آلزایمر در جوانی یا آلزایمر زودرس یک مسئلهای نگران کننده و عمدتا خارج اصول و عرف پزشکی است که در جوانان امری نگران کننده است. علائم شروع آلزایمر در جوانی و حتی در سالمندی تا حدودی یکسان است اما به طور کلی فراموشی و یا آلزایمر در جوانان و در سن کم غیر معمول است و باید فورا مورد درمان قرار بگیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی آلزایمر در جوانی و علائم شروع آلزایمر و حتی درمان آلزایمر در سالمندان و جوانان با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
برای بررسی روشهای پیشگیری از آلزایمر اینجا کلیک کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
بیماری آلزایمر (Alzheimer’s Disease) چیست ؟
آلزایمر (Alzheimer’s Disease) یک نوع زوال عقل است که رایجترین و شایعترین نوع زوال عقل در سراسر جهان شناخته شده است. حدود ۵۰ میلیون نفر در جهان به انواع خفیف و شدید آلزایمر مبتلا هستند. تحقیقات نشان داده که اصول بروز این بیماری در سنین بزرگسالان بالای ۶۵ سال طبیعی است. اما حدود ۵ درصد از افرادی که درگیر آلزایمر هستند رنج سنی ۴۰ الی ۵۰ سال دارند. درصد خیلی کمی هم در سن ۲۰ یا ۳۰ سالگی علائم آلزایمر زودرس را از خودشان بروز دادهاند. ولی در کل آلزایمر بیشتر در سالمندان رخ میدهد.
آلزایمر زودرس به چه معناست ؟
آلزایمر زودرس یا Early Onset Alzheimer’s Disease معمولا در سن ۲۰ الی ۴۰ سالگی اتفاق میفتد که تحت عنوان آلزایمر جوانی هم شناخته شده است. در این سنین رسیدن به تشخیص قطعی زوال عقل از نوع آلزایمر دشوار است چون جوانان ذهن مشغول، فعال و گیرایی دارند پزشکان در ابتدا فراموشیهای سطحی را به عنوان حواس پرتی در اثر استرس و فشار در نظر میگیرند ولی با ادامه دار شدن روند این فراموشیها و ورود فرد به ابعاد گسترده میتوان به علائم آلزایمر در جوانی مشکوک شد.
وقتی فرد جوان دچار کم شدن قدرت حافظه و نگه داشتن اطلاعات در ذهن میشود، توانایی فکریاش به یکباره از دست میرود پزشکان به آلزایمر زودرس شک خواهند کرد.
علت آلزایمر زودرس چیست ؟
محققان معتقدند که بروز بیماری آلزایمر ارتباط مستقیمی با ژنتیک و محتوای ژنی دارد. علاوه بر آن یک علت قوی برای آلزایمر زودرس آن است که در مادهی ژنتیکی یک جهش ناگهانی اتفاق بیفتد اما در آلزایمر بزرگسالان بیماریها و فشار بر مغز و زوال عقل است که فراموشی ایجاد میکند.
جهشهایی که منجر به بروز علائم آلزایمر در جوانی میشود که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود به شرح زیر است:
- ژن بیانکننده پروتئین پیشساز آمیلوئید (APP) روی کروموزوم ۲۱
- ژن بیانکننده پرسنیلین-۲ (PS2) روی کروموزوم ۱
- ژن بیانکننده پرسنیلین-۱ (PS1) روی کروموزوم ۱۴
افرادی که سابقه بیماری روانی مثل افسردگی، استرس، تجربهی از دست دادن عزیزان به طور ناگهانی، قرارگیری در مشکلات روحی مقل تجاوز، از دست دادن ناگهانی و غیر منصفانه موقعیت شغلی و تحصیلی و … دارند، بیشتر از سایر جوانان در معرض ابتلا به آلزایمر و فراموشی زودرس قرار میگیرند.
