تغذیه مناسب برای نقرس و کنترل این بیماری

تغذیه مناسب برای نقرس

تغذیه مناسب برای نقرس یکی از سوالات پر تکراری است که در میان سالمندان مشاده می‌شود. بهترین تغذیه را کسی انتخاب میکند که با این بیماری تا حدود زیادی آشنایی داشته باشد. با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید تا با بیماری نقرس و تغذیه مناسب آن بهتر آشنا شوید.

بیماری نقرس چیست؟

قبل از بررسی تغذیه مناسب برای نقرس بهتر است با چیستی این بیماری آشنا شوید. نقرس با نام بین المللی Gout نوعی بیماری مفصلی است. نقرس زمانی ایجاد می‌شود که اسید اوریک در خون افزایش پیدا کند؛ در پی افزایش اوریک اسید، یکسری بلور‌های اسیدی در مفاصل جمع می‌شوند که این بلور‌ها عامل اصلی درد در مفاصل هستند.

حملات نقرسی بصورت ناگهانی آغاز شده و با درد شدید همراه است تا حدی که فرد را میتواند زمین‌گیر کند. اسید اوریک به خودی خود نمیتواند در بدن تجمع کند چون مقدار زیادی از آن از کلیه‌ها دفع می‌شود. ولیبدن فرد مبتلا به نقرس نمیتواند میزان دفع اسید اوریک را کنترل کند پس در خون افزایش پیدا میکند.

میتوان گفت بهترین راه درمان برای بیماران نقرس استفاده از تغذیه مناسب برای نقرس است طوری که اسید اوریک در خون افزایش پیدا نکند. پزشکان تغذیه مناسب برای نقرس را مصرف غذاهای کم پوریم میدانند که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهیم شد.

تغذیه مناسب برای نقرس و کنترل آن چگونه است؟

غذاهای کم پورین چیست؟

پورین یک نوع اسید آمینه است که در همه موجودات زنده وجود دارد. اسید اوریک حاصل است تجزیه‌ی این اسید‌های آمینه است. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند؛ افراد مبتلا به نقرس از رژیم غذایی کم پورین استفاده کنند.

پورین در گوشت صدف، گوشت قرمز، نوشیدنی‌هایی با فروکتوز بالا و نوشیدنی‌های الکلی یافت می‌شود. با کنترل مصرف این مواد، تولید اسید اوریک در بدن حدود ۱۵ درصد کنترل می‌شود.

بهترین رژیم غذایی برای نقرس چیست؟

تغذیه مناسب برای نقرس امروزه از سیستم رژیم غذایی DASH پیروی میکند. این نوع رژیم از فشار خون بالا جلوگیری میکند. این رژیم غذایی بر مصرف سبزیجات، میوه، غلات، گوشت سفید، لبنیات کم چرب، غذاهای دریایی کم چرب مثل ماهی و مغزیجات تمرکزم میکند.

مصرف لبنیات در بیماران مبتلا به نقرس چگونه است؟

مصرف لبنیات کم چرب مثل شیر، پنیر و ماست کم چرب در حد متوسط بلامانع است و حتی میتواند در کم کردن بلوهای اسید اوریک در بدن تاثیر گذار باشند.

آیا رژیم غذایی لاغری در درمان نقرس اثر گذار است؟

در کنار تغذیه مناسب برای نقرس‌، استفاده از رژیم غذایی لاغری بسیار کمک کننده است. کاهش وزن به دفع بیشتر اسید اوریک در بدن کمک میکند و حتی از حملات احتمالی نقرس جلوگیری میکند. اما افراد مبتلا به نقرس باید زیر نظر پزشک متخصص تغذیه، رژیم غذایی خود را رعایت کنند.

مضرترین مواد غذایی برای بیماران نقرس چیست؟

  • گوشت مربوط به اندام مثل جگر، قلوه، مغز و … گوسفند
  • غذاهای فراوری شده مثل سوسیس، کالباس و …
  • گوشت قرمز مثل گوساله، قرقاول، گوزن و …
  • کربوهیدرات غیر طبیعی مثل ماکارونی، کیک، شیرینی و نان حجیم شده، نان سفید مثل نان باگت و …
  • نوشیدنی‌های شیرین مثل لیموناد، آبمیوه‌های صنعتی و …
  • الکل و مشروبات الکلی مثل آبجو و …
  • غذاهای دریای خاص مثل صدف، هشت پا، خرچنگ و …

آیا مصرف مواد غذایی دریایی برای مبتلایان به نقرس کاملا ممنوع است؟

انواع ماهی کاد، کولی، خالمخالی و ماهی روغنی کوچک مضر است و نباید مصرف شود. مصرف ساردین، صدف، شاه ماهی، گوش ماهی و … کاملا ممنوع است. در بین غذاهای دریایی؛ ماهی قزل آلا، میگو، صدف پورین کمی دارند ولی مصرف آن در مقادیر بسیار کم و جزئی مجاز است.

چه عواملی باعث ایجاد نقرس می‌شود؟

  • اضافه وزن و چاقی در سنین جوانی
  • مصرف الکل
  • فشار خون بالا
  • اختلال عملکرد کلیه‌ها
  • مشکلات مفصلی
  • مصرف زیاد خوراکی‌های حاوی اسید اوریکمثل گوشت قرمز، ماهی، قارچ، سیرابی و …
  • مصرف داروهای دیورتیک و آسپرین
  • وراثت و ژنتیک
  • جنس و سن ( نقرسدر مردان نسبت به زنان، شایع‌تر است. )
تغذیه مناسب برای نقرس

نقرس چگونه درمان می‌شود؟

نقرس در طب سنتی روش‌های درمان زیادی دارد. از این روش‌ها میتوان به عنوان درمان خانگی استفاده کرد. دمنوش‌های گیاهی موثر در نقرس وجود دارد. در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.

زنجبیل

زنجبیل به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و بر اسید اوریک‌های تجمع یافته در بدن اثر کند و منجر به دفع آنها شود. و همچنین میتواند التهاب و درد را نیز از بین ببرد. کافیست مقداری از آن را رنده کنیدو با آب جوش دم کنید.

کرفس

کرفس ادرار آور است و جز تغذیه مناسب برای نقرس محسوب می‌شود. کرفس میتواند التهاب را کم کند و اسید اوریک را از بدن دفع کند. دمنوش کرفس بری درمان مناسب است ولی زیاده روی در مصرف باعث آسیب به سلول‌های کبدی می‌شود.

آلبالو

تغذیه مناسب برای نقرس و بهترین دمنوش برای درمان، دم کردن آلبالو با هسته است. آلبالو اسید اوریک را از بدن دفع میکند و علائم نقرس را کاهش میدهد.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به تغذیه مناسب برای نقرس پرداختیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید برای ما بنویسید. اگر در این باره تجربه‌ای دارید با ما اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا