی واجب است. چون این آزمایشات باید در زمان مقرر خود انجام شود؛ بسیار حائز اهمیت است. انجام لیست آزمایشات بارداری هم برای جنین و هم برای مادر مهم است و سلامت آنها را تضمین میکند. برای دانستن این نکات و آشنایی با لیست آزمایشات بارداری، با تیم تولید محتوای ما همراه باشید.
به طور کلی مادران باردار، به سلامت جنین بسیار اهمیت میدهند و مو به مو تکامل جنین را بررسی میکنند. فهرست این آزمایشها در هر دورهای مخصوص خودش است.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
اولین آزمایشات
هنگامی که خانمی از بارداری خود اطمینان حاصل کرد؛ باید تحت نظر یک پزشک متخصص زنان و زایمان قرار بگیرد. پزشکی که انتخاب میکند تا پایان دوره بارداری با او همراه است.
پزشک متخصص در اولین دیدار، وزن و طول رحم و فشار خون شما را بررسی و مورد غربالگری قرار میدهد تا از امکان ابتلا و یا عدم ابتلا به فشار خون حاملگی در شما اطمینان حاصل کند.
یکسری آزمایشات اولیه از طریق نمونه ادرار، سطح قند ( بررسی دیابت بارداری )، پروتئین و وجود باکتری مورد بررسی قرار میگیرد. پزشک در این مرحله باید از عدم وجود پروتئین در ادرار ( پروتئین اوری ) اطمینان حاصل کند. اگر در ادرار فرد باردار، پروتئین بالا دیده شود؛ نشانه ابتلای مادر به بیماریهای کلیوی و فشار خون بالاست.
سه ماهه اول
سه ماهه اول بارداری بسیار حساس است. لیست آزمایشات بارداری در سه ماهه اول باید جدی گرفته شود. بخصوص خانمهای بارداری که سابقه سقط جنین، تخمدان پلی کیستیک و نازایی دارند؛ باید این آزمایشات را دقیقتر از سایر انجام دهند.
در سه ماهه دوم قبل از انجام آزمایشات، باید سابقه پزشکی، داروهای مصرفی و سابقههای بیماریتان را با پزشک متخصصتان در میان بگذارید.
۱. آزمایش خون
اولین لیست آزمایشات بارداری در سه ماهه اول، آزمایش خون است. نمونه برداری از خون برای بررسی بیماری سیفلیس، هپاتیت، سرخجه، گروه خونی و RH صورت میگیرد. در این دوره تعیین RH مهم است برای مثال اگر مادر RH مثبت باشید و جنین RH منفی باشد، ممکن است بدن مادر واکنش نشان دهد که سه ماهه اول کنترل میشود در غیر اینصورت مادر و جنین دچار کم خونی حاد خواهند شد.
۲. سونوگرافی
سونوگرافی عضو جدا نشدنی از لیست آزمایشات بارداری است. در هفته پنجم با سونوگرافی از جنین در حال رشد، صحت بچه قابل تشخیص است. ممکن است فرد به حاملگی خارج از رحم مبتلا شده باشد که با سونوگرافی از راه مهبل قابل تشخیص خواهد بود.
۳. آزمایش کوریون
بین هفته هشتم و بیشتم نمونه برداری از سلولهای جفت صورت میگیرد که مهمترین لیست آزمایشات بارداری است که در راستای تشخیص اختلالات ژنتیکی مثل سندروم داون صورت میگیرد. اگر فردی سابقهی بیماریهای ژنتیکی داشته باشد باید این تست را انجام دهد.
۴. آزمایش HIV
ایدز یا HIV از طریق جفت از مادر به جنین منتقل میشود. این آزمایش برای مادرانی که به ایدز مبتلا هستند بسیار واجب است.
سه ماهه دوم
دوره سه ماهه دوم از هفته سیزدهم تا بیست و هفتم است که پزشک آزمایشات زیر را از مادر باردار میخواهد:
۱. ریتم قلب جنین
با شروع هفته بیستم، پزشک میتواند ضربان قلب جنین را به منظور سلامت وی بررسی کند. این کار را با گوشیهای مخصوص با دستگاه سونوگرافی انجام میدهند. در کنار این، پیشرفت رشد و تکامل جنین نیز بررسی میشود.
۲. تست GTT
GTT یا تست تحمل گلوکز، برای بررسی دیابت حاملگی مورد استفاده قرار میگیرد. در این تست، آزمایشگاه از شما میخواهد تا شربت قندی میل کنید در بازههای زمانی مختلف قند خون شما را اندازه میگیرد. GTT نشان میدهد بدن با چه سرعتی متابولیم قند را انجام میدهد.
۳. غربالگری سرم خون مادر
تست آلفافیتوپروتئین: آلفا فیتوپروتئین در کبد جنین تولید میشود. اگر مقدار آن زیاد باشد ممکن است نشانهی نقص در نخاع جنین و گاها سندروم داون باشد.
تست HCG: HCG از گنادوتروپین جنین ترشح میشود که در خون مادر تا هفتهی ۱۴ زیاد است. اما اگر میزان آن بیش از حد باشد، نشانهی سندروم داون است.
تست مایع آمونیوتیک: مایع آمونیوتیک مایعی است جنین را در برگرفته است. جنس جنین نیز به وسیله آن مشخص میشود.
سه ماهه سوم
لیست آزمایشات بارداری سه ماهه دوم برای تعیین زمان زایمان در صحت و سلامت کامل هم برای جنین و هم برای مادر است.
۱. استرپتوکوک گروه B
اگر باکتری استرپتوکوک B دیده شود، در هنگام زایمان، برای محافظت از کودک در زمان زایمان، آنتی بیوتیک تجویز میشود.
۲. هپاتیت
اگر مادر به هپاتیت B مبتلا باشد، بعد از تولد، نوزاد واکسنی دریافت میکند تا به این بیماری ایمن باشد.
۳. افاسمان گردن رحم یا کشیدگی رحم
این معاینهای است که نزدیک زمان زایمان انجام میشود. این معاینه نشان میدهد که جنین چقدر به پایین لگن آمده است و گردن رحم چه اندازه شروع به کشیده شدن کرده است.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مطلب به کاملترین لیست آزمایشات بارداری پرداختیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید، با ما نیز به اشتراک بگذارید. اگر در این باره تجربهای دارید، برایمان بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.