علت آلزایمر در بزرگسالان و سالمندان چیست ؟
در سالمندان و بزرگسالان بالای ۶۵ سال دیگر محتوای ژنتیکی حرف اول نمیزند. زوال عقل مهمترین نکتهی بروز علائم فراموشی در این سنین است. ولی اگر نشانههای بروز آلزایمر در سالمندان تدریجی نباشد و ناگهانی و بی هیچ علت و بیماری زمینهای اتفاق بیفتد میتواند به دلیل جهش در ژن بیان کنندهی آپولیپوپروتئین E (APOE-e4) باشد که بعد از ۶۵ سالگی اتفاق میفتد.
علائم آلزایمر در جوانان و سالمندان
۱. از دست دادن حافظه
فراموش کاری مسئلهای است که اگر گسترده باشد باید به آن شک کرد. فراموشی ناشی از حواس پرتی عمدتا از دست دادن حافظه را به دنبال ندارد. اما اگر ناگهان عملکرد طبیعی حافظه مختل شود و ناتوانی ذهنی را به دنبال داشته باشد، نشان از بروز زوال عقل در بزرگسالی و در جوانی نشانهی آلزایمر است.
۲. مشکل در حل مسئله
مشکل در حل مسئله، و عدم توانایی در برنامه ریزیهای مالی، کاری و … و ناتوانی در جمع آوری اطلاعات و به خاطر سپردن کوتاه مدتها برای انجام برنامه ریزی و فراموش کردن سادهترین عملکردهای روزانه از علائم آلزایمر است.
۳. درک نادرست زمانی و مکانی
مشکل در تعیین مکان درست و زمان دقیق یکی از رایجترین علائم آلزایمر است. افرادی که فراموش میکنند کجا هستند، یا فراموش میکنند چرا به این مکان آمدهاند و یا اینکه چه ساعتی باید کجا باشند را از یاد میبرند، علائم شروع آلزایمر را تجربه میکنند.
۴. از دست دادن قدرت بینایی و تکلم
مشکل بینایی و عدم توانایی در پیدا کردن کلمه مناسب برای گفتن یک جملهی کامل نشان از تغییرات جدی در حافظه و مغز دارد.
۵. قرار دادن وسایل در جای اشتباه
وقتی فردی وسیلهای را سرجایش نمیگذارد و جایی که آن وسیله را گذاشته را فراموش میکند، دائم احساس میکند وسایلش به سرقت رفته چون نمیتواند آنها را پیدا کند، به سمت زوال عقل و فراموشی و آلزایمر پیش میروند.
علائم مرگ بیماران آلزایمری
- سرد شدن دست و پاها
- بی قراری شدید همراه با آشفتگی
- صدا دار بودن تنفس
- خشن شدن صدا
- نامنظم شدن تنفس
- عدم توانایی در بلع و یا اختلال بلع (دیسفاژی)
درمان آلزایمر در سالمندان و جوانان
۱. درمان دارویی
استفاده از داروهای مهار کننده کولین استراز مثل داروهای دونپزیل، گلاتامین، ریواستیگمین باعث میشود استیل کولین در مغز تولید و افزایش پیدا کند تا حدودی بیماران دچار بهبود حافظه و افزاش توانایی یادگیری میشوند.
در مراحل پیشرفته آلزایمر از داروی ممانتین استفاده میشود تا ماده شیمیایی گلوتامات در مغز تولید شود و تحریک سلولهای عصبی کاهش پیدا کند. همچنین در کنار این داروها از داروهای ضد افسردگی هم استفاده میشود تا علائم رفتاری مثل افسردگی، پرخاش و … را در بیماران کم کند.
۲. مراقبت حمایتی
مهمترین راه کنترل بیمار مبتلا به آلزایمر، تمرینات شناختی برای تقویت حافظهی روزمره است. این بیماران باید در یک برنامه ریزی منظم در یک محیط امن و بی استرس به فعالیت بدنی سبک بپردازند تا افت انرژی و خلق و خو در آنها منجر به تشدید بیماریشان نشود.
کلام اخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم آلزایمر در جوانی و درمان آلزایمر در سالمندان و بررسی علائم شروع آلزایمر پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برایمان بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعات دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالات بیشتر از وبلاگ و تازههای پزشکی سایت ما بازدید کنید. برای اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی دیدن کنید.