تشخیص زودهنگام علائم سرطان پروستات و پیشگیری از آن

علائم سرطان پروستات

علائم سرطان پروستات اگر در ابتدای بیماری تشخیص داده شود؛ میتوان از بروز بدخیم و تهاجمی آن پیشگیری کرد. سرطان پروستات رایج‌ترین سرطان بین مردان است و بلافاصله بعد از ابتلا، قابل تشخیص است.

پروستات از شایع ترین سرطان‌ها در مردان است که فقط مردان به آن دچار میشوند چون زنان غده پروستات ندارند. و همچنین در مقالات قبلی به علائم سرطان سینه بدخیم اشاره کردیم و گفتیم سرطان سینه در زنان شایع‌ترین است. برای مشاهده مقاله « علائم سرطان سینه بدخیم » اینجا کلیک کنید.

سرطان پروستات چیست؟

قبل از بررسی علائم سرطان پروستات‌، بهتر است ببینیم سرطان پروستات چیست؟ پروستات غده‌ای کوچک در پایین شکم مردان است. این غده زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادراری را احاطه کرده است. تنظیم پروستات بر عهده‌ی هورممون تستوسترون است. پروستات مایع منی را تولید می‌کند که مایع منی حاوی اسپرم است.

سرطانی شدن غده پروستات به معنای رشد غیر طبیعی و بدخیم سلول‌های آن است. این نوع از بیماری مانند سایر انواع سرطان، میتواند متاستاز کند و به سایر نواحی بدن سرایت کند.

انواع سرطان پروستات

علائم سرطان پروستات در انواع آن مشابه است. این نوع از cancer را آدنوکارسینوم میگویند. آدنوکارسینوم در بافت پروستات رشد میکند و میتواند منجر به ایجاد بیماری در سایر اعضای بدن نیز شود. این آدنوکارسینوم‌هایی که از پروستات منشا میگیرند، درد ریه، پانکراس، کلیه، استخوان نیز دیده شوند.
سرطان پروستات از نظر رشد به دو دسته تقسیم میشود:

  1. تهاجمی : به معنای رشد سریع و در بیشتر موارد بدخیمی
  2. غیر تهاجمی : به معنای رشد کند و یا نشانه‌ی بروز اولیه‌ی بیماری است

در نوع غیر تهاجمی دیده میشود که تومور رشد کندی دارد و این ممکن است نشانه خوش خیمی باشد و یا گاهی ممکن است رشد کند در ابتدای بیماری مشاهده شود و اگر درمان دیر اغاز شود؛ نوع غیر تهاجمی در مدت کوتاه به تومور متهاجم تبدیل شود.

تومور متهاجم پروستات میتواند منجر به سرطان متاستیک شود. این به معنای سرطانی کردن سایر سلول‌های بدن در سایر اعضا و اندام‌هاست.

علائم سرطان پروستات

علائم سرطان پروستات

علائم عمده‌ای مثل تکرر ادرار، اضطراب در ادرار، ادرار در شب، کاهش نیروی ادرار و نیاز فوری و اضطراری به ادرار از علائم سرطان پروستات است که دکتر دستور تست میدهد. علاوه بر این علائم، یکسری نشانه‌ها میتواند از نشانه‌های بروز این سرطان باشد؛ مثل یافتن خون در ادرار ( هماچوری )‌، یافتن خون در مایع منی، اختلال در نعوظ و… . ممکن است سرطان پروستات در مواردد پیشرفته‌تر و حاد، به استخوان راه پیدا کرده باشد که از نشانه‌های آن درد پشت و کمر است. بهترین راه پیشگیری از این بیماری، انجام غربالگری PSA و DRE است.

علائم سرطان پروستات به آناتومی این عضو بستگی دارد. لوله مجاری اداری از پروستات عبور میکند پس اگر فرد دچار سرطان شده باشد؛ بزرگ شدن و ملتهب شدن این غده از بارزترین نشانه‌هاست. به مرور مجاری اداری تخریب می‌شود و مانع جریان ادار می‌شود.

