اگر مبتلا به بیماری دیابت نوع ۱ یا ۲ هستید توصیه همیشگی پزشکان به شما ورزش است. شناخت بهترین ورزش برای بیماران دیابتی و انجام آنها در طول روز به سلامت بیشتر بدنی و کنترل قند خون کمک بسیار زیادی میکند. فواید شگفت انگیز ورزش برای مدیریت استرس و گلوتن خون میتواند با کنترل طبیعی بدن، نیاز شما را از تزریق انسولین کاهش دهد.
این مسئله به قدری در جوامع پزشکی حائز اهمیت است که موسسه ملی بهداشت هفته ای ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی را به انجمن دیابت آمریکا توصیه میکند. اگرچه ورزش برای تمامی افراد در هر سن و شرایط بدنی توصیه میشود اما بیماران دیابتی به وسیله انجام حرکات و تمرینات هوازی میتوانند سلامت خودشان را تضمین کنند.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
بهترین ورزش برای بیماران دیابتی
انجام نرمش و تمرینات روزانه میتواند به افراد کمک کند تا علاوه بر کسب انرژی بیشتر سلامت بیشتری نیز داشته باشند. انجام حرکات ورزشی ساده هم میتوانند در این راه به شما کمک کنند. اما در این بخش به چندین نمونه از ورزشهای مناسب برای افراد دیابتی اشاره کردهایم.
شما میتوانید جهت اطمینان خاطر به اشتراک گذاری وضعیت جسمانی خودتان با پزشک از انتخاب بهترین ورزش برای بیماران دیابتی اطمینان پیدا کنید.
۱: پیاده روی
پیاده روی یکی از ساده و کم هزینهترین فعالیتهای بدنی محسوب میشود. پیاده روی جزء محبوبترین ورزشها برای افراد مبتلا به دیابت محسوب میشود. روزانه حداقل ۳۰ دقیقه پیاده روی ممتد و یا تند میتواند تاثیرات بسیار خوبی در افزایش بازدهی بدن داشته باشد. افراد حتی میتوانند این ۳۰ دقیقه را به صورت جلسات ۱۰ دقیقه ای در روز تقسیم کنند. اما نکته مهم در این کار صرفا راه رفتن نیست! بلکه مسئله اصلی راه رفتن به قصد ورزش و با سرعت بالاتر است.
۲: رقصیدن
رقصیدن یکی از تحرکات شادی آور و انرژی زا است که علاوه بر نوعی ورزش میتواند به شما احساس خوب و سرزندگی را بدهد. ۲۵ دقیقه رقصیدن در ۳ روز از هفته میتواند ورزش خوبی برای کاهش قند خون و میزان استرس محسوب شود و کالری زیادی را برای شما بسوزاند.
۳: طناب زنی
شما برای ورزش کردن حتما نیاز به ثبت نام در کلاسها را ندارید حتی ۳۰ دقیقه طناب زنی در ۳ تا ۵ روز از هفته میتواند فعالیت قلب شما را افزایش دهد و سطح قند خون و ضربان قلب را تنظیم کند. طناب زنی یکی از ورزشهای بسیار مناسب بخصوص در محیط خانه است. بنابراین در صورت آلودگی هوا نیز شما همچنان میتوانید فعالیت بدنی خود را با کمترین هزینه داشته باشید.
۴: یوگا
یکی بهترین ورزش برای بیماران دیابتی یوگا است. این ورزش به دلیل داشتن تحرکات بدنی نسبتا سبک و از بین بردن استرس برای همه افراد توصیه میشود. این ورزش با تمرکز بر استقامت، تعادل و انعطاف پذیری میتواند باعث افزایش توان بدنی شما نیز شود.
علاوه بر آن ورزش یوگا تاثیر بسیار زیادی بر تمرکز ذهن و بهبود روحیه دارد. بر اساس تحقیقات ورزش یوگا میتواند با تقویت ماهیچهها به بهبود وضع سطح گلوتن خون منجر شود.
5: شنا کردن
شنا کردن یکی از فعالیتهای بدنی لذت بخش محسوب میتواد که میتواند تاثیر بسیار زیادی در تقویت ماهیچهها و کنترل سطح قند و کلسترول داشته باشد. داشتن تحرک در آب میتواند باعث بهبود عملکرد قلب شود. اگر به شنا کردن علاقه دارید رفتن به استخر یکی از بهترین ورزش برای بیماران دیابتی محسوب میشود.
علاوه بر آن آب درمانی یکی از ورزشهای توصیه شده توسط پزشکان به خصوص در سنین بالا یا دچار مشکلات جسمی میباشد که به دلیل وارد کردن فشار جسمی کمتر شرایط بدنی را تنظیم میکند.
۶. پیلاتس
پیلاتس یکی از بهترین ورزش برای بیماران دیابتی است. این ورزش با تقویت قوای جسمی و ایجاد هماهنگی بین بدن و ذهن تمرکز افراد را بالا میبرد و تاثیرات بسزایی در چربی سوزی، کاهش وزن و تقویت عضلات دارد. در صورتی که به فعالیتهای جسمانی پرشور و متمرکز علاقه دارید، توصیه میکنیم از ورزش پیلاتس قافل نشوید و وضعیت بدنی خود را تقویت کنید.
۷. دوچرخه سواری
دوچرخه سواری یکی از ورزشهای محبوب بین افراد محسوب میشود و در لیست ورزش های مناسب برای افراد دیابتی، میتوان از آن یاد کرد. برای دوچرخه سواری نیازی به اختصاص دادن ساعت خاصی برای مراجعه به باشگاه و ثبت نام کلاسها ندارید؛ تنها کافی است ساعتی از روز را برای رکاب زدن اختصاص دهید. این ورزش علاوه بر تقویت عضلات باعث کاهش کلسترول و قند خون میشود.
نکات ایمنی که افراد دیابتی باید در زمان ورزش رعایت کنند:
بهتر است حتما قبلی از انجام ورزش های مناسب برای افراد دیابتی با پزشکتان مشورت کنید. تا مطمئن شوید فعالیت مورد نظرتان برای وضعیت بدنی شما ایمن و موثر باشد. بهتر است از ابتدا ورزش سنگین را انتخاب نکنید. بخصوص اگر مدت زیادی است که از فعالیتهای بدنی دور بودهاید بهتر است در ابتدا ورزشهای سبکتر را شروع کنید.
لازم است قبل از ورزش حتما قند خون را آزمایش کنید تا در صورت واکنش نشان دادن بدنتان بتوانید به خوبی آن را پیگیری کنید و اثرات ورزش را متوجه شوید.
اگر دیابت نوع ۱ تا ۲ دارید باید قبل از انجام ورزش مطمئن شوید که میزان قند خونتان کمتر از ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد. ورزش کردن برای افرادی با دیابت نوع ۱ و قند خون بالای ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر ممکن است موجب کتواسیدوز شود.
توصیه میشود که حتما قبل از انجام هر گونه ورزشی ۵ دقیقه بدنتان را گرم کنید و پس از تمام شدن آن نیز مجددا ۵ دقیقه حرکات مناسب برای خنک کردن بدن را انجام دهید. این کار میتواند باعث کاهش دردهای عضلانی پس از ورزش و وارد شدن شُک ناگهانی به بدن شود.
لازم است که قبل از ورزش، در حین و بعد از آن به قدر کافی آب بنوشید. هرچند که بهترین ورزش برای بیماران دیابتی را در برنامه زندگی خود قرار دهید اما لازم است که از بی آبی بدن جلوگیری کنید.
یکی دیگر از مسائلی که باید درنظر بگیرید افت قند خون میباشد. حتی افرادی که دچار دیابت هستند نیز میتوانند کاهش ناگهانی قند خون و ضعف را تجربه کنند. به همین دلیل معمولا پیشنهاد میشود مواد خوراکی یا قرص های لازم را حتما به همراه داشته باشید. بهتر است از ورزش کردن در هوای سرد یا گرم پرهیز کنید تا دچار مشکلات دیگر نشوید. بهتر است در صورت آلودگی هوا یا وجود ریزگرد از ورزش در فضای باز خودداری کنید.
تاثیر ورزش بر دیابت نوع ۲
به طور کلی ورزش برای دیابت نوع ۱ و ۲ توصیه میشود. فعالیت بدنی در هر سنی به تنظیم و کاهش سطح قند خون کمک میکند و باعث افزایش حساسیت ماهیچهها به گلوکز و ترشح انسولین طبیعی میشود. کاهش وزن، فشار خون و کنترل کلسترول از دیگر مزایای ورزش برای دیابت نوع ۱ و ۲ محسوب میشود.
بر اساس تحقیقات انجام ورزش های مناسب برای افراد دیابتی میتواند باعث کاهش بیماری های قلبی و افزایش کیفیت و کمیت زندگی شود.
چه ورزش هایی برای افراد دیابتی مناسب نیست؟
گاهی اوقات پزشکان ورزش را برای افرادی با شرایط خاص منع یا محدود میکنند. اگرچه شما میتوانید با شناخت و انجام بهترین ورزش برای بیماران دیابتی به سلامت خودتان کمک کنید اما در این بین باید برخی نکات را درنظر داشته باشید که میتواند زنگ خطری برای شما محسوب شود.
در صورتی که علاوه بر دیابت به بیماریهای قلبی عروقی نیز مبتلا هستید لازم است قبل از شروع و انجام فعالیتهای ورزشی از پزشکتان مشورت بگیرید. داشتن درد شدید در نواحی قفسه سینه یا تنگی نفس نیز میتوانند به شما نشان دهند که باید ورزش سبکتری را انتخاب کنید. همچنین در صورتی که کهولت سن، بیماریهای زمینه ای و یا خستگی شدیدی دارید بهتر است حتما قبل از اقدام به ورزش آزمایش بدهید.
یکی از مسائل بیماران دیابتی زخم و یا تاول پا است. در این صورت ممکن است این افراد از پیاده روی طولانی مدت پرهیز کنند و یا از کفشهای طبیعی و راحتتری برای این کار استفاده کنند. کار کردن با وزنههای سنگین و یا وارد کردن فشارها ناگهانی به بدن میتواند برای کسانی با مشکلات چشمی نامناسب باشد.
برای افراد دیابتی درصورتی که قند بالای ۲۵۰ و میزان قند ادراری بالای ۳۰۰ باشد ورزش به هیچ عنوان توصیه نمیشود. در صورتی که قند خون فرد با آزمایش پایین تر از ۸۰ باشد نیز ورزش میتواند خطرناک باشد. زیرا در صورتی که فرد از داروهای انسولین استفاده کند، ورزش میتواند موجب کاهش بیش از حد قند خون شود. پس در این صورت معمولا توصیه میشود که از یک میان وعده سبک و مقوی استفاده شود.
مهمترین نکته اینکه به علائم بدن خودتان توجه کنید! در صورتی که در حین ورزش مشکلاتی از قبیل سرگیجه، بی حالی، تنگی نفس یا ضعف را تجربه کنید کمی به خودتان استراحت بدهید. و در صورت لزوم مشکلاتان را به پزشک معالج مورد بررسی قرار دهید.
کلام آخر
در این محتوا سعی کردیم تا با بررسی بهترین ورزش برای بیماران دیابتی به داشتن برنامه زندگی سلامتتر برای آنها کمک کنیم. در صورتی که به انجام حرکات ورزشی در خانه تمایل دارید میتوانید با مشورت پزشک از برنامههای ورزش در خانه کمک بگیرید. به خاطر داشته باشید که انجام ورزش های مناسب برای افراد دیابتی بهترین روش کنترل این بیماری محسوب میشود.
امیدواریم از این محتوا استفاده برده باشید. لطفا نظرات و تجربیاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.