درمان افسردگی با ورزش یکی از جدیدترین متدهای دنیا برای بهبود روحیه و بهبود مشکلات روانی است. امروزه بسیاری از متخصصان سلامت روان از جایگزین سازی ورزش به جای دارو استفاده میکنند و آن را یک برنامه جامع برای مشکلات میدانند. بر اساس تحقیقات، شواهدی بسیاری وجود دارد که نشان میدهد فعالیت فیزیکی و ورزش از مغز در برابر علائم افسردگی و اضطراب محافظت میکند. در این مقاله به بررسی نحوه درمان افسردگی و اضطراب با ورزش خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
آیا درمان افسردگی با ورزش ممکن است؟
به گفته سازمان جهانی بهداشت (world health organization) افسردگی یکی از مشکلات رایج در زمینه سلامت روان است و بیش از ۲۶۴ میلیون نفر در سراسر جهان تحت تاثیر آن قرار گرفتهاند. این مسئله میتواند در درجه بندیهای مختلفی از شدید تا خفیف و موقت برای هر فرد بوجود بیاید. بنابراین پیشگیری از آن در درجه اول، برای هر جامعه اهمیت پیدا میکند.
افسردگی میتواند باعث ایجاد احساس غم، پوچی، اندوه، کمبود انرژی و بی حوصلی، کاهش تمرکز و بسیاری علائم منفی دیگر شود تا در نهایت بر کیفیت زندگی فرد تاثیر بسیاری بگذارد. اگرچه از درمانهای دارویی میتوان برای کاهش این عوارض و بهبود افسردگی استفاده کرد اما بسایری از روشهای جایگزین طبیعی و غیر دارویی میتوان به عنوان درمان به فرد توصیه شود تا عوارض این مشکل را کاهش دهد.
یکی از تحقیقات انجام گرفته در مجله روانشناسی بر تاثیر ورزش بر افسردگی نوشته است. بر اساس این آزمایشات محققان به این نتیجه رسیدهاند که ورزش یک درمان موثر برای مقابله با افسردگی است. انجام منظم ورزشهای هوازی میتواند تاثیر قابل توجهی در بهبود اختلالات مربوط به افسردگی داشته باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۸ نیز روند درمان افسردگی در افراد، با انجام ورزش تا ۲۲ درصد افزایش یافته است.
از آنجایی که استفاده از داروهای شیمیایی مربوط به افسردگی میتوان عوارض بسیاری را در پی داشته باشد، پزشکان فعالیت فیزیکی را به عنوان یک روش درمانی برای مشکلات خفیف روحی و یا یک اقدام کمک درمانی توصیه میکنند. نباراین این روش میتواند به عنوان یک گزینه خوب برای افرادی با محدودیت استفاده از داروها همچون خانمهای باردار، شیرده یا نوجوانان نیز بشمار بیاید.
مزایا و تاثیر ورزش بر افسردگی
ورزش میتواند در تسکین دردهای روانی نقش داشته باشد و همچنین برخی علائم اصلی افسردگی را با محقق ساختن اهداف زیر کاهش دهد:
- افزایش لذت از زندگی
- تقویت احساس مفید و تاثیرگذار بودن
- کاهش افکار منفی
- بهبود خلق و خو و روحیه
- بوجود آوردن احساس ارزشمند بودن و اعتماد به نفس
علاوه بر درمان افسردگی و اضطراب با ورزش میتوان به دیگر فواید و اثرات فعالیت فیزیکی بر جسم اشاره کرد. داشتن برنامه ورزشی میتواند به اثرات زیر در افراد منجر شود:
- کاهش دردهای مزمن
- کنترل بی خوابی
- کاهش خستگی مفرط
- بهبود سردرد و التهابات
- مدیریت وزن و تقویت قوای بدنی
- تنظیم هورمونها
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- افزایش متابولیسم
چگونه ورزش به درمان افسردگی کمک میکند؟
بر اساس مطالعات انجام گرفته، با داشتن ورزشهای مناسب هورمون اندروفین که عامل نشاط و شادی است در بدن ترشح میشود. در نتیجه میتوان به صورت کاملا علمی ثابت کرد که فعالیت فیزیکی میتواند ذهن را از افکار منفی دور کرده و باعث کاهش اضطراب و افسردگی شود.
ورزش میتواند باعث رسیدن به اهداف، به انجام رساندن چالشها، بهبود اعتماد به نفس و حتی حفظ تناسب اندام شود. همه اینها میتواند زمینه ساز آن باشد که فرد احساس بهتری نسبت به خودش پیدا کند. علاوه بر آن انجام ورزشهای گروهی نیز میتواند باعث افزایش روحیه ارتباط تیمی و معاشرت با افراد شود.
ورزش کردن را از کجا شروع کنیم و با انگیزه بمانیم
شروع کردن و تداوم یک فعالیت ورزشی از مهمترین چالشها برای افراد است. بسیاری ورزش را شروع میکنند اما ممکن است پس از مدت کوتاهی آن را رها کنند بنابراین مهم است که بدانیم چگونه باید با حفظ انگیزه به برنامه ورزشی خود پایبند باشیم. برای این کار بهتر است ورزش یا فعالیتی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید. آیا به ورزشهای گروهی مانند بسکتبال یا والیبال تمایل دارید یا ورزشهای منعطفتر مانند دویدن یا دوچرخه سواری؟ اگر از فعالیت فیزیکی لذت ببرید به احتمال زیاد میتوانید به آن پایبند باشید و ساعتی از روز را برای آن اختصاص دهید.
بهتر است برای درمان افسردگی با ورزش از کمک مشاور یا روانشناس استفاده کنید. همچنین میتوانید با تعیین یک هدف مشخص برای پیگیری فعالیتهای بدنی به خودت انگیزه بدهید و تشویق کنید. این نکته را بدانید که اگر برای مدتی در این کار استمرار داشته باشید، ورزش به مرور تبدیل به بخشی از زندگی روزمره خواهد شد و دیگر به سختی روزهای اول نخواهد بود.
اگر فکر میکنید نیاز به یک مشوق دارید میتوانید با یکی از دوستانتان از کلاسهای ورزش استفاده کنید تا علاوه بر بردن لذت بیشتر، یکدیگر را به ادامه ورزش ترغیب کنید. مهم است که در مواجه با اتفاقات ناامید نشوید. اگر یک روز نتوانستید مطابق برنامه عمل کنید و تایم ورزشی را از دست دادید؛ مجددا شروع کنید. و سعی کنید که این بار با روحیه قویتری ورزش را شروع کنید.
۷ پیشنهاد مناسب برای درمان افسردگی و اضطراب با ورزش
حال سوال این است که چه ورزشهایی میتواند برای کاهش افسردگی موثرتر باشد؟ این مسئله تا حد زیادی بستگی به علایق شخصی فرد دارد اما ما چندین ورزش مناسب را پیشنهاد خواهیم کرد که میتوانید از بین آن مناسبترین را انتخاب کنید.
- دویدن یا قدم زدن
- انجام ورزش با وزنه
- پیلاتس
- یوگا
- تای چی
- رقص
- دوچرخه سواری
اگر قصد شروع ورزش با کمترین هزینه در محیط خانه را دارید، میتوانید از برنامههای مخصوص انجام ورزش استفاده کنید. این برنامهها این امکان را فراهم میکنند تا به صورت روزانه حرکات مناسب را انجام دهید. در عین حال علاوه بر داشتن فعالیت فیزیکی، هزینهها را نیز کاهش خواهید داد. به صور کلی روزی حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ورزش خانگی نیز برای درمان افسردگی با ورزش کافی است و میتواند روحیه فرد را بهبود ببخشد.
کلام آخر
در این محتوا سعی کردیم با بررسی راهکارهای درمان افسردگی با ورزش افراد را تشویق به شروع یک ورزش به صورت جدی کنیم. این مسئله علاوه بر تاثیرگذاری بر روح و روان انسان از لحاظ جسمی نیز اهمیت دارد و بدن را در شرایط بهتری نگهداری میکند. با مطالعه درباره تاثیر ورزش بر افسردگی میتوان به این نتیجه رسید که این مسئله تا چه اندازه در بهبود سبک زندگی موثر است.
امیدواریم از این محتوا استفاده برده باشید. لطفا نظرات و تجربیاتتان را درباره درمان افسردگی و اضطراب با ورزش با ما به اشتراک بگذارید.
پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.
منابع:
https://www.everydayhealth.com/depression-pictures/great-exercises-to-fight-depression.aspx