۱. تکرر ادرار

این مورد شایع‌ترین علائم است. مردان مستعد این سرطان هستند که در سنین میانسالی تا پیری باید به این مورد حساس باشند که در روز چگونه در چند بار ادرار می‌کنند. افرادی که قبل از بیرون رفتن از منزل حتما باید به دستشویی بروند و یا در سفر برای این کار زیاد ماشین را متوقف می‌کنند؛ دچار تکرر ادرار هستند که باید این مورد را علت‌یابی کنند.

۲. ادرار شبانه ( ناکچوریا )

در افراد سن بالا و مسن، نیاز به ادرار کردن در شب رایج است. این مورد نشانه قطعی سرطان پروستات نیست اما شک برانگیز است. ادرار شبانه در مردانی که دیابت دارند هم دیده می‌شود به همین دلیل باید از نظر قند و پروستات چک شوند. تعداد ادرار شبانه مهم است و باید با دکترتان درمیان بگذارید.

۳. مشکل در شروع ادرار

این مورد به این منظور است که فرد در وجود ادرار تردید دارد. این تردید فرقی ندارد در شرایط عجله‌ای باشد یا بدون عجله ! این علائم طوری است که مرد نمی‌داند که الان باید به دستشویی برود یا نه .

۴. کاهش نیروی ادرار

نیروی ادرار یعنی حفظ جریان ثابت در هنگام ادرار تا مثانه کامل خالی شود. اگر مردان دچار کاهش این نیرو شوند، ممکن است ادرار چکه کند و یا فرد احساس کند که مثانه‌اش هنز خالی نشده است. البته با افزایش سن تا حدودی این مشکل طبیعی است اما اگر تغییرات ناگهانی حس شود؛ باید با پزشک معالج مشورت شود.

۵. وجود خون در ادرار

هماچوری و یا ادرار خونی در سایر بیماری‌ها هم شایع است ولی در صورت بروز برای بررسی پروستات آزمایش می‌شود.

۶. وجود خون در مایع منی

هماتوسپرمی یا وجود خون در منی، از علائم سرطان پروستات است که در دسته نشانه‌های هشدار دهنده قرار میگیرد. خون در منی ممکن است قرمز روشن باشد و یا فقط یک صورتی کم رنگ مشاهده شود؛ در هر صورت باید به پزشک معالج مراجعه شود.

۷. اختلالات ناگهانی در نعوظ

اختلالات نعوظ میتواند از رایج‌ترین علائم سرطان پروستات باشد. اگر این اختلال به صورت ناگهانی اتفاق بیفتد، باید هشدار دهنده در نظر گرفته شود.

۸. درد در ناحیه کمر

بروز درد در ناحیه کمر، ناحیه تناسلی و دنده‌ها از علائم سرطان پروستات متاستیک است. این یعنی تومور متاستاز داده و در نواحی استخوان پخش شده است. این مورد در مراحل حاد بیماری مشاهده میشود.

۹. کاهش وزن غیر مستقیم

با پیش‌روی سرطان کاهش وزن غیر طبیعی در اثر کاهش اشتها و خستگی دیده می‌شود. این مورد خود می‌تواند باعث شود که بیمار از پا بیفتد.

چگونه از بروز سرطان پروستات پیشگیری کنیم؟

رژیم غذایی

استفاده از لبنیات و کلسیم، سبزیجاتی مثل کلم بروکلی و کلم پیج، ماهی، سویا، روغن‌های حاوی امگا۳ مثل روغ زیتون میتواند از بروز سرطان پروستات پیشگیری کند.

ورزش

ورزش‌های فیزیکی میتواند از بروز چاقی جلوگیری کند که در سایه این موضوع بروز علائم سرطان پروستات جلوگیری کند. روزی ۳۰ دقیقه ورزش برای پیشگیری از ابتلا به این سرطان بسیار کمک کننده است.

علائم سرطان پروستات

کلام آخر

ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید. در این مطلب به علائم سرطان پروستات و روش‌های پیشگیری از بروز آن اشاره کردیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید؛ با ما به اشتراک بگذارید؛ اگر در این موضوع تجربه‌ای دارید، برای ما بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا