انتخاب ورزش مناسب برای بیماران قلبی یکی از مواردی است که در صدر جدول کارهای روزمره باید قرار بگیرد. قشر خاص بیماران قلبی مانند سایرین نمیتوانند ورزش کنند این افراد باید از چک لیست ورزش مناسب برای بیماران قلبی، یک فعالیت را انتخاب کنند و باز هم با توجه به شرایط بدنی آن را تنظیم کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی ورزش مناسب برای بیماران قلبی با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
بیماران قلبی چه کسانی هستند؟
قبل از بررسی ورزش مناسب برای بیماران قلبی بهتر است با این بیماران آشنا شویم. کسب اطلاعات دربارهی انواع بیماریهای قلبی برای انتخاب ورزش مناسب برای بیماران قلبی ضروری است. سیستنم قلب و عروق یک سیستم پیچیده ولی بسیار حیاتی در بدن است. قلب اندامی است که به سایر ارگانها حیات میبخشد و وظیفهی خون رسانی به سراسر بدن را به کمک رگها دارد. خیلی افراد هستند که مشکلات قلبی – عروقی دارند ولی از این موضوع بی خبراند.
بهتر است در نظر داشته باشید که مشکلات قلبی فقط به سکته قلبی، رماتیسم قلبی، مشکلات انتقال خون منتهی نمیشود و این بیماری فراتر از حد تصور شماست. به این منظور انتخاب ورزش مناسب برای بیماران قلبی عروقی اهمیت دارد چون این ورزها میتوانند منجر به بهتر شدن و یا بدتر شدن حال عمومی بیمار شود.
علت اهمیت ورزش در بیماران قلبی – عروقی چیست؟
با انتخاب ورزش مناسب برای بیماران قلبی میتوان تا حد زیادی از پیشرفت بیماری در آنها جلوگیری کرد و علاوه بر اینها، مشکلات ثانویه ناشی از بیماری قلبی مثل ضعف عضلات، فشار خون، دیابت، مشکلات کلیوی به سراغ این افراد نخواهد آمد. افرادی که درد در قفسه سینه بواسطهی مشکلات قلبی را تجربه میکنند؛ میتوانند به کمک ورزش مناسب این درد را کنترل کنند. افرادی که به دلیل اضافه وزن و چاقی دچار مشکلات قلبی هستند؛ با ورزش میتوانند این اضافه وزن را به وزن ایدهآل تبدیل کنند و نتیجتا این مشکلات نیز برطرف خواهد شد.
البته ورزش کردن مخصوص بیماران قلبی نیست. کسانی که در خانوادشان بیماری قلبی یک سابقه و ارث محسوب میشود؛ باید ورزشهایی کنند تا ماهیچه قلبشان تقویت شود و اکسیژن رسانی به قسمتهای مختلف قلب بطور مرتب صورت گیرد و کلسترول بدنشان کنترل شده باقی بماند تا در آینده به مشکلات قلبی مبتلا نشوند.
بطور کلی تاثیراتی ورزش بر سلامت بیماران قلبی میگذارد به شرح زیر است:
- تقویت ماهیچه و عضلات قلب
- علائم آنژین را بهبود میبخشد.
- رفع علائم نارسایی قلبی
- کنترل و کاهش کلسترول خون
- رفع تنگی نفس و اختلالات خواب
- از بین بردن نواسانات فشار
- کاهش درد در قفسه سینه
- اکسیژن رسانی مناسب به بافتهای بدن
مهمترین نکات در تمرینات ورزشی برای بیماران قلبی که باید رعایت شود !
استفاده از مناسبترین تمرینات ورزشی برای بیماران قلبی هیچ وقت باعث عود بیماری نمیشود بلکه به عدم بازگشت بیماری و ناخوشی به افراد جلوگیری نیز میکند. ورزش در بیماران قلبی باعث باز شدن رگهای قلبی میشود که گرفتگی دارند. اما باید نکات را در تمرینات ورزشی برای بیماران قلبی به شدت رعایت کنید تا دچار مشکل نشوید.
مهمترین نکته این است که فرد باید نوع بیماری قلبی خود را بداند و با توجه به آن ورزش مناسب را انتخاب کنید. فردی که با بیماری قلبی ورزش میکند باید در انجام تمریناتش تداوم داشته باشد و آن را ترک نکند. از ورزشهای مسابقهای که هیجان و تنش در فرد بیمار ایجاد میکند باید خودداری کنند. اگر طی انجام تمرینات ورزشی بیمار احساس ناراحتی و ضعف میکند باید فورا فعالیت بدنی را کاهش دهد و متوقف کند.
بیمار قلبی به هیچ وجه نباید بعد از خوردن غذا ورزش کند. اگر هوا بسیار گرم و یا بسیار سرد است نباید در آن وضعیت جوی ورزش کند. تمرینات ورزشی مناسب برای بیماران قلبی بصورت هوازی – استقامتی است که باید شدت متوسط داشته باشد.
شرایط ورزش مناسب برای بیماران قلبی چیست؟
۱. تعداد روزها
هر چقدر انتخاب ورزش مناسب برای بیماران قلبی درست باشد؛ انجام آن بیش از ۳ بار در هفته برای بیمار خطرناک است. در طول روز بیمار نهایتا ۴۰ دقیقه باید ورزش کند و ۱۰ دقیقه ابتدایی را باید حتما به گرم کردن و ۱۰ دقیقه انتهایی را باید حتما به سرد کردن بدنش بپردازد. این مدت زمان ۳ بار در هفته باید انجام شود بیش از آن خطرآفرین است.
۲. شدت تمرینات
شدت تمرینات ورزشی برای بیماران قلبی باید کاملا متوسط و در مواردی که نوع بیماری شدید است باید شدت ورزش متوسط رو به پایی باشد. در طی ورزش کردن نباید ضربان قلب بیمار افزایش پیدا کند و احساس تپش را در سینه حس کند. همچنین تنش و مسابقه و انجام ورزشهای شرطی برای این بیماران اصلا توصیه نمیشود.
۳. بررسی علائم حیاتی
بررسی ریتم قلب، فشار خون، وضعیت فیزیکی بیمار قبل و بعد از ورزش بسیار مهم است. اگر هر گونه علائم حیاتی نامربوط و عجیبی مشاهده شود؛ فرد باید ورزش را متوقف و به پزشکش مراجعه کند و دربارهی ورزشش نیز با پزشک مشورت کند.
انواع ورزش مناسب برای بیماران قلبی
بهترین ورزش برای بیماران قلبی، ورزشی است که به ماهیچههای قلب فشار وارد نشود و عروق و رگها تحت فشار قرار نگیرند. یکسری ورزهای هوازی در باشگاهها برای این افراد توصیه میشود ولی تا حدودی قابل انجام است که باعث گرفتگی عضلات نشود. در ادامه به لیست ورزش مناسب برای بیماران قلبی اشاره خواهیم کرد:
- ایروبیک
- حرکات کششی
- یوگا
- اسب سواری
- ژیمناستیک
- پیادهروی در هوای آزاد
- پینگ پنگ
بسیاری از بیماران قلبی به اسکی روی یخ، کوه نوردی و فوتسال و فوتبال اصرار دارند. باید بدانید که این ورزشها مشروط بر آنکه باعث افزایش تپش قلب و افزایش فشارتان نشود؛ تحت نظر پزشک و ترجیحا در ماه یک بار به مدت ۴۰ دقیقه قابل انجام و بلامانع است. باید قبل از انجام این ورزشها بدنتان را گرم کنید تا شوک به عضلات و قلب وارد نشود و بعد از آن نیز بدنتان را سرد کنید تا بعد از ورزش دچار آسیب نشوید.
ورزش های ممنوعه برای بیماران قلبی
- وزنه برداری
- جودو
- ورزشهای رزمی
- بوکس
- تنیس
- والیبال
- بسکتبال
- فوتبال
- کاراته
- جودو
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به ورزش مناسب برای بیماران قلبی و تمرینات ورزشی برای بیماران قلبی پرداختیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید برای ما نیز بنویسید. اگر در این باره تجربهای دارید؛ با ما به اشتراک بگذارید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.