علت واریس پا چیست؟ آیا درمان واریس امکان پذیر است؟

علت واریس پا چیست؟ آیا درمان واریس امکان پذیر است؟

علت واریس پا

علت واریس پا مسئله‌ای که بسیاری از افراد را درگیر کرده است. دانشمندان در زمینه‌ی درمان واریس پا بسیار پیشرفت کرده‌اند. واریس یک عارضه‌ای اغلب اجتناب ناپذیر است که در سنین بالا افراد را درگیر میکند. ولی علت واریس پا باید در نوجوانان بررسی شود. چون عروق در این عارضه مستقیما درگیر هستند ممکن است نشان‌ از بیماری‌هایی مثل بیماری‌های قلبی باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی علت واریس پا و درمان واریس پا با تیم تولید محتوای انجمن توصعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

واریس چیست؟

قبل از بررسی علت واریس پا بهتر است با چیستی این بیماری آشنا شوید. واریس در واقع عروقی هستند که شکل نامرتبط به خود گرفته‌اند به این معنا که این عروق بطور غیر طبیعی بزرگ شده‌اند ولی در واقع چون دیواره‌ی رگ‌ها ضعیف شده‌اند، حالت بیمار‌گونه به خود گرفته و از روی پوست دیده میشوند.

این عروق عمدتا متورم شده‌اند و روی سطح پوست آبی رنگ و یا ارغوانی دیده میشود. در اطراف رگ‌های متورم شده‌؛ ممکن است رگ‌هایی نازک به شکل تار عنکبوت نیز دیده شوند. این رگ‌های عنکبوتی و واریسی ممکن است در هر نقطه از بدن ایجاد شوند اما بیشتر در پاها رایج هستند که در نزدیک سطح پوست بوجود میایند.

واریس و رگ‌های واریسی عمدتا برای فرد ایجاد درد و ناراحتی نمیکند. اما اگر در اثر بروز عروق واریسی؛ راه رفتن و ایستادن روی پاها برای فرد درناک و ناراحت کننده است فورا باید به پزشک متخصص مراجعه شود. اما باید بدانید که حتی اگر این موضوع ایجاد درد نکند؛ باید درمان شود تا ظاهر ناحیه پوستی به حالت اول برگردد.

علت واریس پا

علت واریس پا چیست؟

اصلی ترین علت واریس پا تضعیف دیواره‌ی رگ‌هاست. وقتی دیواره‌ی رگ‌ها ضعیف میشود؛ عروق متورم شده و باعث میشود که خون موجود در عروق پاها به اندام‌های بالایی بدن برنگردد و به مرور درون رگ‌ها یک حوضچه‌هایی ایجاد وشد که پر از خون هستند و در نتیجه بخشی از رگ متورم شده و به پوست فشار میاورد و با تغییر ظاهر و رنگ آبی و ارغوانی نمایان میشود. گاهی ممکن است که فشار درون رگ‌ها زیاد شود و یا در دریچه‌های لانه کبوتری پاها نقصی ایجاد شود.

در ادامه به چند دلیل رایج خواهیم پرداخت که عمدتا مسبب ضعیف شدن دیواره عروق هتسند:

  1. آسیب دیدن رگ در اثر حوادث و یا رگ به رگ شدن پاها
  2. روی زمین نشستن به مدت طولانی به حالت چهار زانو
  3. استفاده از قرص‌های هورمونی مثل قرص‌های جلوگیری و ضد بارداری
  4. اضافه وزن و چاقی ناگهانی
  5. افزایش سن
  6. مشکلات قلبی عروقی بصورت وراثتی
  7. سرپا ایستادن‌های طولانی مدت که در برخی مشاغل زیاد دیده میشود مثل آرایشگران، معلمین، کادر درمان و …
  8. مادران بارداری که در دوران بارداری دچار نوسانات هورمونی هستند.
  9. یائسگی
  10. کسانی که سابقه‌ی تشکیل لخته خون در بدن را دارند.

البته علت واریس پا فقط به این موضوع منتهی نمیشود. برای مثال کسانی که تحت تاثیر بیماری‌های مثل بیماری کبدی، مصرف داروهای استروئیدی، جراحی لگن و شکم و رگ و یا قرارگیری در معرض پرتو فرابنفش قرار میگیرند، دچار افزایش فشار درون شکم میشوند که این موضوع خودش علت واریس پا در بسیاری از افراد است.

چه افرادی مستعد واریس پا هستند؟

همانطور که در علت واریس پا بیان شد، افرادی با یکسری شرایط خاص مستعد بیماری هستند که شاید خودشان خبر ندارند. واریس در بانوان بیشتر از آقایان دیده میشود. عمدتا در خانم‌ها این مورد در اثر افزایش سن بروز میکند ولی کسانی که مشاغل خاص دارند که در آن بیشتر سر پا هستند مثل معلمین و آرایشگران بیشتر در واریس پا مستعد هستند چون جریان خون در اندام‌های تحتانی کند شده و به مرور دیواره رگ‌ها تضعیف میشوند.

بررسی علائم واریس پا در زنان و مردان

در بیشتر مواقع واریس نشانه و علامتی ندارد. بیشتر ظاهر فرد را درگیر میکند و عمدتا شکایت فرد از بدشکل شدن پاها و لک شدن پوست است که به پزشک مراجعه میکنند. اما بطور کلی واریس در ابعاد شدید علائم ضعیفی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

  • تغییر رنگ پوست اطراف مچ پا عمدتا به رنگ قهوه‌ای
  • احساس درد در پشت زانوها
  • احساس خستگی بیش از حد در پاها
  • تورم پا بیشتر در مچ و انگشتان
  • احساس سنگینی در پاها
  • احساس سوزن سوزن شدن ضعیف در پشت زانوها
  • گاهی خارش در اطراف رگ‌های واریسی

علائمی که بیان شد بیشتر زمانی حس میشود که فرد مدت طولانی سر پا بوده و یا مدت طولانی نشسته است. این علائم در بانوان در دوره‌ی پریودی بیشتر احساس میشود. اگر در رگ‌های واریسی لخته خون بماند؛ درد بیشتر حس میشود و انگار رگ‌ها ملتهب شده‌اند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

زمانی که رگ‌های واریسی عملکرد روزمره شما را مختل کنند؛ شما باید به پزشک مراجعه کنید. به این معنا که راه رفتن و نشستن را برای شما دردناک شود. یا اگر در اثر ایجاد رگ‌های واریسی شما متوجه تورم مچ پا شدید باید فورا به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

اگر در اثر عدم توانایی تخلیه مایع از رگ‌، عروق متورم و پوست را زخم کند، به دنبال رگ‌های واریسی عفونت پوستی و قارچی ایجاد شود، لخته در رگ باعث التهاب شود، رگ دچار خون ریزی شود؛ باید فورا به پزشک مراجعه کرد.

روش‌های درمان واریس پا

۱. جوراب واریس

یکی از روش‌های درمان واریس پا استفاده از جوراب واریس است. این جوراب در داروخانه‌ها پیدا میشود و برای انواع واریس قابل استفاده است. این روش درمان از نوع موثر بوده که اولین راه برای درمان واریس‌های سطحی و تازه است. اگر این روش جواب ندهد به دنبال سایر روش‌ها خواهند رفت.

۲. اسکلروتراپی

این روش یک روش تزریقی است. در این نوع درمان، یک محلول مستقیما به رگ‌های واریسی تزریق میشود که طی چند جلسه درمان ادعا میکند که منجر به از بین رفتن رگ‌های واریسی و عروق تار عنکبوتی خواهد شد. اسکلروتراپی تحت کنترل اولتراسوند انجام میشود چون نیازمند دقت بالایی است. محلولی که در این روش درمان واریس پا به عروق واریسی تزریق میشود به رگ‌ها کمک میکند تا خون تجمع یافته را تخلیه کند. این درمان علاوه بر رفع ظاهر واریس به رفع درد نیز کمک میکند.

۳. لیزر درمانی

در این روش با گرما دادن به رگ‌، به جمع شدن آن کمک میکنند. این روش درمان واریس پا مخصوص عروق واریسی کوچک و رگ‌های تار عنکبوتی است. با کمک لیزر یک طول موج مناسب را برای درمان به رگ‌ها ساطع میکنند تا تورم کاهش یافته و جریان خون در رگ عادی شود.

علت واریس پا

یکسری درمان نیز وجود دارد که کمک میکند تا واریس در مراحل ابتدایی درمان شود و همچنین جنبه‌ی پیشگیری نیز دارد:

  • بهداشت پوست را رعایت کنید.
  • کاهش وزن و جلوگیری از چاقی.
  • هنگام نشستن و یا خوابیدن پاها را در سطح بلندی قرار دهید.
  • از نشستن و ایستادن‌های طولانی مدت پرهیز کنید.
  • ورزش کنید و پیاده روی را جدی بگیرید.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علت واریس پا و درمان واریس پا اشاره کردیم. اگر در این زمینه تجربه‌ای دارید برای ما بنویسید. اگر در این باره اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است برای ما بنویسید. پیشنهاد میکنم را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی در سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی بازدید نمائید.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز ایجاد می شود.

دوازده + شانزده =

بالا