آمبولی بعد از عمل جراحی می‌تواند کشنده باشد !

آمبولی بعد از عمل جراحی

آمبولی بعد از عمل جراحی ‌، از مواردی است که پزشکان بعد از جراحی بسیار آن را محتمل میدانند. علائم آمبولی در ابتدا مشهود نیست و بیمار آن را با درد و تورم و کبودی و حالات ناشی از جراحی اشتباه میگیرد. آمبولی بعد از عمل جراحی قابل پیشگیری است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی آمبولی بعد از عمل جراحی و علائم آمبولی‌، با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

آمبولی چیست؟

قبل از بررسی آمبولی بعد از عمل جراحی‌، بهتر است با چیستی این عارضه و علائم آمبولی آشنا شویم. درمان آمبولی زمانی میسر میشود که راه‌های تشخیص و علائم آمبولی را بدانید. آمبولی‌، اصطلاح علمی یک لخته خون است که در رگ‌های عمقی بدن در حال حرکت است. البته که وجود لخته خون در ورید‌ها امری طبیعی نیست بلکه این لخته ممکن است در اثر جراحت جراحی و یا بیماری خاصی مثل مشکلات انعقادی ژنتیکی ایجاد شده باشد. در واقع این عارضه‌، گرفتگی ناگهانی سرخرگ است که در سرخرگ آئورتی و سرخرگ پا و سرخرگ ریوی بیشتر مشاهده میشود.

این لخته خون یا اصطلاحا ترومبوآمبولی در بدن میتواند وارد ریه شده و اصطلاحا آمبولی ریه ایجاد کند. در ادامه به آمبولی ریه بیشتر خواهیم پرداخت.

آمبولی بعد از عمل جراحی

علائم آمبولی چیست؟

شناخت علائم آمبولی میواند به شما کمک کند تا در درمان به موقع موفق باشید. احتمال مرگ در اثر عارضه‌ی آمبولی بسیار بالاست و این مرگ‌ها بصورت ناگهانی اتفاق می‌افتد. در ادامه به علائم آمبولی خواهیم پرداخت.

  1. لخته خون اولین نمایشش بر پوست خواهد بود که بصورت کبودی است. کبود شدن نوک انگشتان، لب و احساس سنگینی در تنفس به واسطه‌ی کم شدن اکسیژن
  2. تب و افزایش ناگهانی حرارت بدن
  3. تعریق شدید و احساس گیجی و سبک‌سری
  4. احساس درد در قفسه سینه که نشان از آمبولی ریه دارد.
  5. سرفه‌های شدید و ناگهانی و گاها همراه با خلط خونی که نشان از آمبولی ریه دارد.
  6. تغییر صدای قلب و ایجاد ایراد در ریتم قلب و گاهی بالا رفتن ضربان قلب همراه با تنگی نفس
  7. در موارد شدید سنکوپ و غش کردن و یا بی حالی ناگهانی در بیمار دیده میشود.

علت آمبولی چه میتواند باشد؟

در ایجاد آمبولی در بدن، فاکتورهای زیادی دخیل هستند اما در ادامه رایج‌ترین دلایل ایجاد آمبولی را بررسی خواهیم کرد.

  • کاهش و یا افزایش فاکتورهای انعقادی خون بواسطه‌ی بیماری‌هایی مثل سرطان و یا دارو‌هایی مثل قرص‌های ال دی و یا حتی علت‌های ژنتیکی مثل نقص در ژن فاکتور‌های انعقادی خون
  • آسیب دیدگی رگ‌های اصلی رایج‌ترین دلیل آمبولی هستند. شکستگی‌هایی که به شریان‌ها آسیب برساند مثل شکستگی ساق پا، زانو، لگن و … میتواند باعث آمبولی شود.
  • ورود هوا به خون، نشت مایع مغز استخوان ناشی از شکستگی استخوان، وجود تومور در بدن و … میتواند از عوامل آمبولی باشد.
  • انجام جراحی استخوان که با شریان‌های اصلی در ارتباط بوده و یا شکستگی‌های استخوان که نیاز به جراحی پیدا کرده از مواردی است که احتمال آمبولی را زیاد میکند.

روش‌های تشخیص آمبولی

افراد باید علائم آمبولی را جدی بگیرند و سریعا به پزشک مراجعه کنند. پزشک با شک بر عارضه‌ی امبولی آزمایش خون، اسکن ریه، سونوگرافی، تصویربرداری هسته‌ای و … را جهت تشخیص قطعی توصیه میکند.

چه عواملی باعث افزایش احتمال بروز آمبولی می‌شود؟

بطور کلی افرادی که سن بالا دارند، سابقه‌ی آمبولی در گذشته و یا در نزدیکانشان دارند، کسانی که در ناحیه‌ی پایین تنه جراحی‌های سنگین انجام داده‌اند، زنان حامله، بیماران کبدی، افرادی که در سفر‌های طولانی هوایی هستند و یا شغلشان این است، کسانی که دست و پاشان شکسته و گچ گرفتگی‌های طولانی مدت دارند و همچنین افرادی که داروهای هورمونی مصرف میکنند، در دسته‌ی افرادی هستند که احتمال بروز آمبولی در آنها بیشتر است.

کسانی که یکسری فاکتور‌ها اعم از چاقی، بی تحرکی، مصرف سیگار، مصرف مشروبات الکلی، مصرف غذاهای چرب و مصرف بی رویه‌ی داروهای هورمونی را رعایت نمیکنند، بیشتر گرفتار عارضه و علائم آمبولی میشوند.

آمبولی بعد از عمل جراحی

عمل جراحی بخصوص عمل‌های جراحی با زمان‌های طولانی میتواند شانس ابتلا به عارضه‌ی آمبولی را افزایش دهد. هر عمل جراحی با عروق و خون در ارتباط است و همچنین بعد از جراحی فرد باید در رختخواب خود استراحت کرده و این مورد باعث کند شدن جریان خون در رگ‌ها شده و احتمال لخته شدن خون در این موارد بیشتر از افراد سالم است. ۲ الی ۱۰ روز بعد از جراحی احتمال آمبولی بالاست که در این چند روز پزشک با تجویز جوراب واریس و یا بانداژ و برخی داروهای ضد انعقادی، تا حدودی از این احتمال جلوگیری میکند.

درمان آمبولی

ویتامین K در بدن میتواند یک فرایند انعقادی ایجاد کند، شلغم، اسفناج، کاهو، جعفری دارای ویتامین K هستند. افرادی که دچار آمبولی شده‌اند، میتوانندورزش سبک مثلشنا، پیاده روی را پیش بگیرند و در مصرف آب هر ۶ ساعت یک بار یک لیوان برای درمان کمک بگیرند. کسانی که دچار آمبولی شده‌اند در غذاهایشان باید زردچوبه مصرف کنند.

آمبولی بعد از عمل جراحی

مصرف داروهای ضد انعقاد مثل وارفارین، هپارین و … مانع تشکیل لخته در خون شده و یکی از راه‌های درمان آمبولی میباشد. گاهی در شرایط اورژانسی، استفاده از داروهای ترامبولیتیک که کارشان حلال لخته است توصیه میشود اما نباید بصورت مداوم مصرف شود چون باعث خون ریزی‌های حاد میشود پس فقط در موارد حاد قابل استفاده هستند.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب همراه بودید. در این مقاله به آمبولی بعد از عمل جراحی و علائم آمبولی اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این باره تجربه‌ای دارید برای ما نیز بنویسید. اگر در این باره اطلاعاتی دارید برای ما نیز بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید‌.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا