عوارض مصرف کورتون می‌تواند جبران ناپذیر باشد !

عوارض مصرف کورتون

عوارض مصرف کورتون مواردی است که در درمان باید فردی که دریافت کننده‌ی کورتون است؛ از آن مطلع باشد. عوارض مصرف کورتون در زنان و کودکان بسیار بیشتر از مردان بروز میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی چیستی کورتون؛ طریقه مصرف کورتون و عوارض مصرف کورتون در زنان و کودکان با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

کورتون چیست ؟

قبل از بررسی عوارض مصرف کورتون بهتر است با چیستی این دارو آشنا شوید. کورتون یک نوعی از دارو است که برای درمان طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها استفاده می‌شود. کورتون با نام تجاری و علمی کورتیکواستروئید نیز شناخته میشود. بیماران کورتون را یک داروی ضد التهاب می‌شناسند.

داروهای کورتونی در واقع هورمون‌های مصنوعی هستند که این نسخه مصنوعی از هورمون‌ها معمولا توسط غدد فوق کلیوی تولید می‌شوند. انواع داروهای کورتونی معروف شامل بتامتازون، دگزامتازون، هیدروکورتیزون و … است که در سرماخوردگی‌های معمولی حتی در تجویز نسخه‌های پزشکان به چشم میخورد.

عوارض مصرف کورتون
داروی کورتونی هم بصورت خوراکی، تزریقی و موضعی وجود دارد

کورتون چه کاربردی دارد؟

همانطور که گفته شد کورتون برای درمان طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها استفاده می‌شود. حتی برای یک سرماخوردگی ساده! اما به طور کلی کورتون نقش به سزایی در درمان التهابات موجود در بدن دارند. این التهابات ممکن است در اثر واکنش‌های آلژیک ایجاد شده باشد و یا التهاب در مفاصل ناشی از بیماری‌های روماتیسمی ایجاد شده باشد. بطور کلی داروهای کورتونی در درمان بیماری‌هایی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد؛ نقش به سزایی دارند:

  • درمان بیماری ام اس ( MS ) یا مالتیپل اسکلروزیس
  • مشکلات تنفسی و بیماری‌های مثل سل که تنفس را مختل میکند.
  • آلرژی‌های پوستی مثل کهیر و آلرژی تنفسی مثل حساسیت‌های فصلی
  • اختلالات خونی و هورمونی
  • بیماری‌های روماتیسم مفصلی، آرتریت روماتوئید؛ کمر درد و درد مفاصل
  • درمان برخی سرطان‌ها مثل خون و تومور‌های سیستم مغزی _ نخاعی

نحوه استفاده از کورتون به چه صورت است؟

مهمترین نکته در مصرف داروهای هورمونی؛ دقت به دوز مصرف این دارو‌‎هاست. دوز مصرف کورتون با طول درمان ارتباط مستقیم دارد. اما اصلی‌ترین موردی که دوز مصرف را تعیین میکند؛ نوع بیماری و شرایط جسمی بیمار است.

کورتون باید با توجه به دوزی که تجویز می‌شود؛ منظم مصرف شود در غیر این صورت عوارض مصرف کورتون گریبان گیر بیمار خواهد بود. معمولا قرص‌های کورتونی بهتر است همراه با غذا، شیر، و یا یک لیوان پر آب مصرف شود. قرص‌های کورتونی میتواند باعث ناراحتی معده در بیماران شود.

ممکن است داروی کورتونی؛ بصورت تزریقی باشد. این نوع از داروهای کورتونی برای تسریع در روند بهبود بیماران تجویز می‌شود. برای مثال افرادی که در درد مفاصل و کمردرد‌های شدید رنج میبرند باید در محیط ایزوله، با استفاده از داروی بی حسی و تحت نظر پزشک باید یکسری داروهای کورتونی را استفاده کنند.

عوارض مصرف کورتون
دگزامتازون رایج‌ترین داروی کورتونی است

عوارض مصرف کورتون چیست ؟

هیچ دارویی در دنیای آکادمیک درمان؛ بدون عوارض جانبی نیست. کورتون و داروهای کورتونی عوارض بسیار بیشتری نسبت به سایر داروها دارند. طیف گسترده‌ای از عوارض مصرف کورتون قابل بیان است. عوارض مصرف کورتون میتواند بصورت خفیف در حد ناراحتی معده، سردرد، مشکلات خواب، افزایش وزن و افزایش اشتها باشد.

عوارض مصرف کورتون میتواند جدی باشد بصورتی که میتواند حتی در صورت اشتباه مصرف شدن در افراد منجر به مرگ شود. در ادامه به عوارض جانبی جدی مصرف کورتون اشاره خواهیم کرد:

  1. افزایش فشار خون : داروهای کورتونی میتواند تعادل آب، سدیم و الکترولین‌های بدن را تنظیم کنند. این داروها عمدتا باعث احتباس مایعات در بدن شده و فشار خون را بالا میبرند.
  2. ایجاد مشکلات چشمی: عوارض مصرف کورتون در طولانی مدت میتواند مشکلات چشمی مثل آب مرواریدیا افزایش فشار چشم باشد.
  3. آترواسکلروز ( سختی دیواره‌ی عروق) : کورتون میتواند باعث سخت شدن دیواره‌های شریان‌ها شود. وقتی دیواره‌ی رگ‌‌ها سخت شود؛ خطر سکته و حملات قلبی زیاد میشود.
  4. ایجاد مشکلات پوستی: خارش، تورم، لک از مشکلات پوستی ناشی از عوارض کورتون است. حتی روند بهبود زخم‌ها نیز در اثر مصرف کورتون کند میشود. رشد غیر عادی مو و نازک شدن پوست نیز از عوارض داروهای کورتونی است.

عوارض مصرف کورتون در زنان چیست؟

عوارض مصرف کورتون در زنان بیشتر از مردان است. اولین و بارزترین نشانه‌هایی که زنان با مصرف نادرست کورتون با آن مواجه می‌شوند؛ نامنظم شدن پریود، تاخیر در قاعدگی و یا عدم قاعدگی است. در ابعاد گسترده ناباروری، سقط جنین، نوزاد نارس، نوزاد با مشکلات مادرزادی، سرطان رحم و عدم تخمک گذاری صحیح از عوارض مصرف کورتون در زنان است.

عوارض مصرف کورتون
مشکلات تنفسی از عوارض بلند مدت مصرف کورتون است

چگونه از بروز عوارض داروهای کورتونی در بدن پیشگیری کنیم؟

اگر برای درمان بیماری راهی جز مصرف کورتون ندارید؛ بهتر است سطح قند خون، فشار خون، مشکلات چشمی و میزان ذخایر مواد معدنی را در بدنتان هر چند وقت یکبار چک کنید. بهتر است داروهای خوراکی کورتونی را با شیر، حین غذا و یا با یک لیوان پر آب مصرف کنید. ورزش کنید. سیگار و الکل را ترک کنید. همزمان با مصرف کورتون کلسیم و ویتامین D مصرف کنید.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به عوارض مصرف کورتون در زنان و بیماران بررسی شد. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است؛ نظراتتان را برای ما بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. برای مشاهده مقالات و تازه‌های پزشکی با وبلاگ تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر از سایت انجمن توسعه سلامت مهر پارسی بازدید کنید.

ارتباط با ما

آیا می خواهید ارتباط مستقیم با تیم ما داشته باشید؟

پیمایش به بالا