درمان مسمومیت غذایی در منزل در صورتی که حاد نباشد؛ امکان پذیر است. فقط باید علائم مسمومیت غذایی را از سایر علائم تشخیص دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان مسمومیت غذایی در منزل و بررسی علائم مسمومیت غذایی با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
مسمومیت غذایی چیست؟
مسمومیت غذایی در واقع بیماری ناشی از غذا است . وقتی فردی غذای آلوده مصرف میکند؛ دچار مسمومیت غذایی میشود. این آلودگی در غذا میتواند منشا قارچی، باکتریایی و یا انگلی داشته باشد.مسمومیت غذایی صرفا به معنای آلوده بودن خود غذا نیست ممکن است ظرفی که در آن غذا سرو میشود آلوده باشد و این آلودگی به خود غذا منتقل شود. مسمومیت غذایی یک مسئله و یک بیماری خود محدود شونده است. خود محدود شونده به معنای آنکه خودش کم کم بهبود پیدا میکند.
گاهی علائم مسمومیت غذایی خیلی حاد است که در خانه بهبود پیدا نمیکند. معمولا مسمومیت غذایی که همراه با گرمازدگی باشد؛ بسیار شدیدتر از آلودگی معمولی بروز میکند. شدت مسمومیت غذایی در کودکان، سالمندان، کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند و افرادی که گوارش حساسی دارند؛ بیشتر است.
تفاوت مسمومیت غذایی و آنفولانزای گوارشی در چیست؟
آنفولانزای گوارشی ( گاستروانتریت ) و بیماری ناشی از خوردن غذای آلوده؛ هر دو عفونت گوارشی هستند. در هر دوی این بیماریها معده و روده کوچک دچار التهاب و عفونت میشوند. بروز علائم مسمومیت غذایی و آنفولانزای معده نشان دهندهی آن است که سیستم ایمنی بدن در تلاش برای مقابله با عفونت فعال موجود در روده کوچک و معده است.
پس در نتیجه میتوان گفت علائم مسمومیت غذایی و آنفولانزای گوارشی یکسان است. تنها تفاوت فاحش بین این دو آن است که مسمومیت غذایی در اثر مصرف غذای آلوده وارد بدن بیمار میشود ولی آنفولانزای گوارشی ممکن است منشا و عوامل دیگری هم داشته باشد.
چه کسانی بیشتر از سایرین در معرض مسمومیت غذایی قرار میگیرند؟
بروز علائم مسمومیت غذایی بسته به قدرت دفاعی بدن در هر فرد میتواند متفاوت باشد. عمدتا گروههایی که در ادامه نام میبریم بیشتر از سایرین در معرض خطر مسمومیت غذایی هستند:
- کودکان با رنج سنی ۵ و زیر ۵ سال
- سالمندان و افرراد بالای ۶۵ سال
- کسانی که دچار بیماریهای مزمن مثل سرطان، بیماریهای خود ایمنی مثل ام اس هستند.
- افرادی که داروهای خاص مثل داروهای سرکوب کننده ایمنی بدن را مصرف میکنند.
چه آلایندههایی باعث مسمومیت غذایی میشوند؟
عوامل زیادی میتواند در بروز علائم مسمومیت غذایی موثر باشد. آلایندهها میتواند باکتری، ویروس، قارچ، سموم و مواد شیمیایی خاصی باشد. در ادامه به چند مورد از آنها خواهیم پرداخت:
۱. باکتری سالمونلا
سالمونلا رایجترین عامل مسمومیت غذایی است. سالمونلا در تخم مرغ خام یا نیم پز، گوشت نیم پز و غذاهای فراوری شده وجود دارد. سالمونلا باعث ایجاد التهاب در روده کوچک میشود و اسهال و استفراغ به همراه دارد.
۲. باکتری ای کلای
E.coli در گوشت نیم پز و سبزیجات خام وجود دارد. این باکتری سمی تولید میکند که مستقیم روده باریک را هدف قرار داده و التهاب ایجاد میکند.
۳. نوروویروس
نوروویروس در صدف نیم پز، میوههای تازه و سبزیجات برگ دار وجود دارد. این ویروس میتواند هم باعث بروز علائم مسمومیت غذایی شود و هم یکی از عوامل آنفولانزای گوارشی است.
۴. کمپیلوباکتر
این باکتری ناراحتی شدید گوارشی ایجاد میکند و تا هفتهها در سیستم گوارشی باقی میماند. این باکتری در آب آلوده، شیر نجوشیده و خام، گوشت نپخته ماکیان و تخم مرغ نیم پز به وفور وجود دارد. این باکتری در موارد حاد باعث اسهال خونی شده و اگر در درمان مسمومیت غذایی در منزل اهمال کاری شود ممکن است حتی کشنده باشد.
علائم مسمومیت غذایی
- ضعف بدنی
- تب
- سردرد
- درد معده
- تهوع
- استفراغ
- اسهال
- کرامپ شکمی
- اسهال خونی
- سرگیجه یا حس سبکی در سر
- تاری دید
- هذیان
- ادرار تیره یا کمبود ادرار
روشهای درمان مسمومیت غذایی در منزل
۱. چند ساعت غذایی نخورید.
بهترین درمان مسمومیت غذایی در منزل آن است که تا چند ساعت چیزی نخورید تا معدتان سبک شود. وقتی ورودی معده آرام بگیرد علائم استفراغ و تهوع بعد از مدتی بهبود پیدا میکند. در این بازه زمانی که شما چیزی نمیخورید؛ آلایندهها راه خروج خودشان را پیدا میکنند و علائم بهبودی حاصل میشود.
۲. آب ازدست رفته بدنتان را جبران کنید.
علائم مسمومیت غذایی با استفراغ و اسهال همراه است. این واکنش ایمنی بدن نسبت به آلایندههاست. دراثر اسهال و استفراغ، آب زیادی از بدن خارج میشود. بهتر است به آرامی تکهای یخ را بمکید. از نوشیدنیهای بدون کافئین استفاده کنید. این کار باعث شده آب از دست رفته بدن جبران شده و معده پاکسازی شود.
۳. پروبیوتیک مصرف کنید.
پروبیوتیک در هضم غذا بسیار کمک کننده است. محصولات لبنی کم چرب و پروبیوتیک دار را در رویهی غذایی خود بیاورید. نان تست، برنج، ماست پروبیوتیک کم چرب میتواند کمک کننده باشد. اما اگر با این موارد هم احساس حالت تهوع و استفراغ داشتید؛ از مصرف آنها دست بکشید.
۴. غذاهای مفید مصرف کنید.
از مصرف غذاهای سنگین پرهیز کنید. آب میوه رقیق، موز، نان تست، پوره سیب زمینی و نوشابههای بدون کافئین میتوانند گوارش شما را بهبود ببخشند و سنگینی را در معده ایجاد نمیکنند.
۵. زغال فعال استفاده کنید.
زغال فعال یک پودر سیاه و بی بو و بی مزه است. این ماده از دستگاه گوارشی جذب خون نمیشود. میتوانید این ماده را بصورت محلول در آب بنوشید تا پاکسازی معده و روده کوچک را اغاز کند.
۶. نعناع مصرف کنید.
نعناع هم بصورت گیاه و هم بصورت عرق نعناع قابل استفاده است. نعناع موثرترین عنصر در رفع علائم مسمومیت غذایی است. از قدیم عرق نعناع برای درمان مسمومیت در منزل استفاده میشد. امروزه خود نعناع بصورت تازه و خشک، عرق نعناع و حتی قرص نعنا و آدامس نعنایی حالت تهوع را بصورت چشمگیری کاهش میدهد.
۷. عسل مصرف کنید.
عسل ضد قارچ، ضد باکتری و دارای انتی اکسیدان قوی است. میتوانید عسل را خالی، همراه با آب، در چای برای درمان مسمومیت غذایی در منزل استفاده کنید.
۸. موز بخورید.
موز حاوی پتاسیم فراوانی است. وقتی فردی دچار مسمومیت غذایی میشود، پتاسیم در بدنش افت میکند. برای جبران کمبود پتاسیم توصیه میشود؛ موز بخورید. بهتر است موز رسیده و یا اگر مزاج شما سازگار است؛ موز پخته شده مصرف کنید.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان مسمومیت غذایی در منزل و علائم مسمومیت غذایی اشاره کردیم. اگر در این باره اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است، نظراتتان را برای ما بنویسید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید. برای مشاهدهی مقالات و تازه های پزشکی از وبلاگ سایت ما بازدید کنید.