برای تقویت بینایی چه بخوریم یکی از مکررترین سوالاتی است که از چشم پزشکان میکنند. چشمهای دروازهی ادراک انسان است و فرد با احساس کوچکترین ناخوشی در چشمهایش، کیفیت زندگیاش دچار اختلال میشود. این مقاله بهاین موضوع که برای تقویت بینایی چه بخوریم اختصاص دارد. پس با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
آشنایی با ساختار چشم
قبل از بررسی اینکه برای تقویت بینایی چه بخریم بهتر است با سیستم چشم آشنا شویم. چشم یک ساختمان منحصر به فردی دارد که اجزای ملتحمه، قرنیه، عنبیه، مردک، عدسی، صلبیه، مشیمیه، شبکیه، پلک، مژه با هم منجر به ایجاد یک تصویر بی نقص و بینایی نهایت شفاف میشود. چشم عنصر اصلی یکی از حسهای پنجگانه یعنی بینایی است.
اجزای چشم هر کدام به یک کار مشغول هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت
قرنیه عضوی آشنا در چشم است که حتما عمل لیزیک قرنیه به گوشتان خورده است. این عضو از چشم است که در اثر اختلالات دچار ضعیفی میشود. در اقع قرنیه یک لایه شفاف جلوی چشم است که برای ایجاد دید درست، نور را عبور میدهد.
مردمک یک سوراخ در مرکز عنبیه است که نور عبوری را کنترل میکند این کار با اتساع و انقباض انجام میدهد.
عنبیه قسمت رنگیه چشم است که پشت قرنیه قرار دارد که به رنگهای آبی و سبز و قهوهای و … دیده میشود. جالب است بدانید هر فرد عنبیه منحصر به فرد خودش را دارد دقیقا مثل اثر انگشت!
عدسی وظیفهی متمرکز کردن نور بر شبکیه را دارد. این عضو باعث میشود اشیا دور و نزدیک به خوبی دیده شود. عملکرد عدسی بعد از سن ۴۰-۵۰ سالگی تغییراتی میکند که تحت عنوان پیرچشمی از آن یاد میشود. همچنین آب مروارید نیز از نشانههای شایع بیماریهای چشمی مربوط به عدسی است.
انواع بیماری های چشمی
برای تقویت بینایی چه بخوریم که به انواع بیماری های چشمی دچار نشویم؟ بیماری های چشمی از یک سنی به بعد رایج است و در حد معمول درمان نیز دارند. در ادامه به چند مورد از رایجترین آنها اشاره خواهیم کرد.
۱. پیرچشمی
پیر چشمی یکی از رایجترین انواع بیمماری های چشمی است. به دلیل بالا رفتن سن، عدسی قابلیت تطابق پذیریاش را از دست میدهد در نتیجه فرد اجسام نزدیک را واضح نمیبیند. این اختلال از سن ۴۰-۵۰ سالگی آغاز میشود.
درمان پیرچشمی اغلب تجویز عینک مناسب، تغذیهی مناسب و ورزش است. در پیرچشمی برای تقویت بینایی چه بخوریم ؟ عسل، روغن زیتون، سیر، دارچین، سایه دانه، زنجبیل میتوند موثر باشد.
۲. دوربینی
دوربینی در دسته عیوب انکساری چشم قرار میگیرد. در این اختلال فرد دور را به خوبی میبیند ولی در دید اشیا نزدیک دچار مشکل است. این مشکل به دلیل کم بودن تحدب قرنیه ایجاد میشود. درمان این اختلال با عینکهایی با عدسی محدب، لیزیک قرنیه و یا استفاده از لنز تماسی ممکن است.
در اختلال دوربینی برای تقویت بینایی چه بخوریم ؟ غذاهای سرشار از ویتامین A,B,C توصیه میشود و مصرف جگر، کره، خامه، ماهی، صیفی جات، میوهها مثل زردالو توصیه میشود.
۳. نزدیک بینی
نزدیک بینی هم در دستهی عیوب انکساری چشم قرار دارد. در این اختللال فرد نزدیک را به خوبی میبیندد ولی در دیدن اشیا دور دچار مشکل است. این اختلال از رایج ترین انواع بییماری های چشمی در زنان آسیایی است. نزدیک بینی به علت زیاد بودن تحدب عدسی چشم ایجاد میشود. میتوان گفت این بیماری ارثی است و با عینکی که عدسی مقعر داشته باشد قابل جبران است.
در اختلال نزدیک بینی برای تقویت بینایی چه بخوریم ؟ رژیم غذایی حاوی ویتامینهای A,C,E ، سبزیجات با برگهای سبز پررنگ مثل اسفناج، کلم بروکلی و … ، ذرت، هویج، سیب زمینی شیرین، طالبی و گرمک، گوجه فرنگی، تخم آفتاب گردان، آووکادو، گوشت گاوی که با چمن تغذیه شده باشد توصیه میشود.
۴. آب مروارید
شایعترین بیماری های چشمی در سنین ۴۰-۷۰ سالگی آب مروارید است. در این بیماری تاری در عدسی رخ میدد و بینایی فرد دچار اختلال میشود. این بیماری با یک جراحی سرپایی ظریف در مراحل ابتدایی قابل درمان است. علت عمدهی این بیماری کهولت سن است ولی اشعه یونیزه ناشی از تلویزیونهای قدیمی، تماس با نور آفتاب، نقص مادرزادی، مصرف طولانی داروهای کورتونی و … نیز از دلایل ابتلا به آب مروارید هستند.
در آب مروارید برای تقویت بینایی چی بخوریم ؟ تغذیه بعد از عمل برای افرادی که آب مرواریدشان را جراحی کردهاند بیشتر اهمیت دارد. مواد غذایی شامل آنتی اکسیدان مثل انواع ویتامین C, E ، بتاکاروتن، سلنیوم، امگا۳ مثل ماهی بریا این افراد توصیه میشود. آووکادو، گردو، زغال اخته، هویج و چای سبز نیز موثر است.
چه عواملی باعث بروز انواع بیماری های چشمی میشود؟
ضعیفی از رایجترین انواع بیماری های چشمی است که سنین پایین ابتدا با تنبلی چشم آغاز میشود. عدم تغذیه مناسب، استفاده بیش از حد موبایل و تماشای بی رویه تلویزیون و عدم رعایت حد فاصلهی نشستن از تلویزیون و کامپیوتر از عواملی است که باعث ایجاد بیماری های چشمی در سنین و پایین و زمینه ساز آسیبهای جبران ناپذیر در سنین بالا میشود.
سیگار کشیدن، عدم نوشیدن آب کافی، کم خوابی و بی خوابی و شب کاریهای طولانی مدت، عدم استفادهی عینک آفتابی در برابر نور خورشید، مالش مکرر چشمها، عدم رفع خشکی چشم و فرو بردن اشیا به چشم و … نیز از عوامل بروز انواع بیماری های چشمی است.
برای تقویت بینایی چه بخوریم ؟ روشهای پیشگیری از ضعیفی چشم
ویتامین
ویتامین A مشهورترین ویتامین برای تقویت چشم است. ویتامین A میتواند پرتوهای نور را به تصویری که شما میبینید تبدیل کند. این ویتامین میتواند از خشکی چشم جلوگیری کند و رطوبت کافی را ایجاد کند. هویج، زردآلو، سیب زمینی شیرین دارای ویتامین آ است.
ویتامین C چشم را از آسیبهای مخرب محافظت میکند. این ویتامین به ترمیم سلولهای آسیب دیده ناشی از آلودگی و دود و اشعه میپردازد و آب مروارید را به تاخیر میاندازد. لیمو، پرتقال، گوجه، توتفرنگی و مرکبات سرشار از ویتامین C هستند.
ویتامین E به سلامت سلولهای چشم کمک میکند و در آووکادو، بادام، تخمه آفتابگردان، دانه کتان و دانه چیا و شاهدانه وجود دارد. ویتامین E در آجیل وو حبوبات نیز به وفور یافت میشود.
اسیدهای چرب
امگا۳ یک اسید چرب مقوی است. در جواب اینکه برای تقویت بینایی چه بخوریم، یک جواب قطعی اسید چرب امگا۳ است. این ماده مغذی در ماهیهای آب سرد وجود دارد مثل قزل آلا، سالمون، ساردین و … . امگا۳ بر عملکرد غدد اشکی موثر است پس از خشکی چشم جلوگیری میکند.
آنتی اکسیدان
رنگدانهها یکی از انتی اکسیدان های مهم در طبیعت هستند. لوتئین، گزانتین، کاروتن و … از این رنگدانهها هستند. اینها میتوانند چشم را از بیماری ماکولا محافظت کنند. این رنگدانهها در اسفناج، کلم سبز، کاهوی رومی، شلغم، نخود فرنگی و … یافت میشود.
مواد معدنی
زینک یک ماده معدنی موثر در جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری های چشمی است. زینک میتواند از شبکیه مراقبت کند. از طرفی علاوه بر زینک، مس نیز از عناصر مهم است که در تشکیل گلبول قرمز خون نقش دارد. این عناصر در لوبیای چشم بلبلی و قرمز به فراوانی یافت میشود. گوشت پرندگان و گوشت قرمز سرشار از زینک هستند.
آب
نوشیدن آب برای سلامت چشمها بسیار توصیه میشود. اگر آب کافی را برای بدنتان تامین کنید میتوانید از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری کنید. رطوبت کافی چشمانتان برای سلامت آنها کفایت میکند.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به انواع بیماری های چشمی اشاره کردیم. در این مطلب همچنین بیان کردیم که برای تقویت بینایی چه بخوریم. اگر این مقاله برایتان مفید و کاربردی بوده است؛ نظراتتان را با ما به شتراک بگذارید. اگر در این رابطه، تجربهای دارید؛ برایمان بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.