درمان آبله مرغان چیست؟ بررسی علائم آبله مرغان

درمان آبله مرغان چیست؟ بررسی علائم آبله مرغان

درمان آبله مرغان

درمان آبله مرغان مبحثی است که هر کدام از ما قطعا روزی به دنبال آن بوده‌ایم. با بروز علائم آبله مرغان ، یکسری پرهیز‌ها آغاز میشود. آبله مرغان یک ویروس است که در دوران کودکی شایع است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی درمان آبله مرغان و علائم آبله مرغان با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

آبله مرغان چیست؟

قبل از بررسی درمان آبله مرغان‌ ، بهتر است با چیستی این بیماری آشنا شوید. آبله مرغان یک بیماری ویروسی است. عامل این بیماری ویروس واریسلا زوستر (vzv ) است. اولین و شایع‌ترین نوع علامت، بثورات جلدی و پوستی است که مثل تاول بروز میکند و خارش دارد. در اواخر دوره‌ی بیماری این تاول‌ها کوچک شده و به جوش تبدیل میشوند.

این بثورات جلدی از صورت، پشت کمر و سینه آغاز میشوند. تعداد این جوش‌ها از ۲۵۰ الی ۵۰۰ عدد متغیر است ولی گاهی افرادی هستند که زیر ۵ عدد از این تاول‌ها را دارند. این بیماری بسیار مسری است و میتواند فورا به افراد سالم منتقل شود. کودکان در سنین کمتر، از ابتلا با شدت کمتری برخوردار هستند. علائم آبله مرغان در بزرگسالان میتواند ازدامنه‌ی گسترده و شدید‌تری برخوردار باشد.

دوره‌ی کمن این بیماری از روزی که واریسلا زوستر وارد بدن شده تا زمان بروز علائم ۲۱ روز است و بعد از بروز علائم ۱۰ روز بهبودی به طول میانجامد. انتقال این بیماری به اطرافیان از طریق عطسه، سرفه، تنفس و بثورات پوستی میباشد. متخصص عفونی پرهیزات لازم را برای این مبتلایان اعلام میکند تا دوره‌ی بیماری طی شود.

آشنایی با ویروس واریسلا زوستر ( vzv )

ویروس واریسلا زوستر از دسته‌ی DNA ویروس‌ها میباشد که از ویروس‌های شناخته شده‌ی دسته‌ی هرپس‌هاست. vzv در مهره‌داران بیماری ایجاد میکند که عامل اصلی دو بیماری آبله مرغان و زونا است. آبله مرغان بیماری مخصوص کودکان و زونا بیماری است که در بزرگسالان بروز میکند. ردیابی ویروس واریسلا زوستر یکی از روش‌های درمان آبله مرغان است.

درمان آبله مرغان

علائم آبله مرغان چگونه بروز میکند؟

همانطور که گفته شد؛ دوره‌ی کمن بیماری ۲۱ روز است که بعد از سپری شدن این دوره، علائم آبله مرغان خودش را در بیمار نشان میدهد. این علائم ابتدا با تاول‌هایی که خارش دارند آغاز میشود و حدود ۵ الی ۱۰ روز ادامه دارد. قبل از بروز مشکلات پوستی، علائمی مثل تب، سردرد، بی اشتهایی، خستگی، لرز و … نیز ممکن است در فرد ایجاد شود. اما واضح‌ترین علامت بیماری خارش است.

این بثورات مرحله به مرحله بهبود پیدا میکند. ابتدا برجستگی قرمز هستند که بعد از مدتی مانند تاول‌هایی میشوند که درونشان پر از مایع است که در اثر خارش میترکند و مایع آن بیرون میاد که آن مایع خودش باعث ایجاد چند تاول جدید میشود. بعد از گذشت ۷ روز این تاول‌ها با پوسته‌هایی پوشیده میشوند و بهبودی حاصل میشود.

علائم آبله مرغان در کودکان

عمدتا این علائم در کودکان بسیار خفیف است و ابتدا مثل یک سرما خوردگی ساده بروز میکند که شامل آبریزش بینی، سرفه و … است. و بعد از آن بثورات پوستی بدن را درگیر میکند. آبله مرغان در کودکان گاهی مشکلات چشمی و گوشی را نیز ایجاد میکند که این مورد در موارد حاد بروز میکند.

علائم آبله مرغان دربزرگسالان

شدت بروز علائم آبله مرغان در بزرگسالان بسیار زیاد است. این بیماری برای بزرگسالان بسیار خطرناک است و عامل احتمال مرگ در اثر این بیماری در بزرگسالان ۲۵ درصد بیشتر از کودکان است. علائم این بیماری دربزرگسالان سرگیجه، تپش قلب، لرزش غیر قابل کنترل بدن است. وقتی شدت این بیماری بیشتر میشود، عفونت، سرفه‌های مکرر و استفراغ و عدم تنفس درست در اثر سفت شدن گردن نیز مشاهده میشود. تب ۴۰ درجه و بالاتر نشانه‌ی بارز خطر در این بیماری است.

بررسی عوارض ابتلا به آبله مرغان

آبله مرغان درست است که یک بیماری خفیف است؛ ولی ابتلا به این بیماری به دلیل آنکه عامل آن ویروس است؛ میتواند عوارض را در آینده برای فرد ایجاد کند. برای مثال ذات الریه، آنسفالیت، عفونت‌های پوستی، عفونت‌های استخوانی و مفصل و … از عوارض آبله مرغان است.

زونا یکی دیگر از رایج‌ترین عوارض آبله مرغان است. عامل ایجاد زونا همان ویروس واریسلا زوستر است. وقتی فردی در کودکی به آبله مرغان دچار میشود و بهبود میابد، این ویروس در مغز بصورت نهفته باقی میماند و دربزرگسالی در اثر تنش‌های محیطی، ابتلای فرد به یکسری ویروس‌ها مثل کرونا، مجدد فعال شده و بصورت زونا بروز میکند. علائم زونا تاول‌های دردناک و تضعیف سیستم ایمنی است.

آیا ابتلا به آبله مرغان در کودکی مزایایی دارد؟

جواب قاطع پزشکان به این موضوع بله است. آبله مرغان یک بیماری است که باعث میشود بدن فرد در اثر این ویروس مقاوم شود و اگر فرد یکبار مبتلا شود، خیلی بعید است که مجدد به آن مبتلا شود مگر کسانی که ایدز و یا نقص سیستم ایمنی دارند و یا افرادی که به داروهای نئومایسین آلرژی دارند.

چون این بیماری در کودکی خفیف بروز میکند، میتوان گفت افراد در اثر ابتلا یک ایمنی نسبتا کاملی در برابر واریسلا زوستر پیدا میکنند. البته که در نظر داشته باشید واکسیناسیون کامل در دوران نوزادی از بروز شدید آبله مرغان جلوگیری میکند اما واکسینه شدن به معنای این نیست که فرد دیگر به آبله مرغان مبتلا نخواهد شد بلکه فقط از شدت این بیماری کاسته خواهد شد.

چه افرادی در ابتلا به آبله مرغان مستعد هستند؟

  • افرادی که دوره‌ی نوزادی واکسینه نشده‌اند.
  • نوزادانی که مادرشان هرگز به آبله مرغان مبتلا نشده‌اند.
  • زنان بارداری که تا به حال علائم آبله مرغان نداشته‌اند.
  • افراد بزرگسالی که در کودکی مبتلا نشده‌اند و دربزرگسالی سیگار میکند.
  • افرادی با نقص سیستم ایمنی مثل کسانی که بیماری‌های زمینه‌ای مثل آسم دارند.
  • افرادی که سابقه‌ی شیمی درمانی و مصرف داروهای استروئیدی دارند.

عوارض ابتلا به آبله مرغان در حاملگی زنان چیست؟ آیا خطرناک است؟

قرارگیری خانم باردار در معرض فردی که علائم آبله مرغان را دارد بسیار خطرناک است. آبله مرغان در خانم حامله میتواند منجر به تولد نوزاد ناقص الخلقه، وزن کم و ناهنجاری‌های جسمی شود که رایج‌ترین آن تولد نوزادان ناشنوا و نابینا میباشد. باید در نظر داشته باشید حتی اگر خانم باردار چند روز مانده به زایمان به آبله مرغان مبتلا شود؛ احتمال مرگ نوزاد و یا عفونت در اثر تولد در نوزاد وجود دارد.

خانم باردار در دوره‌ی حاملگی نباید واکسن آبله مرغان تزریق کند. حتی اگر فرد تا به حال به این بیماری مبتلا نشده است و قصد بارداری دارد؛ باید حتما با پزشک خود مشورت کند و عدم ابتلا به آبله مرغان را بازگو کند.

دوران نقاهت آبله مرغان چقدر است؟

بعد از مشاهده علائم آبله مرغان حدود ۷ الی ۱۰ روز را دوران نقاهت آبله مرغان در نظر میگیرند. برخی افراد و کودکانی هستند که یا به آبله مرغان شدیدتری مبتلا شده‌اند و یا سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند که دوران نقاهت آبله مرغان در این افراد ۲ الی ۳ هفته زمان میبرد.

آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد؟

افرادی که به آبله مرغان مبتلا هستند باید قرنطینه شوند. این بیماری بسیار مسری است و برای زن حامله بسیار خطرناک است. فرد دو روز قبل از بیرون ریختن بثورات پوستی تا زمانی که همه تاول‌ها از بین نرفته‌اند، میتواند منتقل کننده این بیماری باشند.

روش‌های پیشگیری ابتلا به آبله مرغان چیست؟

ابتلا به ویروس‌ها در جهان عملا راه فراری ندارد. تنها راهی که میتوان از آن‌ها جان سالم به در برد؛ ابتلا به نوع خفیف آنهاست. این موضوع راهی جز واکسیناسیون ندارد. واکسیناسیون میتواند در طی قرن‌ها و دهه‌ها باعث ریشه کن شدن ویروس شود. برای مثال آبله، بیماری است که با آبله مرغان فرق دارد و بسیار کشنده است ولی طی واکسناسیون در دهه‌های مختلف تقریبا ریشه کن شده است.

واکسن آبله مرغان

واکسن آبله مرغان باعث میشود که افراد اگر به ویروس واریسلا زوستر مبتلا شدند؛ نوع خفیف آن را بگیرند. این واکسن را باید معلمان، کارکنان مراکز بهداشت، کادر درمان، پرسنل نظامی، افراد مشغول در سفر‌های بین المللی حتما دریافت کنند.

این واکسن باید در دو دوز به افراد ۱۲ الی ۱۵ ماهه و ۴ تا ۶ ساله تزریق شود تا در برابر نوع کشنده‌ی ویروس، ایمنی کامل به دست بیاورند. اگر کودکان بین ۶ تا ۱۳ سالگی به آبله مرغان مبتلا نشده‌اند باید دو دوز را به فاصله‌ی سه ماه دریافت کنند. و اگر افراد بالای ۱۴ سال هنوز به آبله مرغان مبتلا نشده‌اند؛ باید دو دوز را به فاصله‌ی ۴ هفته یعنی یک ماه دریافت کنند.

نکات مهم درمان آبله مرغان و کاهش خارش بثورات پوستی

اولین اقدام برای درمان آبله مرغان‌، رجوع به پزشک متخصص است. در کنار دارو‌هایی که برای مصرف تجویز میشود، میتوانید یکسری اقدامات در منزل انجام دهید که دوره‌ی درمانتان کوتاه شود.

۱. دوش آب خنک

بعد از گذشت روز سوم، میتوانید به مدت ده دقیقه از دوش آب خنک استفاده کنید تا دمای بدنتان تعدیل شود. و تب و لرزتان کنترل شود و تا حدودی از خارش تاول‌ها در امان باشید.

۲. مصرف عسل

عسل میتواند زخم و التهاب ناشی از تاول‌های آب دار را درمان کند. میتوانید در این دوره عسل را به مدت ۲۰ دقیقه بر زخم‌ها و جوش‌ها بمالید و بعد با آب ولرم شست و شو دهید. البته میتوانید از آن به عنوان خوراکی نیز استفاده کنید که از درون نیز تب و التهاب شما را کاهش دهد.

تغذیه مناسب برای مبتلایان به آبله مرغان چیست؟

مصرف دمنوش‌های گیاهی

استفاده از دمنوش‌های گیاهی مثل بابونه و ریحان، میتواند التهاب درونی بدن را کاهش دهد و آنتی اکسیدان قوی درون این دمنوش‌ها، در درمان آبله مرغان بسیار موثر واقع میشود.

نخود سبز

نخود سبز حاوی ویتامین B6 و ویتامین C و فولیک اسید است. این دسته از خواص نخود سبز، بهترین مواد برای مبارزه با التهاب درونی بدن است. با مصرف آن میتوانید شاهد کم شدن خارش پوست باشید.

درمان آبله مرغان

ماهی

مصرف ماهی به دلیل امگا۳ آن بسیار تاثیر گذار است. این ماده در از بین بردن التهاب و خنک کردن درون بدن بسیار موثر است.

میوه

مصرف انبه، زردآلو، انجیر، آناناس، گلابی و سیب بسیار توصیه میشود. سبزیجات مثل کلم بروکلی، فلف دلمه، اسفناج از تغذیه‌های مقوی در دوره‌ی درمان آبله مرغان هستند. ولی از مصرف انگور، خربزه، طالبی جدا پرهیز کنید چون منجر به افزایش تاول‌ها میشود.

موارد منع مصرف برای کسانی که آبله مرغان دارند

مغزیجات، نوشیدنی‌های گاز دار و کافئین دار، شکلات، انگور، بلک بری، پرتقال و مرکبات، مواد غذایی شور و تند، گندم، جو، برنج و موادی که آرژنین دار هستند ممنوع است چون به گسترش واریسلا زوستر کمک میکنند.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله، به درمان آبله مرغان و علائم آبله مرغان پرداختیم. اگر در این باره اطلاعاتی دارید برای ما بنویسید. اگر در این زمینه تجربه‌ای دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برای ما بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی بازدید نمائید.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز ایجاد می شود.

نه − شش =

بالا