درمان خانگی خارش گوش میسر است به شرط آنکه به موقع صورت بگیرد. باید علت خارش گوش را پیدا کنید تا بتوانید درمان درست را انتخاب کنید. گاهی خارش گوش میتواند یک علت سطحی داشته باشد، گاهی ممکن است نشانهی یک بیماری داخلی در شما باشد. با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
آشنایی با سیستم گوش انسان
بهتر است قبل از بررسی درمان خانگی خارش گوش و علت خارش گوش، با سیستم گوش انسان آشنا شوید. گوش یک مجرای حساس در بدن انسان است. چون این مجرا با بیرون از بدن ارتباط دارد؛ هرگونه تغییر در محیط خارج بدن میتواند منجر به خارش گوش شود.
چون انسان نمیتواند درون گوشش را ببیند و آلودگی آن را پاک کند، هر گونه آلودگی و سایر عوامل میتواند باعث شود که انسان با استفاده از دست یا سایر اشیا اطرافش، گوشش را بخاراند. استفاده از وسایل غیر استریل و تیز میتواند باعث آسیب جدی به گوش شود. گاهی اشیا خارجی میتواند باعث تهاجمی شدن علت خارش گوش آدم شود و مشکلات شنوایی را تشدید کند.
اگر خارش گوش ادامه دار باشد و فرد دائم در حال خاریدن این مجرا باشد، در دراز مدت ممکن است به پرده صماخ گوش آسیب برسد و راه ورود سایر میکروارگانیسمها به بدن باز شده و مشکلات بیشتری را ایجاد کند.
علت خارش گوش چیست؟
افراد ممکن است به یکسری عوامل اطرافشان واکنش آلرژیک نشان دهند. برای مثال خارش گوش در کسانی که حساسیتهای فصلی دارند بسیار رایج است. توصیه میشود این افراد از خارش شدید و وارد کردن اشیا تیز به گوششان خودداری کنند. بهتر است این دورهی آلرژی را با مصرف داروهای مناسب و همچنین مصرف خنکیجات بگذارنند.
برای مطالعه مقالات مربوط به آلرژی فصلی اینجا کلیک کنید.
گاهی علت خارش گوش میتواند عفونت باشد. عفونت میتواند ناشی از بیماریهای ویروسی باشد. گاهی نیز میتواند بصورت عفونتهای ثانویه بروز کند. بر فرض مثال فردی دو ماه پیش کرونا گرفته؛ بعد از مدتی خارش گوش حس میکند که ناشی از بقایای حضور ویروس در بدن او است. این نوع از خارش میتواند با آنتی بیوتیکهای مناسب برطرف شود.
گاهی ترشحات گوش به میزان کافی نیست و عدم حضور موم کافی در گوش میتواند باعث خارش گوش شود. این موضوع میتواند به دلیل تمیز کردن وسواس گونه گوش ایجاد شود. برای مثال فردی با گوش پاک کن به شدت بصورت روزانه گوشش را تمیز میکند و تمام موم را خارج میکند.
گاهی برعکس موضوع بالا رخ میدهد. علت خارش گوش میتواند تجمع جرم و موم در گوش باشد و گاهی در اثر استفاده بیش از حد از گوش پاک کن، جرم به انتهای مجاری رفته و گیر کرده و خارج کردن آن دشوار شده است.
ورود آب به گوش حین استحمام و شنا نیز میتواند از بارزترین علت خارش گوش باشد. همچنین استفاده بیش از حد از هدفون و ورود حشرات به مجرای گوش میتواند باعث ایجاد خارش در گوش وشود. درماتیت مجرای گوش، پسوریازیس نیز میتواند از علتهای خارش گوش باشد که در مرحله جدی قرار دارد و باید سریعا تحت نظر پزشک درمان شود.
برای بررسی درماتیت پوست اینجا کلیک کنید.
بررسی علائم خارش گوش
خارش گوش عینا مشابه خارش سطح یک عضو از بدن است که اگر فرد اقدام به خاریدن موضع کند قرمزی، ترشح، درد، تب و متورم شدن موضع ظاهر میشود.
درمان خانگی خارش گوش
۱. حذف مایعی که وارد گوش شده
بهترین درمان پیشگیری است. قبل از استحمام و شنا، بهتر است ابتدای مجای گوش را چرب کنید تا آب وارد گوشتان نشود. اگر آب وارد گوش شد، سعی نکنید با تکان دادن سرتان فورا آن را خارج کنید؛ کافیست بعد از استحمام یا شنا، در حالت استراحت روی گوشی که آب به آن وارد شده بخوابید تا مایع از گوشتان به کمک جاذبه زمین خارج شود.
۲. شستشو با آب گرم
آب گرم و تمیزی که کاملا استریل باشد میتواند به خارج کردن جرم گوشتان کمک کند. دقت کنید اگر آب را با فشار وارد کنید، ممکن است مشکلات شما را تشدید کند؛ پس استفاده از فشار ملایم آب توصیه میشود. برای این کار از آب مقطر باید استفاده شود.
این روش را پزشکان با استفاده از یک سرنگ انجام میدهند که با کمک سرنگ مقدار کمی آب را وارد مجرای گوش میکنند و بعد از چند دقیقه سر را به سمت مخالف حرکت میدهند تا آب و جرم گوش خارج شود.
۳. استفاده از روغن
بیشتر از روغن زیتون برای درمان خانگی خارش گوش استفاده میشود. روغن زیتون میتواند جرم اضافی را از گوش خارج کند و مجرای گوش را نرم و روان میکند. این روغن میتواند مجرای گوش را ضد عفونی کند. برای استفاده از این روش باید دراز بکشید و ۲ قطره روغن زیتون را با قطره چکان درون گوش بریزید و بعد از ۱۰ دقیقه اضافه آن را پاک کنید و سرتان را کج کنید تا روغن با جرم از گوش خارج شود.
کلام آخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان خانگی خارش گوش و علت خارش گوش اشاره شد. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید؛ اگر در این رابطه تجربهای دارید برای ما نیز بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.