علائم زونا چیست؟ روش‌های درمان زونا چگونه است؟

علائم زونا چیست؟ روش‌های درمان زونا چگونه است؟

علائم زونا

علائم زونا بسته به شدت بیماری از خفیف تا شدید گسترده است. روش‌های درمان زونا زیاد است ولی در نظر داشته باشید که این بیماری در دسته ویروس‌هایی است که باید دوره درمانش طی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی علائم زونا، و روش‌های درمان زونا با تیم تولید محتوای انجمن توسعه سلامت مهر پارسی همراه باشید.

بیماری زونا چیست؟

قبل از بررسی علائم زونا و روش‌های درمان زونا بهتر است با چیستی این بیماری آشنا شویم. حتما شنیده‌اید که میگویند اگر در کودکی به آبله مرغان مبتلا نشده باشید، دربزرگسالی حتما زونا میگیرد. از این موضوع این استباط میشود که زونا یک بیماری مخصوص بزرگسالان است.

یک حقیقتی که باید آن را در نظر بگیرید، این است که عامل و علت اصلی بیماری زونا، فعالیت مجدد ویروس واریسلا زوستر است. بگذارید این گونه بیان کنیم که وقتی فردی در کودکی به آبله مرغان دچار میشود، بعد از بهبودی این ویروس در قسمت قشر خاکستری مغز و عمدتا ستون فقرات او، پنهان میشود و بصورت غیرفعال آنجا میماند. در بزرگسالی وقتی فرد با نقص سیستم ایمنی، هیجانات ناگهانی و استرس‌های شدید و افزایش سن قرار میگیرد؛ این ویروس مجدد فعال شده و بصورت علائم زونا بروز میکند.

اما با این اوصاف، اثبات شده که افرادی که در کودکی به آبله مرغان مبتلا شده‍‌اند کمتر در معرض ابتلا به زونا قرار میگیرند. وقتی این ویروس مجدد فعال میشود، ضایعات پوستی بروز میکند که این ضایعات عمدتا تاول‌هایی هستند که به سرعت زخم میشوند و نسبت به نوع آبله مرغان این تاول‌ها بزرگتر هستند. بیماری زونا یا هرپس زوستر در سنین بالای ۵۰ سال رایج است.

علائم زونا

آیا زونا واگیر دار است؟

ضایعات پوستی ناشی از بیماری زونا در بخش‌هایی از بدن که با رشته عصبی در تماس بیشتر است مثل شکم، کمر، گردن و سینه ایجاد میشود. البته مواردی دیده شده که این تاول‌ها در صورت فرد پدیدار شده است.

زونا واگیر دار است اما شیوع آن بصورت تنفسی نیست بلکه در صورت تماس با زخم و تاول‌های ترکیده، هرپس زوستر میتواند به بدن دیگری منتقل شود. پس لوازم شخصی فررد مبتلا باید جدا شود مثل حوله و اگر میخواهید این بیماری منقل نشود؛ میتوانید رویی تاول‌ها را بپوشانید تا حدودی از انتقال آن جلوگیری کنید. در نظر داشته باشید که زونا میتواند به فردی که تا به حال به آبله مرغان مبتلا نشده است خیلی زودتر از فردی که سابقه‌ی آبله مرغان داشته؛ منتقل شود.

بررسی علائم زونا

عمده‌تترین علائم زونا دقیقا مثل آبله مرغان است. یعنی با بروز لکه‌های قرمز بر پوست آغاز میشود و رفته رفته این لکه‌ها به تاول‌های خارش دار و کلافه کننده تبدیل میشود. حس خارش، سوزش، درد و مور مور شدن در این بثورات پوستی عادی است.

از سایر علائم زونا تب و علائم سرماخوردگی است که همراه با سردرد در افراد بروز میکند. افراد در دووره کمن این بیماری، خستگی مفرط را تجربه میکنند که با خواب و خوراک مناسب هم این خستگی قابل تحمل نمی‌شود. وقتی رنگ تاول‌ها به زردی بزند، یعنی فرد رو به بهبودی است و در این بازه زمانی، ویروس نمیتواند به کسی منتقل شود.

زونا در چه کسانی خطرساز است؟

افرادی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند مثلا به سرطان، ایدز و یا ام اس مبتلا هستند، شدت این بیماری بسیار زیاد است طوری که تمام اعضای بدن را درگیر میکند.

از طرفی افرادی که در حال شیمی درمانی، پرتودرمانی‌اند در برابر زونا مستعد هستند و درمان زونا در این افرا سخت خواهد بود. همچنین کسانی که داروهای استروئیدی و داروهای مخصوص پیوند اعضا استفاده میکنند، باعث شده که سریع‌تر از سایرینم به زونا مبتلا شوند پس لازم است مراقبت‌های بیشتری را انجام دهند.

زونا در دوره‌ی بارداری برای بانوان زیاد رایج نیست اما اگر فرد در این دوره به زونا مبتلا شود، امکان تولد نوزاد با نقص مادرزادی وجود دارد.

چگونه ابتلا به زونا را تشخیص میدهند؟

گاهی فرد در نقاط مختلف بدنش احساس درد میکند و میگوید انگار از زیر پوستش تاول زده است؛ این مورد در دسته مواردی است که زونا در داخل مانده و بصورت ضایعات پوستی بروز نکرده است. در این موارد تشخیص سخت است و پزشک عفونی ماهر از پس آن برمیاید.

اما وقتی ضایعات پوست نمایان باشد؛ پزشک متخصص میتواند مایع داخل آن را به دقت نمونه برداری و آزمایش کند. و یا برای تشخیص دقیق این تاول‌ها در ناحیه‌ی قفسه سینه، عکسبرداری صورت میگیرد.

درمان زونا چگونه امکان پذیر است؟

تا به امروز یک درمان قطعی برای این بیماری گزارش نشده است. اما بهبودی با گذشتن دوره شروع میشود. یعنی ویروس زمانی عقب نشینی میکند که دوره‌ی آن گذشته باشد.

دوره‌ی درمان بیماری از ۲ هفته الی ۱ ماه متغیر است. بیمار میتواند از کمپرس آب یخ برای کوچک کردن و خشک کردن تاول‌ها استفاده کند. همچنین در مصرف داروهایی که تجویز شده اهمال و کوتاهی نکند. اگر فردی به زونای چشمی مبتلا شد، باید به موقع برای درمان اقدام کند تاا در اثر آن بینایی خود را ازدست ندهد.

اگر در طی درمان تحت تاثیر عوارض دارویی مثل سردرد و سرگیجه و حالت تهوع قرار گرفتید توصیه می‌شود؛ فورا با پزشک مشورت کنید.

درمان زونا با طب سنتی

۱. تغذیه

بهترین غذاها‌، حاوی ویتامین B، مرغ، گوشت گوساله، تخم مرغ و هندوانه و از این قبیل هستند که در کنار آن مصرف عسل بسیار توصیه میشودو همچنین استفاده از عسل در پانسمان زخم روش قدیمی و تاثیر گذار است. هندوانه به دلیل داشتن ویتامین C کلاژن سازی قوی میکند و مقاومت بدن را زیاد میکند.

۲. سیر

استفاده از یک حبه سیر له شده در ۲۰ میلی لیتر آب جوش، و گذاشتن آن روی زخم میتواند شما را از درد ناشی ازتاول‌ها نجات دهد. این محلول را ۱ الی ۲ ساعت در ناحیه‌ی درگیر قرار دهید. این کار را دو بار در روز انجام دهید.

۳. روغن درخت چای

این روغن برای از بین بردن خارش ناشی از تاول‌ها استفاده میشود. استفاده از روغن درخت چای به همراه اسطوخودوس و حرارت دادن این دو با هم و بعد قررار دادن روی زخم میتواند سوزش و خارش را تسکین دهد.

چرا بعضی افراد بعد از کرونا به زونا مبتلا شدند؟

شاید به گوشتان خورده باشد که یکی از عوارض کرونا، زونا است که بعد از حدود دو ماه گذشت از بهبودی کرونا افراد زیادی درگیر زونا شدند. باید در نظرداشته باشید که ویروس‌ها ازهر نوعی که باشند میتوانند سیستم ایمنی بدن را تا مدت زیادی مختل کنند. بروز عفونت‌های ثانویه بعد از کرونا بسیار رایج بوده است برای مثال عفوونت گوش میانی و یا همین زونا.

همانطور که گفته شد، واریسلا زوستری که در ستون فقرات نهفته شده در اثر تضعیف سیستم ایمنی بصورت عفونت ثانویه بعد از بهبودی کرونا میتواند بروز کند و افراد زیادی را درگیر کند. مدت بهبودی عارضه‌ی زونا دراین افراد ممکن است طولانی شود چون بدن هنوز قدرت کافی مبارزه با ویروس‌های دیگر را به دست نیاورده است.

علائم زونا

پیشگیری از ابتلا به زونا

راحت‌ترین روش پیشگیری استفاده از واکسنی بنام Zostavax ولی این به این معنا نیست که فرد کامل در برابر هرپس زوستر ایمن شده است. بلکه احتمال ابتلا به نوع خفیف زونا هنوز وجود دارد.

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم زونا و درمان زونا اشاره کردیم. اگر این مطلب برایتان مفید بوده است نظراتتان را برای ما بنویسید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید. اگر در این باره تجربه‌ای دارید؛ برای ما بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز ایجاد می شود.

5 × 3 =

بالا