درمان کم خونی شدید در بانوان در کمترین زمان

درمان کم خونی شدید در بانوان

درمان کم خونی شدید در بانوان امکان پذیر است. سوال‌هایی نظیر برای درمان کم خونی چه بخوریم، از پزشکان زیاد پرسیده می‌شود. اما باید بدانید که اگر برای مقابله با کم خونی دیر اقدام کنید؛ ممکن است فرصت طلایی درمان را از دست بدهید. برای کسب اطلاعات درباره‌ی درمان کم خونی با تغذیه در این مقاله با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

درمان کم خونی شدید در بانوان

کم خونی چیست؟

قبل از بررسی درمان کم خونی شدید در بانوان‌، بهتر است به بررسی چیستی این بیماری بپردازیم. کم خونی در بیماران میتواند چند علت عمده داشته باشد، ولی بطور کلی هنگامی که میزان هموگلوبین در سلول‌های قرمز خون کم می‌شود؛ کم خونی با علائم مختلف در بیماران نمایان می‌شود.

کم خونی در بانوان به دلیل سیکل قاعدگیشان بسیار شایع‌تر از مردان است. میتوان گفت کم خونی شایع‌ترین عارضه‌ در سراسر جهان است. در کشور ما حدود ۲۰-۳۰% از بانوان درگیر کم خونی هستند. کم خونی انواع مختلفی دارد و از نظر شیوع میتوان گفت کم خونی ناشی از فقر آهن شایع‌ترین و آنمی کمیاب‌ترین نوع کم خونی در تمام جوامع است.

چرا کم خونی در زنان بیشتر از مردان است؟

در بانوان کم خونی ناشی از فقر آهن بیشتر دیده می‌شود. این نوع از کم خونی به دلیل عدم جذب و یا جذب بسیار کم آهن است. آهن که ماده‌ای معدنی است؛ عنصر اصلی ساخت هموگلوبین در گلبول قرمز انسان است تا سلول‌های خونی بتوانند به بافت‌های بدن اکسیژن رسانی کنند.

پس میتوان گفت درمان کم خونی با تغذیه امکان پذیر است چون ماده معدنی آهن در یکسری مواد غذایی به فراوانی یافت می‌شود. بانوان بیشتر به دنبال درمان کم خونی هستند چون از سایرین بیشتر مبتلا می‌‍شوند و این موضوع به دلیل قاعدگی، زایمان و بارداری می‌باشد. یکسری موارد باعث افزایش احتمال کم خونی در خانم‌ها می‌شود که شامل: رژیم غذایی نادرست، بیماری‌های روده‌ای که باعث کاهش جذب آهن شده و آندومتریوزی که باعث از دست دادن خون بیشتر در دوره قاعدگی خانم می‌شود.

کم خونی در بانوان چه علائمی دارد؟

درمان کم خونی شدید در بانوان سخت است چون تشخیص علائم این بیماری در مراحل ابتدایی دشوار است. کم خونی ابتدا با یکسری علائم خفیف بروز میکند که به مرور شدت میگیرد. اگر در مراحل ابتدایی این علائم جدی گرفته نشود میتواند مشکل ساز باشد و روند درمان را مختل کند.

علائم کم خونی در زنان و مردان به شرح زیر است:

  • خوردن مواد عجیب مثل یخ، خاک و…
  • شکستن ناخن‌ها و کوتاه شدن مایع ناخن و کندی رشد آنها
  • سردی دائمی دست و پاها حتی در فصول گرم سال
  • سوزن سوزن شدن پاها و به اصطلاح خواب رفتن بی دلیل پاها
  • سرگیجه و دوران سر و تاری دید
  • خستگی مفرط و کم انرژی بودن
  • پوست رنگ پریده
  • سختی در تنفس و نفس تنگی
  • ریزش شدید و ناگهانی موهای ضخیم سر
  • در موارد حاد درد و تورم زبان
  • ضربان قلب بالا با ریتم نامنظم

درمان کم خونی شدید در بانوان

در نظر داشته باشید که بدن انسان در هر دوره‌ی زندگی به آهن نیاز دارد. این آهن در بدن انسان به خون کمک میکند تا بی نقص بتواند اکسیژن رسانی کند. این ماده معدنی باید با تغذیه جذب بدن شود. دو نوع آهن در مواد غذایی دیده میشود. نوع اول در گوشت است که در گوشت پرنده‌ها و گوشت قرمز و غذای دریایی به وفور یافت می‌شود. نوع دوم منبع گیاهی دارد که در سبزیجات سبز تیره و حبوبات میتوان آن را پیدا کرد.

در ادامه به روش‌های درمان کم خونی با تغذیه اشاره خواهیم کرد.

۱. قرص آهن مصرف کنید

قرص آهن اولین و در دسترس‌ترین ماده‌ای است که در درمان کم خونی شدید در بانوان موثر است. توصیه می‌شود این قرص را با شکم خالی مصرف کنید تا جذب دقیق و بهتری عاید شود. گزارش شده یکسری افراد با مصرف این قرص‌ها دچار ناراحتی‌های گوارشی می‌شوند؛ این دسته افراد باید این مکمل مقوی را با وعده غذایی میل کنند. تا حدودی سیاه شدن رنگ مدفوع و گاها یبوست بعد از مصرف قرص آهن طبیعی است.

۲. سبزیجات برگ‌دار مصرف کنید

برخی سبزیجات مثل سبزیجاتی که برگ‌هایی با رنگ سبز تیره دارند میتواند بسیار کمک کننده باشد. سبزیجات با برگ سبز تیره، حاوی فولیک اسید هستند که منبع آهن‌اند. اما یکسری ترکیبات مثل اگزالات موجود در اسفناج اثر مهاری بر دریافت آهن دارند اما گاهی در سبزیجات ویتامین c باعث جذب بهتر آهن می‌شود مثل فلفل دلمه، توت فرنگی، لیمو ترش و…

۳. گوشت قرمز مصرف کنید

گوشت گوسفند و گوساله سرشار از آهن هستند که مصرف آنها با سبزیجات و موادی که حاوی ویتامین c‌اند بسیار تاثیرگذار خواهند بود. علاوه بر گوشت قرمز؛ گوشت سفید مثل ماهی و مرغ و تخم پرندگان نیز سرشار از آهن میباشد.

۴. جگر مصرف کنید

جگر از زمان قدیم یکی از درمان‌های خانگی کم خونی بوده است که در رده اول درمان کم خونی با تغذیه قرار دارد. اما دقت کنید جگر علاوه بر خون رسانی، میتواند یکسری داروها را متابولیزه کند و سم ایجاد کند؛ پس در مصرف آن احتیاط کنید.

۵. حبوبات مصرف کنید

برای درمان کم خونی شدید در بانوان گیاه خوار، حبوبات توصیه میشود. کم خونی در افراد گیاه خوار خیلی بیشتر دیده می‌شود. به این افراد مصرف حبوبات را پیشنهاد میکنیم. لویبا قرمز، سویا، آجیل، نخود، لوبیا چیتی و چشم بلبلی و… سرشار از آهن هستند که برای درمان کم خونی تاثیر گذار هستند.

درمان کم خونی شدید در بانوان

بررسی انواع کم خونی

برای درمان کم خونی شدید در بانوان باید نوع کم خونی را به درستی تشخیص داد که در ادامه با انوع کم خونی‌ها آشنا خواهیم شد

کم خونی آپلاستیک

این نوع از انواع کم خونی زمانی رخ میدهد که بدن سلول خونی جدید را نمی‌سازد و به مرور بدن شما به عفونت‌ها و بیماری‌ها مستعد می‌شود. این بیماری نادر است و مخصوص سن خاصی نیست و ممکن است همه افراد به آن مبتلا شوند. درمان این بیماری با انتقال خون و پیوند مغز استخوان صورت میگیرد.

از علائم این بیماری میتوان به کبودی بی دلیل بدن، خون ریزی شدید در اثر بریدگی سطحی، عفونت‌های طولانی و بثورات پوستی اشاره کرد.

قرارگیری افراد دربرابر مواد سمی مثل آفت کش‌ها و مواد آزمایشگاهی، پرتودرمانی و شیمی درمانی برای درمان سرطان، استفاده از داروهای خاص مثلا داروهای آرتریت رماتوئید، درگیری با عفونت‌های ویروسی، بارداری‌های پرخطر و سابقه ابتلا به بیماری‌های خودایمنی از علت‌های ابتلای فرد به کم خونی آپلاستیک است.

کم خونی ناشی از فقر آهن

این نوع از رایج‌ترین انوع کم خونی است که بدن نمیتواند آهن کافی را جذب کند که در بانوان به دلیل دوره قاعدگی و بارداری و زایمان رایج‌تر است. از علائم این نوع کم خونی میتوان به هوس در خوردن اشیا غیرمعمول مثل خاک و یخ، نشکستن ناخن‌ها، دست و پای سرد و سرگیجه و …. اشاره کرد.

از دست دادن خون زیاد طی بریدگی و گاها جراجی، رژیم غذایی نادرست، مشکلات روده، بارداری‌های پرخطر، از علت‌های ابتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن است.

کم خونی داسی شکل

نوع کشنده‌ی کم خونی، تلاسمی یا کم خونی داسی شکل است که درمان کم خونی شدید در بانوان در این مورد بسیار سخت است. درمان کم خونی با تغذیه در این افراد زیاد تاثیر گذار نیست. این بیماری ژنتیکی است و نوزاد با هموگلوبین ناقص متولد میشود. هموگلوبین در این بیماری گرد نیست و شکل داسی دارد که در حین عبور از رگ‌ها باعث پاره شدن رگ می‌شود. این بیماری در بخش‌های مدیترانه‌ای، آفریقایی و عرب و هندی زیاد دیده می‌شود. البته که این بیماری در افرادی که مالاریا دارند میتواند کشنده نباشد.

درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. راه کنترل این بیماری مراقبت و پیشگیری است برای مثال فرد مبتلا به تالاسمی نباید به ارتفاعات برود و در صورت بروز علائم باید سریعا تحت نظر پزشک قرار گیرد. در صورتی که فرد مبتلا دچار عفونتی شد باید فورا آنتی بیوتیک را شروع کند و در مواردی ممکن است فرد نیاز به تزریق خود داشته باشد.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان کم خونی شدید در بانوان و درمان کم خونی با تغذیه اشاره شد. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید برای ما بنویسید و اگر درباره‌ی کم خونی و نحوه درمان آن تجربه‌ای دارید با ما به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا