علت درد ناف و روش‌های رفع مشکل

علت درد ناف و روش‌های رفع مشکل

علت درد ناف

علت درد ناف ناگهانی میتواند متنوع باشد، برای حل مشکل باید ابتدا علت را پیدا کنیم. درد ناف یا درد پریومبیلیکا در مراجعات به پزشکان بسیار رایج است. این درد در بیماران نقاط مختلفی را درگیر می‌کند به همین دلیل نیاز به پیدا کردن علت درد ناف برای درمان مهم و ضروری است.

علائم درد ناف و چگونگی بروز آن

قبل از بررسی علت درد ناف بهتر است دقت کنید شما چه علائمی دارید. بیمار باید بتواند درد ناف را از دل درد و معده درد و گاها درد کبد و صفرا تشخیص دهد. این نوع ناراحتی در بالا، زیر، کنار سمت چپ، کنار سمت راست و دور ناف حس میشود. اینطور در نظر بگیرید که درد در اطراف ناف محدود است و با سایر درد‌ها تفاوت دارد.

پس اگر چنین دردی را حس میکنید باید به متخصص گوارش و در موارد حاد به جراح متخصص مراجعه کنید و باید محل دقیق درد را به پزشک معالج بگوئید تا برایتان علت درد ناف را پیدا کند.

علت درد ناف

علت درد ناف چه میتواند باشد؟

همانطور که گفته علت درد پریکام میتواند از خفیف تا موارد حاد اورژانسی؛ وابسته به ناحیه‌ای که درد میکند؛ متفاوت باشد. گاهی دیده شده که درد ناف در بیماران نیاز به جراحی نیز داشته. در ادامه به چند مورد رایج علت درد ناف اشاره خواهیم کرد.

۱. فتق

فنق یا هرنیا به پیش رفتگی درونی و یا خارج شدن یک بافت یا اندام از محل اصلی خود گفته می‌شود. فتق میتواند یکی از علت‌های رایج درد ناف باشد. گاهی ممکن است فرد از قبل فتق داشته باشد ولی متوجه آن نبوده باشد ولی در اثر بلند کردن وسیله سنگین و یا گاها چاقی، فتق به دیواره شکم فشار بیاورد و درد در اطراف ناف حس شود و علاوه بر درد، فرد برامدگی در ناف حس میکند.

همانطور که اشاره شد؛ فتق در افراد چاق، بانوان باردار، کسانی که در اثر بار سنگین فشار شکمی را متحمل شده‌اند رایج است و باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.

۲. آپاندیسیت حاد

آپاندکتومی، جراحی است که برای برداشتن آپاندیس صورت میگیرد که در کودکان رایج است. درد ناف در موارد آپاندیس به این صورت است که فرد تب، کم اشتهایی، حالت تهوع و استفراغ را همراه با درد در اطراف ناف در ناحیه‌ی راست تجربه میکند. برای تشخیص دقیق یکی از راه‌ها این است که فرد نمیتواند در حالت دراز کشیده؛ پاهایش را در شکمش جمع کند.

در این موارد فرد فورا تحت عمل جراحی قرار میگیرد و با آپاندکتومی، ضایعه فورا خارج می‌شود. گاها پزشک به بدخیمی ضایعه شک میکند و ممکن است درخواست پاتولوژی نیز صادر کند.

۳. ایسکمی شریان مزانتریک

شریان مزانتریک در آناتومی رگ، سرخرگی است که مسئولیت خون‌رسانی به روده کوچک را دارد که از بخش پائینی دئودنوم تا دو سوم کولون عرضی و آپاندیس را در برمیگیرد و به آن خون‌رسانی میکند. ایسکمی در علم پزشکی به معنای خون‌رسانی ناکافی و ناقص یک رگ به اندام است.

یکی از رایج‌ترین علت درد ناف میتواند عدم خون رسانی کافی شریان مزانتریک به روده کوچک باشد که ایسکمی شریان مزانتریک نام دارد. این نوع بیماری رده‌بندی خفیف تا حاد دارد که بسته به علائم بیمار میتواند قابل تشخیص باشد.

فرد مبتلا به ایسکمی مزانتریک معمولا با درد ناگهانی ناف، حالت تهوع و گاها استفراغ به پزشک مراجعه میکند.

۴. مسدود شدن روده کوچک

انسداد روده کوچک، یکی از رایج‌ترین علت درد ناف است که باید با جراحی رفع شود. میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که به شرح زیر است:

  • پیچ خوردن روده در اثر بلند کردن وسیله سنگین
  • ورود اجسام خارجی
  • سرطان
  • فتق
  • زخم بافت در شکم
  • التهاب روده

۵. پارگی آئورت شکمی

آئورت بزرگترین سرخرگ است که عضو اصلی خون رسانی به شکم است. از این رگ، تعداد زیادی شریان منشعب می‌شود. پارگی آئورت شکمی با درد ناف بروز میکند که فورا باید تحت مراقب پزشک قرار گیرد. البته این مورد نادر است ولی درد همزمان سینه، ناف و کمر یکی از رایج‌ترین علائم پارگی آئورت شکمی است و اگر تا ۴۸ ساعت اول تشخیص و رفع نشود؛ در ۵۰ درصد موارد میتواند منجر به مرگ و میر شود.

۶. ازوفاژیت و گاستریت

ازوفاژیت همان التهاب مری است و گاستریت همان زخم معده و التعاب معده است. این مورد هم اگر وجود داشته باشد؛ میتواند درد ناف ایجاد کند و مبتلایان این درد را بیشتر در ناحیه مرکز بالای شکم تجربه میکنند.

درمان درد ناف

بعد از پیدا کردن علت درد ناف باید اقدامات لازم را جهت درمان پیش بگیرید. اگر علت درد ایسکمی شراین مزانتریک، پارگی آئورت شکمی، آپاندیس، فتق و مسدود شدن روده کوچک باشد راهی جز جراحی برای درمان نیست. ولی اگر گاستریت، ازوفاژیت و یا زخم معده باشد میتوان آن را با داروهای خاص کنترل؛ رفع و درمان کرد.

آیا درد ناف خطرناک است؟

اگر درد ناف علت‌یابی نشود و محدود شونده نباشد؛ یعنی به مرور وضعیت خوب نشود و برعکس درد شدید‌تر شود، میتواند خطرناک باشد. میزان خطر درد با توجه به عامل ایجاد کننده آن تلقی می‌شود. پس بهتر است به پزشک معالج و متخصص رجوع شود تا خطری بیمار را تهدید نکند.

علت درد ناف

کلام آخر

ممنون که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. در این مقاله به علائم و علت درد ناف اشاره کردیم. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید با ما به اشتراک بگذارید و اگر در این مورد تجربه‌ای دارید برایمان بنویسید. پیشنهاد میکنم از بخش تجهیزات پزشکی و کنترل دیابت سایت ما بازدید نمایید و سایر محتواها را از بخش مقالات و تازه‌های پزشکی پیگیری نمایید.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز ایجاد می شود.

10 − سه =

بالا