انواع فوبیا و راه‌های مقابله با آنها

انواع فوبیا

انواع فوبیا در علم روانشناسی مورد بررسی قرار گرفته ولی در کل راه مقابله با فوبیا‌ها بصورت دقیق بیان نشده و اصولا مواردی از روی تجربه مورد بررسی قرار گرفته است. ترس از یکسری مسائل در زندگی میتواند بسیار عادی باشد چون تصورات آدم‌ها با یکدیگر متفاوت است. در این مقاله با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید تا درباره‌ی انواع فوبیا و راه مقابله با فوبیا بیشتر بدانید.

فوبیا چیست؟

قبل از بررسی انواع فوبیا بهتر است با چیستی کلمه‌ی فوبیا آشنا شویم. فوبیا در معنای ساده یعنی ترس. ترس‌ها در علم روانشناسی به عنوان انواع فوبیا شناخته می‌شوند. پس اگر شما از حیوانات و حشرات میترسید بدانید که یک دسته افراد هستند که مثل شما ترس دارند و در دسته‌ی ترس از حیوانات قرار گرفته‌اند.

علم روانشناسی باور دارد که فوبیا یک بیماری نیست بلکه یک واکنش کاملا طبیعی و نرمال مغز است که ریشه در ناخودآگاه انسان دارد. اما زمانی این موضوع خطرناک می‌شود که فرد دچار یکسری علائم خاص در صورت مواجه با ترس خود شود. در صورت بروز حمله‌های پانیک و علائمی مثل تنگی نفس و حالت تهوع فرد مبتلا به نوع حاد فوبیاست و باید به آرامی در روند درمان قرار بگیرد. در ادامه با انواع فوبیا آشنا خواهیم شد.

بررسی انواع فوبیا

۱. اوفیدیوفوبیا ( ترس از مار )

اگر شما در دسته افرادی هستید که مار‌ها ترس دارید، نوع فوبیای شما اوفیدیوفوبیا است. این افراد عمدتا ممکن است در اثر تجربیات شخصی یا گاها اطلاعات اشتباه و فرهنگ جامعه، دچار ترس از مارها هستند. به منظور دیگر ممکن است فرد اگر تجربه‌ی شخصی نداشته باشد، ترس اکتسابی داشته باشد. برای مثال در جامعه بیان شده که مارها سمی هستند و میتوانند باعث مرگ شوند و فرد با توجه به شنیده‌هایش ترس را در خود پرورش داده است.

برای مقابله با فوبیا‌ی افیدیوفوبیا بهتر است طرز دید را تغییر دهید و بپذیرید رفتار محتاط در مقابل حیوانات سمی درست است ولی مار‌هایی هستند که سمی نیستند و حتی در آکواریوم‌ها جنبه‌ی زینتی دارند.

انواع فوبیا

۲. آکروفوبیا ( ترس از ارتفاع )

حدود ۷ درصد از مردم جهان درگیر آکروفوبیا هستند. در صورت قرارگیری در ارتفاع فرد دچار حملات پانیک شده و علائمی مثل اضطراب از خود بروز میدهد و به هیچ وجه تمایلی به مکان‌های بلند ندارد. همه افراد در صورت مواجهه با ارتفاع یک دلهره‌ای را تجربه میکنند این دلهره در افرادی که ترس شدیدی ندارند؛ میتواند هیجان‌آور باشد و فرد برای تجربه هیجان به شهربازی‌ها رجوع کند. ولی در افرادی که ترس شدید دارند؛ باعث رفتار‌های اجتنابی شود و حملات اضطرابی را تجربه کنند.

۳. تریپانوفوبیا ( ترس از تزریق )

این نوع ترس در یکسری جایگاه‌ها میتواند جان افراد را به خطر بی‌اندازد. برای مثال فردی که تریپانوفوبیا دارد از انجام کارهای پزشکی دائما اجتناب می‌کند. این نوع ترس در کودکان بسیار رایج است که اغلب جنبه‌ی اکتسابی و تلقینی دارد مثلا والدین برای اینکه فرزندشان دست از سروصدا و شلوغی بردارد او را تهدید میکنند به اینکه به او آمپول خواهند زد. این موضوع اگر سنین بالا حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد افراد را درگیر کرده و گزارش شده که بعضی افراد در حین تزریق، از ترس بیهوش شده‌اند.

۴. آگورافوبیا ( ترس از تنهایی )

آگورافوبیا بسیار رایج است. این ترس از انواع فوبیا‌یی است که خود افراد گاها متوجه آن نیستند. این ترس، ترسی است که فرد از قرارگیری در موقعیتی که نتواند از آن فرار کند، آن هم تنهایی، میترسد و اجتناب میکند. این نوع فوبیا در زنان رایج‌تر است. اغلب این ترس ناشی از اتفاقات ناگوار جامعه در افراد کمین میکند.

راه‌های مقابله با فوبیا

استفاده از مدل درمانی

مدل درمانی یعنی یک نفر از آشناها‌ و خانواده که فرد به او اعتماد دارد؛ در مقابل عنصری که فرد از آن ترس دارد قرار گیرد. فرد با دیدن دوستش که در کمال آرامش و خونسردی، در برابر آن عنصر قرارگرفته است میتواند ترسش را فراموش کند.

حساسیت زدایی

این روش مقابله، زمان‌بر است. فرد باید مقطعی با ترس خود رو به رو شود. برای مثال اگر از حیوانی مثل پرنده میترسد ابتدا در معرض صدای آن قرار گیرد؛ بعد در معرض پر و … تا به مرور حساسیت زدایی صورت گیرد. این موضوع باید تحت شرایط کنترل شده صورت بگیرد تا فرد احساس خطر نکند.

انواع فوبیا

آگاه کردن ذهن

پذیرش ترس در ذهن میتواند بسیار کمک کننده باشد چون این موضوع باعث می‌شود فرد به دنبال رفع ترس خود برود. این فرد نمیتواند ریشه ترس را ریشه کن کند ولی میتواند شدت آن را کمتر کند و واکنش‌هایش را نسبت به عنصری که از آن ترس دارد، کنترل کند.

مواجهه درمانی

این روش مقابله با فوبیا روشی نیست که بدون حضور مشاور انجام شود. این نوع درمان نوعی رفتار درمانی است. این نوع درمان رویارویی کامل با عنصری است که از آن ترس دارید.

دارو درمانی

این نوع درمان در ابعاد گسترده‌تر است که دیگر فرد به هیچ یک از موارد بالا جواب نداده باشد. البته این موضوع هم داروی خاصی ندارد. برای درمان دارویی از داروهای ضد استرس استفاده می‌شود. که عوارض جانبی زیادی دارد.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به انواع فوبیا و مقابله با فوبیا پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات و تجربه‌ای دارید برای ما بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا