درمان تخمدان پلی کیستیک یکی از دغدغههای جوانان امروز است که با توجه به سبک زندگی نامناسبی که در جامعه رایج شده است؛ این سندروم به وفور دیده میشود. پی کیستیک شدن تخمدان نشان از اختلال در عملکرد این اندام داخلی دارد. در ادامه به درمان تخمدان پلی کیستیک خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
تخمدان پلی کیستیک چیست؟
قبل از درمان تخمدان پلی کیستیک بهتر است با چیستی این بیماری آشنا شویم و در پی پیشگیری از آن باشیم. سندروم تخمدان پلی کیستیک بین مردم به نام تنبلی تخمدان شناخته میشود. این سندروم هنگامی در زنان ظاهر میشود که در هورمونهای جنسی و سوخت و ساز بدن اختلال ایجاد شود.
اختلالات متابولیکی و عدم تعادل در هورمونهای استروژن، پروژسترون، LH و FSH و همچنین اختلال در تولید انسولین میتواند نشانههای شروع سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد.
عملکرد طبیعی تخمدان چگونه است و با ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک چه تغییراتی در کارکرد آن ایجاد میشود؟
از ابتدای تولد، وقتی نوزاد دختر متولد میشود؛ با یک دخیره فولیکولی تخمدانی زاده میشود که این فولیکولها حاوی تخمک است. در بلوغ دختر، فولیکول رشد میکند و علائم ثانویه جنسی مثل بروز دوران قاعدگی منجر به فعالیت طبیعی تخمدان میشود.
هر ماه تعدادی از این فولیکولها با تخمک درونشان، در اثر هورمونهای زنانه مترشحه از هیپوتالاموس، رشد میکنند و طی یکسری عملکردهایی، تخمک درون فولیکولها آزاد میشود. اگر این تخمک در معرض اسپرم قرر گیرد، تحت شرایط کنترل شده؛ باروری صورت میگیرد. در غیر اینصورت میزان ترشح هورمون جنسی کاهش یافته و سیکل قاعدگی بعدی اتفاق میافتد. فردی که دچار سندروم تخمدان پلی کیستیک شده است؛ تخمک آزاد نمیشود.
به این ترتیب تجمع مایع فولیکولی و عدم تخمک گذاری، منجر به تغییر شکل تخمدان و نازایی میشود. برای درمان تخمدان پلی کیستیک باید اختلالات قاعدگی را بررسی کنید. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، فاصله بین دو دوره پریودی آنها، از ۳۵ روز الی سه ماه متغیر است.
عواملی که منجر به تخمدان پلی کیستیک میشود
تغییرات هورمونی از مهمترین عوامل تخمدان پلی کیستیک است. اختلالات ژنتیکی، اختلال غدد فوق کلیه، اختلالات تیروئیدی ، مصرف یکسری داروهای هورمونی، افزایش هورمونهای مردانه در بانوان و همچینین اختلالات کبدی و انسولین نیز از عوامل تاثیر گذار در ابتلا زنان به این بیماری است.
در واقع این سندروم نوعی بیماری متابولیکی است چون ارتباط مستقیم با متابولیسم و سوخت و ساز بدن دارد. برای مثال، افراد چاق بیشتر به این بیماری مستعد هستند؛ اگرچه این بیماری در افراد لاغر هم دیده میشود.
علائم تخمدان پلی کیستیک
برای درمان تخمدان پلی کیستیک لازم است تشخیص درست را بر مبنای بروزعلائم در نظر بگیرید. این علادم یک محور اصلی دارد که شامل :« اختلال قاعدگی، وجود کیست در تخمدان و وجود موی زائد و ضخیم روی بدن ». البته در کنار این موارد، یکسری علائم دیگر وجود دارد که به تشخیص تنبلی تخمدان قوت میبخشد. در ادامه بطور کامل به آنها خواهیم پرداخت.
۱. پریودی نامنظم
سیکل نرمال قاعدگی در یک خانم بالغ هر ۲۸ روز یکبار است. در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان این سیکل طولانی میشود و به بیش از ۳۵ روز میکشد و گاها طولانی شدن سیکل به بیش از ۳ ماه نیز میرسد. این افراد باید نسبت به احتمال و درمان تخمدان پلی کیستیک اقدام کنند.
۲. کیست تخمدانی
از دقیقترین روشهای بررسی وجود کیست در تخمدان، سونوگرافی است. اگر در هر تخمدان ۹ کیست به ابعاد ۱۰ سانتی متر مکعب گزارش شود؛ میتوان گفت فرد به تنبلی تخمدان مبتلاست.
۳. افزایش هورمونهای مردانه در بانوان
رویش مو در بدن زنان تا حدودی نرمال است. ولی اگر این مو ها ضخیم باشد و در نواحی مثل چانه، لب، سینه، بالا و پایین ناف و ران و بازوها، میتواند از نشانههای تنبلی تخمدان باشد. به این موهای ضخیم، هیرسوتیسم میگویند. وجود اینها نشانهی افزایش هورمونهای مردانه است. البته باید بررسی شود که فرد هیرسوتیسم ایدیوپاتیک مبتلا نباشد. این بیماری با سندروم تخمدان پلی کیستیک متفاوت است.
این ۳ موردی که بیان شد، از علائم بارز این بیماری است. اما علاوه بر اینها، مشاهدهی چاقی، مقامت بدن به انسولین نیز میتواند از نشانههای این بیماری باشد و فرد باید برای درمان تخمدان پلی کیستیک اقدام کند.
اقدامات لازم برای درمان تخمدان پلی کیستیک
با مشاهدهی این علائم باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک مد نظر با دستور آزمایش خون هورمونی، بررسی آکنههای بدن و نوع موهای رشد کره روی بدن و سونوگرافی شکم و لگن و تخمدان به شما در درمان سریعتر کمک میکند.
پزشکان در اولین قدم از بیمار تقاضای تغییر سبک زندگی را میکنند تا فرد به تغذیه سالم روی بیاورد. از عوارض طولانی مدت این سندروم بروز مشکلات قلبی-عروقی و دیابت و مشکلات تیروئیدی است. پس درمان تخمدان پلی کیستیک باید به موقع صورت بگیرد.
از روشهای درمان تنبلی تخمدان به شرح زیر هستند:
- استفاده از داروهای هورمونی مناسب که البته اگر سابقه سرطان، به خصوص سرطان سینه در خانواده دیده شده، توصیه میشود از این داروها استفاده نشود. از رایجترین داروهای این بیماری قرصهای ضدبارداری مثل انواع پروژسترون و داروهای کاهنده قند مثل مت فورمین و قرصهای هورمونی مثل اسپیرونولاکتون است.
- تحرک و ورزش برای از بین بردن چربی که اطراف تخمدان را فرا گرفته است میتواند در درمان تخمدان پلی کیستیک به شما کمک کند.
- در از بین بردن موهای زائد ضخیم باید از لیزر استفاده کنید. البته از برطرف شدن مشکل تنبلی تخمدان خود اطمینان حاصل کنید و بعد برای لیزر اقدام کنید.
کلام اخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان تخمدان پلی کیستیک پرداختیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این موضوع تجربهای دارید برای ما نیز بنویسید.پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.