درمان شپش سر در خانه امکان پذیر است البته اگر در مراحل ابتدایی فرد متوجه این موضوع شود. اگر این بیماری تشخیص داده نشود و فرد در پروسه درمان قرار نگیرد؛ بیماریهای ثانویه و شدید مثل تیفوس را در پی خواهد داشت که بسیار خطرناک است. البته این بیماری پوستی باید زیر نظر پزشک درمان شود اما برای جلوگیری از رسیدن بیمار به مراحل حاد یکسری روشها کمک کننده است. در این مقاله با دروشهای درمان شپش سر در خانه با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید ...
شپش موی سر چیست؟
قبل از بررسی درمان شپش سر در خانه بهتر است با این بیماری پوستی آشنا شوید. شپش یا پدیکولوس هومانوس کاپیتیس انگلی است که روی سر انسان پیدا میشود. راه انتقال این موجودات به بدن و موی افراد؛ از طریق تماس فرد آلوده است که این تماس از شانه، روسری و لباس و گلسر آلوده و حتی دراز کشیدن روی تخت و بالش و نیمکت آلوده و گاها تماس عروسکهای پشمی که با فرد آلوده تماس داشتهاند؛ صورت میگیرد.
همهگیری این موضوع در مدارس و مهد کودکها بیشتر دیده میشود و میتوان گفت از مشکلات رایج میباشد.
فرد مبتلا به شپش سر، احساس خارش شدید دارد که گاها خارش منجر به ایجاد زخم کف سر میشود. علت این خارش، حرکت این موجودات روی پوست سر است. شپش حرکت سریعی دارد و پرش بلندی میکند؛ به این دلیل، فرد درگیر میتواند خانواده خود را نیز درگیر کند.
ایجاد زخم در کف سر در دراز مدت میتواند منجر به عفونت شود که عفونت ناشی از شپش، پدیکولوس نام دارد. دقت کنید شپش سر با شپش بدن فرق دارد. شپش سر کوچک و تیره رنگ و مقاوم است و گاها ممکن است روی بدن دیده شود ولی شپش عانه یا همان شپش بدن، باعث عفونت موی ناحیه تناسلی میشود.
چگونه شپش را تشخیص دهیم؟
شپش به سه شکل دیده میشود. برای درمان شپش سر در خانه باید دقت کنید که انگل در چه مرحلهای قرار دارد. حضور تخم نزدیک به پوست سر نشانه درگیری فرد با بیماری است.
۱. تخم (NIT)
شپشی که در مرحله NIT قرار دارد، به سختی دیده میشود. به علت کوچک بودنش با شورهی سر اشتباه گرفته میشود. اما تخم شپش محکم به ساقهی مو میچسبد و بیضی شکل است و نهایتا ۳-۲ میلی متری هستند. از نظر رنگ گاهی زرد و گاهی سفیداند. این تخمها بعد از یک هفته باز میشوند.
۲. شفیره (NYMPH)
بعد از باز شدن تخمها، شفیره دیده میشود. شفیره از شپش بالغ کوچکتر است و بعد از هفت روز بالغ میشود. شفیره برای زنده ماندن از خون انسان تغذیه میکند.
۳. شپش بالغ
اندازه آن تقریبا مثل یک دانه کنجد است و پا دارد و رنگش برنز مایل به خاکستری سفید است. جنس ماده بزرگتر از نر است. شپش بالغ قابلیت ۳۰ روز زندگی کردن روی پوست سر دارد و از خون انسان تغذیه میکند.
فرق شپش سر با شوره سر چیست؟
برای درمان شپش سر در خانه باید درست تشخیص دهید و آن را با شوره سر اشتباه نگیرید. شوره سر به راحتی با شانه کردن میریزد ولی شپش محکم به ساقه مو میچسبد. شپش پشت گوش، نزدیک خط گردن، پشت گردن یافت میشود.
موثرترین روشهای درمان شپش سر در خانه
۱. سرکه
یکی از روشهای رایج درمان شپش سر در خانه، استفاده از سرکه تقطیری است. این روش را در زمانهای قدیم نیز استفاده میکردند. در این روش، موی سر را به سرکه آغشته میکنند و بعد از مدتی موها را با آب شستشو میدهند. در حین شستن موها، میتوانید موهایتان را با شانه آغشته به روغن نارگیل شانه کنید.
۲. وازلین
وازلین یک بازدارندهی حرکت برای شپش محسوب میشود. این ماده در درمان شپش سر در خانه باعث خفگی شپش میشود. بهتر است قبل از خواب به پوست سرتان یک لایه ضخیم وازلین بمالید و با کلاه پلاستیکی بپوشانید و صبح با کمک روغن بچه موهایتان را شانه کنید تا شپشها خارج شوند.
۳. روغن نارگیل
روغن نارگیل در درمان این بیماری پوستی اثرگذار است. در این روش باید مقدار زیادی از این روغن را به پوست سرتان بمالید و بعد از ۲ ساعت، به کمک شانه موهایتان را شانه کنید تا بقایای شپشها خارج شود و بعد با شامپو نرم کننده موهایتان را بشویید و خشک و کنید و مجدد این روند را طی کنید.
۴. جوش شیرین
یک روش ساده درمان شپش در خانه، استفاده از جوش شیرین است. این ماده را به نسبت ۱ به ۳ به یک نرم کننده مو اضافه کنید و مخلوط بدست آمده را به موهایتان بمالید و بعد از چند دقیقه موهایتان را شانه کنید. هر چند روز یکبار این کار را تکرار کنید.
۵. روغن درخت چای
یکی از بهترین روشهای درمان، استفاده از روغن درخت چای است. این روغن را با آب مخلوط کنید و به پوست سرتان اسپری کنید و با کلاه حمام موهایتان را بپوشانید و بعد از چند ساعت موهایتان را آبکشی کنید.
۶. مایونز
سس مایونز یک ماده در دسترس است که در درمان شپش سر در خانه بسیار موثر است. سس مایونز منجر به خفه شدن و مرگ این موجودات میشود. قبل از خواب سس را به پوست سر مالیده و صبح موها را با شامپو بشویید و آب کشی کنید.
کلام اخر
ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به درمان شپش سر در خانه پرداختیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این مورد تجربهای دارید؛ برایمان بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازههای پزشکی پیگیری نمایید.