راه های افزایش اعتماد به نفس یکی از پرتکرارترین سوالاتی است که در زمینهی روانشناسی با آن رو به رو هستیم. بحث اینجاست که افرادی به دنبال راه های افزایش اعتماد به نفس هستند که غالبا از اعتماد به نفس خوبی برخوردار هستند ولی خودشان احساس فقدان این موضوع را دارند. در این مقاله با راه های افزایش اعتماد به نفس و همچنین چیستی این موضوع آشنا خواهیم شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
اعتماد به نفس ( Self-confidence ) چیست؟
قبل از بررسی راه های افزایش اعتماد به نفس، بهتر است با چیستی این موضوع آشنا شوید. اعتماد به نفس و یا در اصطلاح سادهتر، خودباوری یکی ویژگی ذهنی و روانی در انسان است. به طور کلی اعتماد به نفس یعنی فرد به استعدادها، توانایی خود برای انجام کار و کسب موفقیت در آن کار باور داشته باشد. از نظر روانشناسی؛ اعتماد به نفس در کودکان از ۵ سالگی شکل میگیرد.
اعتماد به نفس یک ویژگی اکتسابی است که از ابتدای تولد انسان برای کسب آن تلاش میکند. والدین و محیطی که یک کودک در آن بزرگ میشود نقش اساسی در شکل گیری اعتماد به نفس در انسان دارد که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.
به طور کلی اعتماد به نفس از ۴ عنصر تشکیل شده است که به صورت: « باور ، رفتار ، احساس و عشق » شناخته شده است. اگر یکی از این عناصر در انسان وجود نداشته باشد؛ عملا اعتماد به نفسی شکل نمیگیرد. اگر فردی باورهای درست و مثبتی داشته باشد؛ میتواند رفتار مثبت و پیش برندهای را از خودش نشان دهد و به دنبال آن احساسات مثبت در او بروز میکند و عشق از قلب او جاری خواهد شد. جاری شدن عشق همان احساس اعتمادبه نفسی است که فرد میتواند داشته باشد.
چه عواملی بر اعتماد به نفس تاثیر میگذارد؟
افرادی که برنامه ریزی کردن را بلد هستند؛ عمدتا نیاز به راه های افزایش اعتماد به نفس ندارند چون غالبا برای ناشناختهها برنامه دارند و از رو به رو شدن با مشکلات احتمالی، ترسی ندارند.
افرادی که دائم به دنبال کسب دانش هستند و اطلاعات خود را به روز میکنند میتوانند اعتماد به نفس خود را حفظ کنند. همچنین مثبت اندیش بودن خود از عواملی است که بر اعتماد به نفس اثر میگذارد. انتقاد پذیری و پرانرژی بودن از عواملی است که بر اعتماد به نفس اثر میگذارد.
نشانهی افرادی که از اعتماد به نفس خوبی برخوردار هستند
احساساتشان را کنترل میکنند
یکی از نشانههای افرادی که اعتما به نفس خوبی دارند؛ این است که در مواقع بحرانی، احساستشان را کنترل میکنند و با عقل خود تصمیم میگیرند و بحران را کنترل و رفع میکنند. عمدتا خونسرد هستند و حواسشان را به اتفاقاتی که اطرافشان میفتد؛ جمع میکنند.
نا امید نمیشوند
افرادی که اعتماد به نفس خوبی دارند؛ عمدتا پیش بینی شکست را میکنند ولی نا امید نمیشوند؛ یعنی این افراد میدانند که شکست ممکن است اتفاق بیفتد ولی این باور، مانع حرکت آنها نمیشود. غالبا این افراد میتوانند با برنامه ریزی، سختیها را پشت سر بگذارند.
به انرژیهای منفی توجه نمیکنند
راه های افزایش اعتماد به نفس با نادیده گرفتن انرژیهای منفی بسیار ارتباط دارد. این افراد از کنار اظهارات منفی، توهین و انرژیهای منفی؛ عبور میکنند و به هیچ عنوان اجازه نمیدهند که این موارد وارد مسیر اهدافشان شود.
نقاط قوت و ضعف خودشان را میدانند
افرادی که اعتماد به نفس دارند؛ نقاط قوت و ضعف خود را میدانند و هرگز دربارهی این موارد با کسی صحبت نمیکنند تا مورد سو استفاده قرار نگیرند.
نشانهی افرادی که از اعتماد به نفس ندارند
این افراد باید به دنبال راه های افزایش اعتماد به نفس باشند چون در زندگی قطعا ضرر میکنند. کسانی که دچار کمبود اعتماد به نفس هستند نشانههای زیر را دارند:
- هنگامی که مورد تحسین کسی قرار میگیرند؛ واکنش نامناسب و یا واکنش هیجانی از خود نشان میدهند.
- از ابراز عقاید خود ترس دارند چون فکر میکنند عقایدشان نادرست است به همین دلیل دائم در حال تغییر عقیده هستند.
- حسادت دارند و از پیروزی سایر افراد لذت نمیبرند.
- از تغییر میترسند.
- از فکر کردن به آینده میترسند.
- اشتباهات خود را نمیپذیرند و برای آنها توجیه میاورند.
- منفی بافاند و انرژیهای منفی را به خودشان میگیرند.
- دائم در حال مقایسه کردن خودشان با دیگران هستند.
راه های افزایش اعتماد به نفس
۱. مقایسه ممنوع
اولین مورد از راه های افزایش اعتماد به نفس آن است که دست از مقایسه کردن خودتان بردارید. هیچ وقت خودتان را کسی که خیلی از او شناخت دارید هم مقایسه نکنید. این کار باعث میشود که شما با خود فکر کنید که در زندگیتان کار مفیدی انجام ندادهاید در حلی که باید بدانید که زندگی یک مسابقه نیست و هرکس باید طبق شرایط خودش، کارهایش را پیش ببرد. مقایسه میتواند باعث حسادت شود و شما به مرور دیگر نقاط قوت خود فراموش میکنید. بهتر است بجای تمرکز بر زندگی دیگران و مقایسه کردن، انرژی و زمان این کار را بر زندگی خودتان بگذارید و با برنامه ریزی کاری که درست است را انجام دهید.
۲. معاشرت با افراد مثبت
از آدمهای منفی نگر و افرادی که دائم به شما میگویند که از پس انجام فلان کار برنمیآیید دوری کنید پون این افراد دائم شما را قضاوت میکنند. این افراد را حدف کنید و افراد ممثبت اندیش را جایگزین کنید تا تاثیر آن را در بهبود کیفیت زندگی خود ببینید.
۳. مراقب سلامت جسمی خود باشید
جسم تاثیر به سزایی در افزایش اعتماد به نفس دارد. تغذیه سالم میتواند کنترل هورمونهای شما را به دست بگیرد و شما از تجربه اضطراب لحظهای دور میشوید و آرامش را تجربه میکنید. ورزش یکی از راه های افزایش اعتماد به نفس است چون علاوه بر ذهن؛ بر ظاهر جسم شما اثر میگذارد و شما را خوش اندام و خوش استایل نشان میدهد که این خودش باعث افزایش اعتماد به نفس میشود. علاوه بر این موارد خواب کافی را دست کم نگیرید. خواب با کیفیت باعث خوش اخلاقی و افزایش تمرکز شما در موضوعات و اهدافتان میشود.
۴. با ترسهایتان رو به رو شوید
از مواجهه با ترسهایتان فرار نکنید. کسی که از ترسهایش فرار میکند عمدتا کمبود اعتماد به نفس دارد. شما میتوانید ترستان را به فرصت تبدیل کنید و در عملکردتان بهبود ایجاد کنید و یا برای مواجهه با آن زمان بخرید. وقتی با ترستان مقابله کردید؛ در نهایت یک نقطه ضعفتان را به نقطه قوت تبدیل کردهاید.
۵. قدرت نه گفتن داشته باشید
هر فعالیتی که باعث میشود شما از مسیر اصلی خارج شوید، باید متوقف شود. در این زمینه باید بتوانید به درخواستهایی که خارج از عرف اهداف شماست «نه» بگوئید. نه گفتن باعث میشود اطرافیانتان مرزهای شخصی خود را بدانند و شما نیز در راستای افزایش اعتماد به نفس، یک قدم به هدفتان نزدیکتر میشوید.
۶. واقع بین باشید
در نظر بگیرید که انتخاب اهداف رویایی؛ برداشتن لقمهی بزرگتر از دهان است ! باید واقع بینانه به زندگی نگاه کنید و در نظر بگیرید که شرایط زندگی شما نشان میدهد که هدفی قابل دستیابی است. اگر اهداف رویایی و اصطلاحا سیندرلایی را انتخاب کنید، وارد مسیر خیال پردازی میشوید و شکست پی در پی، اعتماد به نفس ما را از بین میبرد چون این مسیر غیر واقعی و اشتباه بوده است.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به راه های افزایش اعتماد به نفس پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برای ما بنویسید. اگر در این باره اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این زمینه تجربهای دارید برای ما بنویسید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دیدن مقالات بیشتر در زمینهی پزشکی و روانشناسی پیشنهاد میشود از وبلاگ و سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی بازدید نمائید.