درمان اختلال بلع در بزرگسالان و شناخت به موقع علائم

درمان اختلال بلع در بزرگسالان

درمان اختلال بلع دربزرگسالان مسئله‌ای است که بیشتر در سنین بالا مشاهده میشود. علائم دیسفاژی مری باید فورا شناخته شود تا بیمار در اصرع وقت درمان شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی درمان اختلال بلع در بزرگسالان و علائم دیسفاژی مری با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

اختلال بلع ( دیسفاژی ) به چه معناست ؟

اختلال بلع یا در اصطلاح پزشکی دیسفاژی یکی از سایع‌ترین اختلالات گوارشی به خصوص در سنین بالاست. در این نوع اختلال فرد نمیتواند غذا را از دهان یا مری به معده منتقل کند. در واقع اختلال بلع عصبی است و میتوان گفت این عارضه ارتباط مستقیم با اضطراب و استرس دارد.

فردی که علائم دیسفاژی مری را از خود نشان میدهد، عمدتا در هنگام بلع حس درد دارد و عضلات مری در رساندن غذا در مسیر گوارشی به معده ناتوان هستند. حتی وقتی غذا به سختی هم به معده برسد، در هضم آن دچار مشکل هستند.

چه عواملی باعث اختلال بلع میشود؟

  • آسیب مغزی دراثر سکته مغزی
  • بیماری پارکینسون
  • بیماری MS
  • آلزایمر
  • سرطان دهان
  • سرطان نازوفارنکس و اوروفارنکس
  • جراحی‌های مربوط به سر و گردن مثل حنجره، جراحی‌های قاعده جمجمه و …
درمان اختلال بلع در بزرگسالان

علائم دیسفاژی مری

برای درمان اختلال بلع دربزرگسالان و حتی کودکان، باید علائم اختلال بلع عصبی فورا تشخیص داده شود در غیر این صورت زمان طلایی درمان از دست ‌می‌رود. علائم اختلال بلع به شرح زیر هستند که این علائم عمدتا در هنگام غذا خوردن پدیدار میشوند:

  1. گلو درد
  2. آبریزش دهان
  3. برگشت غذا به دهان حتی بعد از بلعیدن به سختی آن
  4. کاهش وزن غیر عمدی در اثر ناتوانی در خوردن غذا
  5. سرفه و پریدن غذا به گلو
  6. عفونت ریه در اثر آسپیره شدن ذرات غذا حین بلع و سرفه
  7. مشکل در جویدن غذا
  8. سوزش سر دل
  9. گرفتگی صدا
  10. احساس فشار در گردن و قفسه سینه
  11. حالت تهوع
  12. درد در حین بلع ( ادینوفاژی )

علت اختلال بلع عصبی چیست ؟

۱. جسمی

فشار‌های جسمی ناشی از جراحی، کم خوابی، سوء تغذیه، بارداری، بیماری‌های مکرر، فعالیت جسمانی زیاد، سابقه‌ی شیمی درمانی و پرتو درمانی در ناحیه صورت و گلو منجر به اختلال بلع در طولانی مدت خواهد شد.

۲. عاطفی

مسائل عاطفی مانند مسائل جسمی و بیماری‌ها میتواند منجر به ایجاد شوک در ناحیه‌ی عضلات بلع شود. معمولا کسانی که در زندگی جر و بحث‌های شدید دارند، دچار مسائل طلاق و مرگ اعضای خانواده و مشکلات مالی و … هستند، بصورت مقطعی ممکن است اختلال بلع را تجربه کنند.

۳. استرس

استرس یک عامل بزرگ در ایجاد اختلال بلع است. بلع و عضلات مری و گلو ارتباط گسترده‌ای با هم دارند چون اعصاب کاملا در حرکات عضلانی و مخاطی نقش موثری دارند. افرادی که مورد سوء استفاده جنسی، ذهنی قرار گرفته‌اند و کسانی که سابقه افسردگی دارند ممکن است دچار اختلال بلع عصبی شوند.

درمان اختلال بلع در بزرگسالان

اختلال بلع نشانه‌ی چه بیماری‌هایی است؟

مشکلات تیروئیدی

پرکاری و کم کاری تیروئید موجب تولید بیش از حد و یا کمتر از نیاز هورمون تیروئید میشود و اولین تاثیر این عارضه در بلع و سختی در قورت دادن آب دهان مشاهده میشود.

پارکینسون

پارکینسون یک اختلال مغزی است که باعث ایجاد لرزش و ناهماهنگی در اعصاب و عضلات میشود و به طبع میتواند بلع را هم مختل کند.

میاستنی گراویس

یک بیماری بسیار نادر است که عموما برای سنین کم اتفاق میفتد. میاستنی گراویس یک اختلال عصبی – عضلانی است که منجر به ایجاد ضعف در عضلات خاصی مثل عضلات حلق میشود.

درمان اختلال بلع در بزرگسالان

۱. دوری از استرس

اختلال بلع ریشه در اعصاب دارد و در اثر حمله‌های عصبی و استرس این عارضه بدتر میشود. بهترین و ساده‍‌ترین روش برای درمان این عارضه آرام نگه داشتن محیط است. بیمار اگر آرامش روانی داشته باشد، روند بهبود تسریع شده و کیفیت درمان بالا میرود.

۲. تغییر سبک زندگی

سبک زندگی سالم شامل رژیم غذایی صحیح، انجام حرکات ورزشی، گفتار درمانی، تمرینات بلع و … است که یک روند زمان‌بر ولی موثر در کیفیت درمان است.

۳. دستگاه vitalstim

دستگاه vitalstim یک سبک نوین در درمان اختلال بلع است. این دستگاه باعث ایجاد انقباض مصنوعی در عضلاتی میشود که در بلع دخیل هستند. این دستگاه یک دستگاه الکتروتراپی است که برای بیمارانی که سن بالایی دارند و ناتوانی در همکاری در آنها زیاد است بسیار کاربردی است.

درمان اختلال بلع در بزرگسالان

۴. جراحی ( لوله گاسترواستومی و استنت گذاری مری)

گاهی اختلال بلع به قدری شدید است که بیمار در اثر عدم تغذیه کافی، وزن شدیدی از دست میدهد و روش‌های درمان دیگر موثر نیست. در این بیماران باید لوله تغذیه با عمل جراحی تعبیه شود تا سرفه و خفگی حین غذا خوردن به حداقل برسد. انجام گاسترواستومی با روش اندوسکوپی صورت میگیرد.

روش استنت گذاری مری به ندرت استفاده میشود. عمدتا مخصوص بیمارانی است که دچار انسداد مری هستند که یک لوله فنری نازک برای جلوگیری از چسبندگی مری داخل مری قرار میدهند.

کلام اخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان اختلال بلع در بزرگسالان و علائم دیسفاژی مری پرداختیم.  اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازه‌های پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا