درمان سرفه خشک و علائم سرفه خشک موضوعی است که بیشتر افراد در زمان ابتلاء به آسم به دنبال آن هستند زیرا سرفه خشک از نشانههای آسم است و معمولا برای درمان سرفهی خشک روشهای مختلفی وجود دارد . برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان سرفه خشک و راههای درمان سرفهی خشک با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
سرفه خشک چیست؟
قبل از بررسی درمان سرفه خشک بهتر است با این عارضه آشنا شویم. سرفه معمولا دارای دو نوع است اولین نوع آن سرفه خشک است و نوع دیگر آن سرفه خلط دار است. سرفه خشک معمولا سرفهای است که باعث ایجاد خلط نمیشود و هنگام سرفه ترشحاتی از دهان خارج نمیشود که معمولا بسیاری از پزشکان از این نوع سرفه با نام سرفه غیر خلطدار هم یاد میکنند. سرفه خشک بیشتر مواقع به صورت مداوم و پشت سرهم و با خارش گلو رخ میدهد و همین باعث میشود که روی زندگی روزمرهی فرد تأثیر بگذارد و کارهای روزمره را برای او دشوار کند. در ادامه با علل و راههای درمان و علادم سرفه خشک با ما همراه باشید.
چند نمونه از علتهای مشکلساز سرفه خشک
اولین علت که باعث ایجاد سرفهی خشک میشود آسم است. افراد مبتلا به آسم در طول روز سرفههای خشک و بدون خلط دارند. پس درمان سرفه خشک با برطرف کردن آسم میتواند میسر شود.
دومین علتی که باعث سرفه خشک میشود ریفلاکس مری است ، که این نوع بیماری باعث میشه تا اسید معده به اسید مری بازگردد و به سمت گلو برود و سرفههای خشک را به وجود آورد، و لازم به ذکر است که ریفلاکس مری علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است . برای درمان سرفه خشک بهتر است در صورت رفلاکس به پزشک مراجعه کنید.
سومین دلیل سرفه خشک میتواند سرفه به دلیل عفونت ویروسی باشد، مثلا فردی که به سرماخوردگی مبتلاء است ، علائم بیماری مدت زمان کوتاهی طول میکشد با اینکه سرفههای خشک مدتها طول میکشد.یکی از مهمترین عوامل برای سرفههای خشک میتواند آلودگیها و محرکهای محیطی باشد .
محرکهایی که در محیط هستند شامل دود ، مواد شیمیایی، گردوغبار، آلودگی و… میشوند و علاوه بر اینها هوای خیلی سرد یا هوای خشک باعث ایجاد سرفههای خشک میشود. کسانی که از سیگار استفاده میکنند یا در معرض دود سیگار هستند و یا کسانی که آلرژی دارند بیشتر مستعد به سرفههای خشک هستند .
و در آخر هم سرطان های مختلف مثل سرطان ریه و یا مشکلات قلبی میتوانند باعث بروز سرفههای خشک شوند .
علائم سرفه خشک
- بدون مخاط است یعنی اینکه سرفه بدون خلط و کاملا خشک است
- در مجرای تنفسی احساس خارش میشود
- ممکن است سرفههای خشک به هنگام دراز کشیدن بدتر شود و در خواب و کیفیت آن مشکل ایجاد کند
در صورت ابتلاء به سرفه خشک چه کار کنیم؟
بهتر است در صورت ابتلاء به سرفه خشک حال به هر دلیل از مصرف سیگار و همچنین مصرف الکل خودداری کنید. و مصرف کافئین را کاهش دهید ، رژیم غذایی ناسالم را به یک رژیم غذایی سالم تغییر دهید ،به صورت منظم ورزش انجام دهید و به سبک زندگی ناسالمتان اقدام کنید . پیشگیری همیشه بر درمان سرفه خشک مقدم است. اما اگر این موضوع ادامه دار شود باید فورا به درمان سرفه خشک نزد پزشک متخصص بپردازید.
نوشیدنیهایی برای کاهش سرفههای خشک
یکی از نوشیدنیهایی که ما معمولا هنگام خشک شدن گلو از آن استفاده میکنیم آب ولرم است در مراحل بعدی دمنوشهای گیاهی مثل دمنوش گیاه آویشن یا زنجبیل ، آب میوههای طبیعی گرم و همچنین استفاده از آبهای مرغ و گوشت .
افرادی که علائم سرفه خشک دارند باید از مصرف نوشیدنیهای یخ مثل یخ در بهشت و آب یخ و اسموتیهای میوه جدا خورداری کنند. این افراد باید از نوشیدن الکل، نوشابه، آب میوههای ترش و از این قبیل خوراکیهای اجتناب کنند.
سرفه خشک را در این زمان جدی بگیرید
زمانی که هنگام سرفه با سوزش سر دل مواجه میشوید، در هنگام سرفه در سینه احساس سنگینی میکنید ، برای تنفس کردن با مشکل مواجه میشوید ، پشت سر هم سرفه میکنید و نمیتوانید سرفه خودتان را متوقف کنید و مهمترین آنها سرفههای شدید است که با خون ظاهر میشوند که این یک زنگ هشدار است و خون نشانهای از تحریک شدن دستگاه تنفسی بدن است و ممکن است خطرساز شود.و در این مورد توصیه میشود در هنگام مشاهده خون در هنگام سرفه حتما به پزشک مراجعه شود.
درمان سرفه خشک با طب سنتی
همانطور که قبلا گفتیم پزشکان به سرفه خشک ، سرفهی غیر خلط دار میگویند. که معمولا این نوع سرفهها بعد از بیماریهای تنفسی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی و کرونا (کووید-۱۹) در فرد بیمار نمایان میشود. و همچنین لازم به ذکر است در بیماران مبتلاء به آسم ،آلرژی و یا کسانی که رفلاکس معده دارند سرفهی خشک امری طبیعی است . و خوب است این را هم بدانید کسانی که به صورت طولانی مدت در معرض دود سیگار قرار میگیرند دچار سرفههای خشک میشوند.
یکی از بهترین درمان سرفه خشک با طب سنتی و گیاهانی است؛ چای عسل است، دانشمندان در این مورد بسیار تلاش کردند و یافتند که عسل میتواند سرفهی خشک و عوارض آن را کاهش دهد که این روش بیشتر برای درمان سرفهی خشک در کودکان به کار گرفته میشود. لازم به ذکر است اگرچه فواید عسل نسبت به قرصهای تسکین دهندهی سرفه خشک کمتر است اما والدین کودکان از نداشتن عوارض عسل برای کودکانشان رضایت دارند .
یکی دیگر از انواع گیاهانی که برای درمان سرفهی خشک توصیه میشود، گیاه زنجبیل است. اگرچه این گیاه برای مدت زمان طولانی برای درمان ناراحتی معده (معده درد ) و حالت تهوع استفاده میشد؛ امروزه تحقیقات نشان میدهد که این گیاه برای سرفه خشک مفید است. و همچنین نشان داده است که سیستم ایمنی بدن برا بالا میبرد و درد و ناراحتی را در بدن تسکین میدهد.
و اما نکته مهم در مورد استفاده از زنجبیل این است که از استفادهی بیش از اندازهی زنجبیل خودداری کنید چون در کنار خوبیهایی که دارد بدیهایی هم دارد مثلا استفاده بیش از اندازه از زنجبیل باعث ناراحتیهای معده مثل زخم معده میشود و حتی ممکن است باعث اسهال هم شود.
میتوانیم بگوییم یکی دیگر از مهمترین گیاهان برای درمان سرفههای خشک ، سیر است. از اونجایی که سیر دارای خواص بسیار زیاد است میتواند ضد باکتری و ضد ویروس باشد . سیر علاوه بر درمان سرفه خشک در موارد دیگر هم کاربرد دارد برای مثال باعث کاهش فشار خون میشود یا حتی سیستم ایمنی بدن را هم تقویت میکند .
برای تسکین سرفههای خشک مصرف سیر خام توصیه میشود . بعضی از سرفههای خشک میتواند ناشی از مصرف بعضی از غذا ها باشد پس بهتر از از مصرف غذاهایی که باعث حساسیت میشود استفاده کنید یا کمتر استفاده کنید.
یکی از رایجترین روشهای ما برای تسکین سرفه چه خشک که سرفه خلط دار غرغره کردن آب نمک است که بیشتر بیماران این کار را برای تسکین درد گلو ناشی از سرفههای پیدرپی انجام میدهند .
غرغره کردن آب نمک علاوه بر تسکین درد ناشی از سرفه خشک میتواند باکتریهای دهان و گلو برا نیز از بین ببرد . که معمولا با یک قاشق چای خوری نمک و یک لیوان بزرگ آب گرم میتوانیم این کار را انجام دهیم ، که نمک را در آب حل میکنیم و آن را غرغره میکنیم و خوب است که این کار را چندین بار انجام دهیم . استفاده از این روش برای کودکان توصیه نمیشود چون ممکن است آب نمک را قورت دهند و عوارض ناشی از آن در آنها پدیدار شود . و در آخر به این نکته مهم توجه کنید که بهترین زمان برای غرغره کردن آب نمک بلافاصله بعد از مسواک زدن است .
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به سرفه خشک ، درمان سرفه خشک و علائم سرفه خشک پرداختیم . اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما نیز به اشتراک بگذارید . اگر در این زمینه تجربه دارید برای ما بنویسید . پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید